-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 24

Druskininkų vicemerą Liną Urmanavičių ketvirtadienį vietos teismas nubaudė 350 litų bauda už teismo sprendimo nevykdymą ir Rinkimų įstatymo pažeidimą

Ketvirtadienį Druskininkų apylinkės teismas Druskininkų savivaldybės vicemerą socialdemokratą Liną Urmanavičių pripažino kaltu pažeidus Rinkimų įstatymo nuostatas bei nevykdžius teismo sprendimo ir skyrė jam 350 litų administracinę baudą.
Linas Urmanavičius
Linas Urmanavičius / manodruskininkai.lt nuotr.

Administracinė atsakomybė kurorto mero pavaduotoją pasiekė už praėjusių rinkimų į Seimą kampanijos metu priimtus sprendimus, kai jis ėjo Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas.

Tai bene pirmasis vietos socialdemokratas valdininkas, kuris sulaukė teisminės atsakomybės už įstatymų nesilaikymą einant valstybės tarnautojo pareigas nuo to momento, kai Druskininkuose valdžioje įsitvirtino mero Ričardo Malinausko vadovaujami socialdemokratai.

Nei L.Urmanavičius, nei administracinės teisės pažeidimų protokolą, kurio pagrindu teismas ketvirtadienį nubaudė Druskininkų vicemerą, jam surašiusio Vyriausiojo rinkimų komisijos (VRK) nario Jono Udrio teismo pastate smalsuoliai nesulaukė. Atsakomybėn traukiamam kurorto vicemerui atstovavo advokatas.

Iš karto po nutarimo paskelbimo, Druskininkų savivaldybė savo interneto tinklalapyje išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad toks teismo nutarimas bus apskųstas kaip neteisėtas.

Išardytas statinys, priklausantis privačiai bendrovei, savivaldybės įmonės darbininkų buvo išvežtas įmonės sunkvežimiu nežinoma kryptimi kartu su reklaminiu konservatoriaus plakatu.

„Šiandien Druskininkų miesto apylinkės teismo teisėjas Antanas Šeštokas priėmė nutarimą, kuriuo nusprendė, kad teisėti Druskininkų savivaldybės sprendimai negalioja, o kabinti politinę lauko reklamą kur papuola, paminti ir pažeidinėti savivaldybėje galiojančią tvarką bei savivaldybės priimtus teisėtus sprendimus, yra normalus dalykas. Galimai tokia ir Vyriausiosios rinkimų komisijos nario J.Ūdrio asmeninė nuomonė.

Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus nuomone, tokiu nutarimu įtvirtintas savivalės aktas. Todėl savivaldybė, siekdama deramai atstovauti druskininkiečių bendruomenės interesams, oriai pateisinti savo gerą vardą ir jausdamasi atsakinga už priimamus sprendimus, skųs minėtą nutarimą ir dės visas pastangas, kad visi būti įtikinti, jog teisėti Druskininkų savivaldybės teisės aktai vienodai galioja visiems“, – sakoma Druskininkų savivaldybės išplatintame pranešime, kuriame net J.Udrio pavardė rašoma su klaida.

15min.lt primena, kad istorija prasidėjo praėjusį rudenį, rinkimų į Seimą kampanijos metu, kai Druskininkų savivaldybės administracija, vadovaujama L.Urmanavičiaus, uždraudė Lazdijų-Druskininkų rinkimų apygardoje kandidatavusiam konservatorių kandidatui į Seimą Vaidui Šalaševičiui iškabinti savo išorinę politinę reklamą privačiai bendrovei priklausančiame ir teisėtai Druskininkų mieste, Veisiejų gatvėje, stovinčiame išorinės reklamos stende.

Konservatorius V.Šalaševičius čia rungėsi su socialdemokratų kandidate į Seimą, tuometine Druskininkų savivaldybės vicemere Kristina Miškiniene.

V.Šalaševičius tokį Druskininkų savivaldybės administracijos sprendimą – uždrausti jo reklaminį stendą Druskininkų miesto gatvėse, apskundė Vyriausiajai rinkimų komisijai. Tačiau Zenono Vaigausko vadovaujama VRK tuomet neišrįso svarstyti konservatoriaus skundo ir VRK nario J.Udrio parengtai išvadai dėl Druskininkų savivaldybės administracijos veiksmų įvertinimo nepritarė.

V.Šalaševičius Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) įskundė ne tik Druskininkų savivaldybės administracijos veiksmus, bet ir VRK poziciją.

Praėjusių metų spalį, likus kelioms dienoms iki balsavimo rinkimų apygardoje, Lietuvos Vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu, išnagrinėjęs pareiškėjo – kandidato į Seimą V.Šalaševičiaus skundą dėl VRK ir Druskininkų savivaldybės veiksmų, konstatavo, jog Druskininkų savivaldybė viršijo savo kompetencijos ribas ir nurodė netrukdyti kandidatui į Seimą skleisti politinės reklamos jo pasirinktu būdu.

Druskininkų savivaldybės administracija, vadovaujama L.Urmanavičiaus, į tokį teismo sprendimą sureagavo savaip. Gavusi neskundžiamą LVAT sprendimą neriboti vieno iš kandidatų į Seimą Lazdijų-Druskininkų rinkimų apygardoje – konservatoriaus V.Šalaševičiaus – išorinės politinės reklamos skleidimo būdo ir leisti pastarajam iškabinti savo reklaminį plakatą Druskininkų mieste, Veisiejų gatvėje esančiame privačiai bendrovei „Vija“ priklausančiame reklamos stende, Druskininkų savivaldybei pavaldžios įmonės Druskininkų paslaugų ūkis darbininkai 2012 metų spalio 11 dieną, vėlai vakare, tarp 19 ir 21 valandos, ne tik nukabino iš naujo iškeltą kandidato reklaminį plakatą, bet ir iš pamatų išardė visą gelžbetoninio reklamos stovo konstrukciją.

Išardytas statinys, priklausantis privačiai bendrovei, savivaldybės įmonės darbininkų buvo išvežtas įmonės sunkvežimiu nežinoma kryptimi kartu su reklaminiu konservatoriaus plakatu.

Dėl plakato vagystės V.Šalaševičius tuomet kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą. Šiuo metu Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl plakato vagystės. Kaip informavo komisariato atstovė Vija Kudzienė, įtariamųjų šioje byloje kol kas nepavyksta nustatyti.

15min.lt primena, kad portalas ne tik parašė apie plakato su politine reklama likvidavimą, bet ir viešai išplatino nuotraukas, kuriose užfiksuoti asmenys, griaunantys minėtą konstrukciją. Žurnalistai yra pasirengę suteikti teisėsaugai savo disponuojamą informaciją, jeigu teisėsaugininkai manytų, kad tai gali padėti tyrimui.

Po to, kai LVAT priėmė neskundžiamą nutartį, VRK narys J.Udris už Rinkimų įstatymo pažeidimus ir teismo sprendimo nevykdymą L.Urmanavičiui, kaip tuometiniam teisėtam Druskininkų savivaldybės administracijos atstovui, surašė Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) protokolą.

VRK narys J.Udris ketvirtadienį kalbėdamas su 15min.lt neslėpė, kad prisišaukti po rinkimų į Seimą Druskininkų vicemerės, dabartinės Seimo narės K.Miškinienės pareigas perėmusį L.Urmanavičių į VRK susipažinti su ATPK protokolu buvo keblu: iš pradžių L.Urmanavičius atostogavo, vėliau atsiuntė prašymą nutraukti ATPK procedūrą, dar vėliau bandė nušalinti protokolą surašiusį VRK narį J.Udrį, apkaltinęs šališkumu, galų gale susipažinti su surašytu protokolu atvyko lydimas advokato. Surašytas protokolas buvo persiųstas Druskininkų teismui. Pastarasis pirmąjį posėdį surengė praėjusių metų gruodį. Tačiau tuomet teisėjas, siekdamas kuo objektyviau išnagrinėti administracinės teisenos bylą, paskyrė dar vieną posėdį, į kurį buvo pakviesti papildomi liudininkai.

„Teismo sprendimas mane tenkina visapusiškai, bet aš galiu lažintis, kad ponas Urmanavičius jį skųs. Tačiau, kaip teisininkas, galiu tik pasidžiaugti, jog Druskininkų teismas įrodė, kad Lietuva yra teisinė valstybė, o teismo sprendimų vykdymas ir įstatymų laikymasis galioja visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, net ir Druskininkų savivaldybėje“, – ketvirtadienį po teisėjo Antano Šeštoko paskelbtos nutarties 15min.lt sakė VRK narys J.Udris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius