Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 08

Dujų karas: sąjungininkų paieškos

Ukraina norėtų didesnio Europos Sąjungos (ES) palaikymo dujų kare tarp Rusijos dujų kompanijos „Gazprom“ ir Ukrainos valstybinės energetikos kompanijos „Naftogaz“. Pasak Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje Igorio Prokopčiuko, tarpininkė ir konsultantė tarp Ukrainos ir ES šalių galėtų būti Lietuva.
Igoris Prokopčiukas
Igoris Prokopčiukas / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Ketvirtadienį žurnalistai buvo sukviesti į Ukrainos ambasadą Lietuvoje. Ambasadorius I.Prokopčiukas panoro, kad Lietuvos žiniasklaida iš pirmų lūpų išgirstų apie konfliktą  dėl dujų tiekimo į Ukrainą ir tranzito per šią šalį į Vakarų Europą.

Laikėsi ankstesnio susitarimo

I.Prokopčiukas trumpai išdėstė visą sunkių derybų tarp Ukrainos ir Rusijos istoriją, dar kartą patikino, kad Ukraina savo ruožtu iki 2008-ųjų gruodžio 30-osios visus savo įsipareigojimus Rusijai vykdė. Ukrainos pusę būtų tenkinęs anksčiau pasirašytas susitarimas, kad į rinkos santykius „Gazprom“ ir „Naftogaz“ būtų perėję palaipsniui, per trejus metus.Jei dujų tranzitas per Ukrainą bus nutrauktas,  gali kilti techninių sunkumų jį atnaujinti, – perspėjo Ukrainos ambasadorius.

Tačiau, kaip žinome, tai nebetenkino Rusijos pusės: Ukrainai nesutikus su „Gazprom“ naujai pasiūlytomis didesnėmis kainomis, dujų tiekimas šiai šaliai buvo nutrauktas nuo sausio 1-osios, o sausio 7-osios rytą dujotiekiu per Ukrainą nustojo tekėti ir tranzitinės dujos į Vakarų Europos šalis.

Kils techninių nesklandumų

Dabar „Gazprom“ir „Naftogaz“ atstovai bando derėtis Briuselyje. I.Prokopčiuko teigimu, ES turėtų būti suinteresuota sėkminga derybų baigtimi, kadangi Ukraina nėra sudariusi nei dujų tiekimo, nei tranzito sutarčių su Vakarų Europos valstybėmis.

Tiekimo sutartys yra pasirašytos su Rusijos „Gazprom“. Todėl Europa, pasak I.Prokopčiuko, negali nesidomėti derybomis tarp Rusijos dujų tiekėjų ir tranzito šalies Ukrainos. Ukraina suinteresuota ir toliau likti tranzito šalimi, nes savo teritorijoje turi visus reikiamus įrenginius. Kita vertus, jei dujų tranzitas per Ukrainą bus nutrauktas,  gali kilti techninių sunkumų jį atnaujinti.

Laukia stebėtojų

I.Prokopčiuko teigimu, kompromisas tarp abiejų šalių dujų kompanijų turi būti pasiektas, kadangi dėl jo kenčia ne tik Ukraina, Vakarų Europos šalys, bet ir Rusijos pusė.

Savo ruožtu Ukraina kreipėsi į Europos Komisiją, kad į punktus, kur Rusijos dujos įteka į Ukrainos teritoriją, būtų atsiųsti stebėtojai. Ukraina prašo įvertinti, kad kaltinimai dujų vagyste yra nepagrįsti, taip pat nepagrįstos ir kalbos esą tranzito šalis pati blokuoja tolesnė dujų kelionę į Vakarus.

Rusai žada atsukti sklendes

Rusija pažadėjo atnaujinti dujų tiekimą Europai per Ukrainą, jei ES į Kijevą nusiųs savo stebėtojus. Taip sakė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Mileris po susitikimo su Europos Parlamento ir Europos Komisijos prezidentais. „Gazprom" vadovas tvirtino, kad su „Naftogaz" prezidentu nesideres, nes su juo skrido vienu lėktuvu ir užtektinai prisikalbėjo.

A.Mileris žurnalistams taip pat sakė, kad kai tik stebėtojai nuvyks į Kijevą ir praneš, kad yra pasirengę pradėti darbą, Rusija atsuks visas sklendes ir Europai duos dujų tiek, kiek reikės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius