Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 16

Druskininkų savivaldybės tarybos narys Juozas Šarkus: „Druskininkų valdžia nusirito iki svetimų laiškų skaitymo“

Iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) siųstą laišką, adresuotą asmeniškai Druskininkų savivaldybės tarybos nariui dr.Juozui Šarkui, perskaitė ne vienas Druskininkų savivaldybės administracijos darbuotojas, neišskiriant ir pačios administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės. Tik po to laiškas pasiekė tikrąjį adresatą – atplėštas, o voke esančiame lape ryškiu šriftu įrašyta savivaldybės administracijos vadovės V.Jurgelevičienės viza savivaldybės administracijos specialistei ir Druskininkų savivaldybės administracijos spaudas apie gautą dokumentą.
Juozas Šarkus
Juozas Šarkus / Romo Sadausko nuotr.

„Tai – įžūlus susirašinėjimo laisvės ir slaptumo pažeidimas, jau nekalbu apie elementarią etiką ir bendrą kultūrą. Skaityti svetimus laiškus – iki ko nusirito Druskininkų savivaldybės valdžia“, – teigė J.Šarkus.

Politikas Druskininkų savivaldybės taryboje atstovauja liberalcentristų partijai, esančiai opozicijoje mero Ričardo Malinausko vadovaujamiems socialdemokratams.

Druskininkų savivaldybės tarybos narys sako šiuo metu pradėjęs teisines konsultacijas dėl tolesnių savo veiksmų. 

„Tiesą sakant, esu priblokštas tokio elgesio. Manau, kad nebus apsieita be kreipimosi į teisėsaugą. Tačiau, žinant, kas Alytaus apskrityje vadovauja teisėsaugai, esu pakankamai skeptiškas, jog tyrimas bus objektyvus ir išsamus. Greičiausiai net nebus pradėtas“, – sakė J.Šarkus.

Romo Sadausko nuotr./VTEK laiškas
Romo Sadausko nuotr./VTEK laiškas

15min.lt primena, kad Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoju, atsakingu už ikiteisminius tyrimus ir jų kontrolę, šiuo metu dirba Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės sutuoktinis Alvydas Jurgelevičius, anksčiau vadovavęs Druskninkų policijos komisariatui. 

Vokas atplėštas savivaldybėje

„Kai man paskambino savivaldybės darbuotoja ir pasakė, jog mano vardu yra gautas laiškas savivaldybėje, nieko blogo nepamaniau. Man, kaip politikui, rinkėjai rašo ir savivaldybės adresu. Tačiau buvau priblokštas, kai „vieno langelio“ specialistė padavė atplėštą voką. Paaiškino, kad tokia yra tvarka, ir kad visi dokumentai yra atplėšiami ir registruojami. Sutinku, registruoti jie gal ir gali, tačiau ar turi teisę susipažinti su laiško turiniu? Toks elgesys yra mažų mažiausiai ciniškas bandymas pakirsti ne tik rinkėjų pasitikėjimą savivaldybės nariu, bet ir personalinės korespondencijos cenzūra, kas gresia įstatymų ir Konstitucijos pažeidimu“, – sako Druskninkų savivaldybės tarybos narys Juozas Šarkus.

Politikas neabejoja, kad jam adresuotas vokas buvo atplėštas ne pašto skyriuje, bet Druskininkų savivaldybės administracijoje. Tą, pasak J.Šarkaus, jam pripažino ir savivaldybės darbuotoja. 

VTEK tiria Druskininkų etikos sargų sprendimo teisėtumą

Romo Sadausko nuotr./Vilma Jurgelevičienė
Romo Sadausko nuotr./Vilma Jurgelevičienė

J.Šarkus teigia neturintis jokių paslapčių ir visiškai nepergyvenantis dėl to, kad laiško turinį perskaitė Druskininkų valdžios vadovai. Minėtame laiške VTEK J.Šarkų informuoja pradėjusi savarankišką tyrimą dėl Druskininkų savivaldybės Etikos komisijos sprendimo, kuriuo J.Šarkus buvo pripažintas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo nuostatas.

Druskininkų savivaldybės Etikos komisija J.Šarkui nepalankų sprendimą priėmė šių metų rugsėjo 4 dieną. Esą dalyvaudamas šių metų gegužės 27 dieną vykusiame Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje, kuriame buvo svarstomi žemės mokesčio tarifų nustatymai, politikas sumaišė viešus ir privačius interesus. 

Kaip 15min.lt paaiškino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos patarėjas Artūras Paliušis, toks Druskininkų savivaldybės etikos sargų priimtas sprendimas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pasirodė neišsamus, nemotyvuotas, todėl Komisija savo iniciatyva pradėjo tyrimą ir užklausė J.Šarkų dėl dalyvavimo minėtame posėdyje ir svarstomo klausimo aplinkybių. 

„Komisija pradėjo tyrimą savo iniciatyva, nes Druskininkų etikos sargų sprendimas dėl pono Šarkaus pasirodė nemotyvuotas. Pabrėžiu, kol kas tai tėra tyrimas ir renkama medžiaga. Tik po to bus įvertinta ir priimtas Komisijos sprendimas. Kadangi tyrimas liečia ne pilietį Juozą Šarkų, o Druskininkų savivaldybės tarybos narį Juozą Šarkų, todėl Komisijos laiškas su klausimais buvo išsiųstas Druskininkų savivaldybės tarybos, t.y. politiko J.Šarkaus darbovietės, adresu. Tai, kaip laiškai yra tvarkomi minėtoje įstaigoje – jau ne VTEK, o Druskininkų savivaldybės reikalas“, – sakė VTEK patarėjas A.Paliušis. 

Taip vyksta visose valdiškose įstaigose?

Druskininkų savivaldybės administracija net nebandė neigti, jog J.Šarkui adresuotas laiškas, kuris buvo atsiųstas Druskininkų savivaldybės adresu, buvo atplėštas ir perskaitytas iki jį įteikiant adresatui.

Registruojamas ir skaitomas kiekvienas dokumentas, ateinantis į savivaldybę – net elektroniniai laiškai, faksu siunčiami raštai, ne tik vokuose ateinanti korespondencija.

„Tokia yra tvarka. Ir ponas Šarkus tą turėtų žinoti. Tokia tvarka galioja visose valstybinėse įstaigose. Ši tvarka patvirtinta ne vakar ir ne užvakar, o mažiausiai prieš 12 metų, kai aš čia dirbu“, – sakė Druskininkų savivaldybės administracijos atstovė, Dokumentų ir informacijos skyriaus vedėja Dovilė Ciūnienė.

Anot moters, yra registruojamas ir skaitomas kiekvienas dokumentas, ateinantis į savivaldybę – net elektroniniai laiškai, faksu siunčiami raštai, ne tik vokuose ateinanti korespondencija. 

Vėliau jie yra užregistruojami Dokumentų valdymo sistemoje (DVS) ir, atsižvelgiant į laiškų turinį, jie yra paskirstomi atitinkamiems savivaldybės pareigūnams ar politikams.

Anot D.Ciūnienės, savivaldybės tarybos narių korespondencijai tvarkyti Druskininkų savivaldybės administracija yra įsteigusi net darbuotojos etatą.

„Jei Šarkus nenori, kad mes skaitytume, jis visuomet gali nurodyti siųsti laiškus savo namų adresu“, – sakė Druskininkų savivaldybės administracijos atstovė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius