Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 16

Du ministrai varžosi, kuris labiau susirūpins, kad mirusiųjų artimieji nepermokėtų notarams

Žiniasklaidai pranešus, kad sumažintų pensijų kompensacijų paveldėtojai kartais pusę sumos atiduoda notarams, du ministrai – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovė Algimanta Pabedinskienė ir Teisingumo ministerijos vadovas Juozas Bernatonis – suskubo rūpintis galimybėmis sumažinti pensijų kompensacijų paveldėjimo dokumentų tvarkymo įkainius. Teisingumo ministras J.Bernatonis sprendimus šioje srityje žada jau kitą savaitę, nors iki šiol nė neaptarė šios problemos su pačiais notarais.
Algimanta Pabedinskienė ir Juozas Bernatonis
Algimanta Pabedinskienė ir Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kieno rūpestis didesnis?

Ministrų susirūpinimas, kad mirusių pensininkų artimiesiems paveldėjimo dokumentų tvarkymas kartais kainuoja daugiau nei jiems priklausanti kompensacija, kilo šią savaitę „Lietuvos žinioms“ aprašius konkrečią vienos šeimos patirtį.

Dienraščio kalbinta moteris, paveldėjusi mirusios mamos 170 eurų kompensaciją, tvirtina turėjusi gauti pensijos paveldėjimo dokumentą, dviejų seserų kompensacijos atsisakymo pažymą ir už tai notarui sumokėjusi 81 eurą.

Penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad A.Pabedinskienė kreipėsi į Teisingumo ministeriją su prašymu rasti galimybę pritaikyti išimtį šių dokumentų tvarkymo išlaidoms sumažinti.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./15min.lt vaizdo konferencijoje – ministrė Algimanta Pabedinskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./15min.lt vaizdo konferencijoje – ministrė Algimanta Pabedinskienė

„Pensijų kompensavimas yra valstybės skola senjorams, todėl kreipiausi į Teisingumo ministeriją su prašymu atsižvelgti į šią situaciją ir laikinai taikyti išimtį bei imti mažesnius žyminius mokesčius už kompensacijos paveldėjimo dokumentų tvarkymą“, – pranešime spaudai cituojama A.Pabedinskienė.

Teisingumo ministras J.Bernatonis 15min.lt sakė, kad ministrei šiuo klausimu penktadienį ryte paskambino pats.

„Nesakyčiau, kad tai buvo ministrės kreipimasis, tiesiog aš jai šįryt skambinau ir mes apie tai kalbėjomės. Tai gal ji kažką ir parašė“, – sakė jis.

Susigalvoja papildomų darbų

J.Bernatonis pripažino, kad jį susidomėti notarų įkainiais už pensijų kompensacijų paveldijimo dokumentus privertė straipsniai žiniasklaidoje. Pasak jo, taip neturėtų būti.

Už paveldėjimo dokumento išdavimą turėtų žmogus sumokėti mažiau nei 7 eurus. Tačiau, kai  notarai priskaičiuoja visus savo veiksmus: projektų parengimą, pareiškimą ir t.t., tai jie gali priskaičiuoti net iki 70 eurų, – skaičiavo ministras.

„Konkrečiai už paveldėjimo dokumento išdavimą turėtų žmogus sumokėti mažiau nei 7 eurus. Tačiau, kai notarai priskaičiuoja visus savo veiksmus: projektų parengimą, pareiškimą ir t.t., tai jie gali priskaičiuoti net iki 70 eurų, pagal dabar galiojančius įkainius. Tokia praktika yra bloga, todėl mes dabar vedame derybas su Notarų rūmais, kaip šiuo atveju būtų galima procesus sureguliuoti.

Aš manau, kad šiam išskirtiniam atvejui galima nustatyti išimtinį mažesnį įkainį ir tikiuosi, kad kitą savaitę tai jau pavyks padaryti“, – teigė J.Bernatonis.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Juozas Bernatonis

Ministras pažymėjo, kad suderintas mažesnis įkainis galės būti taikomas tik tais atvejais, kai paveldėtojai tvarkosi tik pensijos kompensacijos dokumentus, o ne viso turto paveldėjimą.

„Atsitiko taip, kad šiais atvejais visi kiti paveldėjimo dokumentai jau buvo sutvarkyti, o žmonės vėliau sužinojo apie tai, kad ir konservatorių sumažintos pensijos bus kompensuojamos ir tada atskirai kreipėsi dėl to“, – aiškino ministras.

Kiek konkrečiai gali sumažėti įmoka, ministras neatskleidė, nes dėl to dar esą deramasi su Notarų rūmais ir finansų ministru Rimantu Šadžiumi.

„Aš manau, kad tai pavieniai atvejai, todėl problemų neturėtų kilti. Reikia išsiaiškinti, kokia yra tos paslaugos savikaina. Kartais tas derinimasis su Notarų rūmais ar antstoliais trunka labai ilgai, todėl kalbėti apie sumą dar negaliu“, – teigė jis.

Notarų rūmai dar nieko negirdėjo

Notarų rūmų atstovas spaudai Aleksandras Matonis 15min.lt informavo, kad kol kas joks ministro kreipimasis dėl pensijų kompensacijų paveldėtojams taikomų įkainių negautas.

Iki šiol Teisingumo ministerija mums šių klausimų nėra oficialiai uždavusi. Jei tokie klausimai bus, tai Notarų rūmai, be abejo, spręs juos maksimaliai konstruktyviai, – sakė A.Matonis.

„Kol kas nieko apie tokius kontaktus negirdėjau. Kol kas nustatyti įstatyme bendri įkainiai dėl paveldėjimo ir klausimas, ar galima kažkaip kitaip reglamentuoti, ar galima numatyti atskirą pensijos kompensacijos paveldėjimo rūšį.

Bet tai klausimas ne Notarų rūmams, o teisingumo ministrui arba įstatymų leidėjams. Iki šiol Teisingumo ministerija mums šių klausimų nėra oficialiai uždavusi. Jei tokie klausimai bus, tai Notarų rūmai, be abejo, spręs juos maksimaliai konstruktyviai“, – sakė jis.

Vėliau A.Matonis BNS informavo, kad teisingumo ministras J.Bernatonis ir rūmų prezidentas Marius Stračkaitis deryboms susitiks pirmadienį.

„Esame pasirengę dialogui, esame pasirengę išklausyti ministro ir surasti kompromisą bei sprendimą, kuris tenkintų mūsų valstybės piliečius“, - kalbėjo A.Matonis.

Pagal Lietuvos įstatymus, mirus artimąjam paveldėtojai per tris mėnesius turi kreiptis į notarus ir susitvarkyti paveldėjimo dokumentus. Dėl pensijos kompensacijos atskirai kreiptis nereikia – jos paveldėjimas sutavrkomas kartu su kito turto paveldėjimo byla ir atskirai neapmokestinamas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vyras ir moteris
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Vyras ir moteris

Įkainiai už bylos parengimą, priklausomai nuo situacijos, ar tai jungtinė nuosavybė, svyruoja nuo 6 iki 29 eurų. 

Tačiau, jei mirus asmeniui paveldėtojas nepradeda bylos, nes nemano, kad tai verta daryti, o pensijos kompensacijos paveldėjimo dokumentus pradeda tvarkytis praėjus daugiau nei 3 mėnesiams po artimojo mirties, tuomet paveldėjimą nustatyti gali tik teismas, o kreiptis į jį kainuoja, todėl gali atsirasti ir papildomų mokesčių.

Kompensacijos už 2010-2011 m. tuometinės valdžios neteisėtai sumažintas pensijas pradėtos mokėti 2014 m. pabaigoje. Galutinai jos bus išmokėtos 2016 m.

„Sodros“ duomenimis, sumažintų pensijų kompensavimo įstatymo Lietuvoje nesulaukė 167 tūkst. pensininkų – jie mirė iki 2014 metų gegužės 22 dienos, kuomet įstatymas įsigaliojo. Teisininku išaiškinimu, šių mirusių pensininkų artimiesiems kompensacijos taip pat nepriklauso.

Po 2014-ųjų gegužės 22-osios iš viso mirė apie 12 tūkst. pensininkų, kuriems priklausė iki 29 eurų kompensacijos ir iš viso neišmokėta apie 3,47 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius