Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 02

Druskininkų savivaldybėje nukastas Nemunas, iškirstas miškas

Atėjus pavasariui, aplinkosaugininkai ir miškininkai fiksuoja pažeidimus – ne tik neteisėtai kertami miškai, gyventojai kėsinasi ir į Nemuno šlaitus. Šiurkštus aplinkosaugos ir miško įstatymo pažeidimas savaitės pabaigoje užfiksuotas Druskininkų savivaldybėje, Gailiūnų kaime. Už neteisėtus veiksmus nustatytam savininkui gresia administracinė atsakomybė ir tūkstantinės baudos.
Nemuno pakrantė Kaune
Nemuno pakrantė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nemuno pakrantės apsaugos juostoje ne tik vykdomi žemės darbai, bet nukastas ir pats upės šlaitas.

„Nuimta velėna, šlaitai ardomi, sudėti kelmai, išpjauti medžiai. Pagal pirminius duomenis, tai galima pasakyti, kad miško žemė čia yra. Matome, užpilta miško paklotė, pastatyti laikini statiniai, žodžiu, kažkas ruošė nelegalias statybas. [...] Kelmai sukrauti, kad Nemunas patvinęs nuneštų, kadangi tiek nepatvino, tai kelmai liko“, – sako Druskininkų agentūros vedėjas Sigitas Kvaraciejus.

Smėliu užverstame sklype jau pastatytas lauko tualetas, iškastas tvenkinys. Miškininkai nustatė teritorijos savininką. Šis kitą savaitę privalo pateikti visus dokumentus: leidimus kirsti mišką, atlikti žemės ir statybos darbus.

„Nei 2016 m., nei 2017 m. pranešimas miškui kirsti ar leidimas miškui šiai teritorijai nėra išduotas. [...] Savavališko kirtimo, pažiūrėjus, yra 5–7 arai, miškas sunaikintas. [...] Miškas turi būti atstatytas per metus“, – sako Valstybinės miškų tarnybos Alytaus poskyrio vyriausiasis specialistas Romas Bendorius.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas sako, kad reikia keisti įstatymus. Valstybinėms institucijoms laikantis nustatytų terminų, neteisėtų statybų šeimininkų namai išdygsta neįtikėtinai greitai.

„Pasakysiu bendrai, jeigu mūsų valstybinės inspekcijos pareigūnai fiksuoja nelegalias statytas, tai nuo pirmo nurodymo iki kito yra laiko tarpas. Ką mes matome, forsuojami darbai, kad būtų galima įrodyti, kad buvo gauti parašai, kad griovimas gali kainuoti“, – tikina aplinkos ministras K.Navickas.

Šio sklypo savininkui už iškirstą mišką bei suniokotą Nemuno šlaitą gresia administracinė atsakomybė bei tūkstantinės baudos už žalą gamtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius