-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 23

Dulų asociacijos pirmininkė L.Gabrijolavičienė: tragedija pasibaigusiame gimdyme dalyvavo medikė, o ne dula

Ketvirtadienio paryčiais negyvą kūdikį pagimdžiusi 40 metų moteris penktadienį jaučiasi geriau, 15min sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė. Jos teigimu, viskas gerai, jei dulos dirba su gimdyvėmis gydymo įstaigose, bet ne namuose. Tuo metu Lietuvos dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė 15min tvirtino, kad, skirtingai nei visi įsivaizduoja, dulos nepriiminėja gimdymų, o tragedija pasibaigusiame gimdyme dalyvavo diplomuota akušerė – ne dula.
Lina Gabrijolavičienė (miestomamos.lt).
Lina Gabrijolavičienė (miestomamos.lt). / Raimondos Vyšnios nuotr.

Ketvirtadienį paryčiais į namus Vilniuje iškviesta greitoji medicinos pagalba gaivino namuose gimdžiusią moterį ir jos kūdikį. Vaikelis neišgyveno. Vėliau žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad tai buvo iš anksto suplanuotas gimdymas namuose, vandenyje.

„Fizinė jos būklė buvo gera palyginus. Psichologinė dabar geresnė, nes psichologai dirba visą laiką“, – 15min sakė K.Mačiulienė.

Ji teigė nežinanti, ar kūdikis įsčiose buvo negyvas, ar mirė jau gimęs, nes Vilniaus gimdymo namų medikai kūdikio apskritai nematė.

Kodėl dula nesiruošia operuoti apendicito arba pjauti tulžies pūslę?

„Mes nieko negalime pasakyti, ji irgi nieko negali pasakyti. Jeigu ji nepasakoja, mes ir klausti jos negalime“, – patikino pašnekovė.

K.Mačiulienė sakė, kad gimdymas vandenyje savaime nėra pavojingas – tokie gimdymai vyksta ir Vilniaus gimdymo namuose.

Problema, anot jos, yra ta, kad šiais laikais kone kiekvienas galvoja, kad gali priimti gimdymą. „O jis negali! Tokia dula, ji neturi jokių įgūdžių, bet ji mato iš šalies, jai atrodo, kad ji gali. O čia yra blogiausia. Dieve mano – kodėl dula nesiruošia operuoti apendicito arba pjauti tulžies pūslę?Bet ne, gimdymą visi nori priimti, todėl, kad galvoja, kad čia viskas paprasta yra. Nėra taip paprasta.“

K.Mačiulienė teigė nerekomenduojanti gimdyti be medikų priežiūros.

„Be medikų kategoriškai – net prieštarauju tokiems veiksmams. O medikai nė vienas, kuris turi daugiau patirties ir žino rizikas, nė vienas nesutinka buitinėmis sąlygomis priiminėti“, – pabrėžė ji.

K.Mačiulienės teigimu, su dulomis Vilniaus gimdymo namų medikai susiduria neretai.

„Ir šiuo metu viena dula yra su gimdyve pas mus. Bet ji yra gimdykloje ir dėl to mes jokių problemų nematome. Jei jūs verstumėte graikišką žodį „doula“, tai reiškia „gimdyvės tarnaitė“. Ji gali jai pamasažuoti nugarą, gali paduoti vandens ir taip toliau (...) Jos išvis labai daug nori – atėjusios pradeda mums komanduoti, bet labai gražiai yra parodoma, kur jų vieta, ir jos viską supranta. Kiek aš prižiūrėjau gimdymų, man jos netrukdo“, – tvirtino ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Piketo akimirka

Nuo sausio gimdymas namuose yra reglamentuotas ministro Aurelijaus Verygos įsakymu – šią veiklą galima vykdyti gavus licenciją. Tiesa, jos gali prašyti tik gydymo įstaigos – duloms tokia licencija apskritai neišduodama.

Ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė pabrėžė, kad tai, kas įvyko ketvirtadienio paryčiais, buvo nelegalios veiklos pasekmė.

Pagal pasirašytą sveikatos ministro įsakymą, teisę gauti licenciją turi gydymo įstaigos. Tačiau, kaip teigia K.Mačiulienė, akušeriai to daryti nesutinka.

„Čia reikia žinoti gimdymo biomechanizmą, gali įvykti kiekvieną minutę blogai“, – pabrėžė ji.

L.Gabrijolavičienė: dulos nepriiminėja gimdymų

Kas yra moteris, dalyvavusi tragedija pasibaigusiame gimdyme?

Penktadienį Lietuvos dulų asociacijos (LDA) pirmininkė Lina Gabrijolavičienė 15min sakė, kad tai buvo medikė.

„Ta moteris, kuri priiminėjo gimdymus namuose, yra akušerė (...) Ji nėra dula, ji nepriklauso dulų asociacijai, ji yra akušerė. Aš žinau, kad ji yra diplomuota akušerė, baigusi studijas Lietuvoje“, – pabrėžė ji.

Kadangi niekas Lietuvoje neturi licencijos priimti gimdymus namuose, minėta medikė taip pat dirbo be licencijos.

Mes esame painiojamos ir su pribuvėjomis, ir su akušerėmis. Mes nepriiminėjame gimdymų.

LDA puslapyje yra nurodytos dulų paslaugų kainos. Paslaugų paketas „Gimdymas“ įkainotas nuo 350 eurų. Į jį patenka vienas susipažinimo susitikimas, vėliau paruošimo gimdymui susitikimai, dulos pagalba gimdymo metu – informacinė, fizinė, emocinė, dvasinė – ir vienas susitikimas po gimdymo, kurio metu aptariamas gimdymas, konsultuojama kūdikio priežiūros klausimais, mamai teikiama fizinė, emocinė ir dvasinė pagalba.

Puslapyje dulos teikia lydėjimo ligoninėje paslaugą, kuri atsieina nuo 200 eurų. Jos metu fiziškai, emociškai palaikoma gimdyvė, natūraliomis priemonėmis mažinamas skausmas, teikiama informacinė pagalba ir atpalaiduojanti terapija.

Paklausta apie šias paslaugas, L.Gabrijolavičienė pabrėžė, kad dulos nepriiminėja gimdymų.

„Čia yra ta painiava – mes esame painiojamos ir su pribuvėjomis, ir su akušerėmis. Mes nepriiminėjame gimdymų, mes tenkiname moters poreikius – emocinius, fizinius ir informacinius, ne medicininius“, – tvirtino ji.

Pašnekovė pabrėžė, kad dula padeda moteriai ten, kur ji nusprendžia gimdyti – namuose arba ligoninėje, taip yra visame pasaulyje.

„Dulos niekur neteikia medicininės pagalbos. Tiesiog kažkodėl pas mus – ar tikslingai, ar tai aplaidumas, yra didelė painiava ir neišsilavinimas. Kitaip sunku pavadinti“, – pabrėžė ji.

L.Gabrijolavičienė sakė, jog problema yra ta, kad medikai, kurie priima gimdymus namuose, nėra linkę laikytis įstatymo ir gauti licencijas.

„Gali būti, kad per sudėtingas tas įstatymas, aš nežinau“, – sakė dulų asociacijos vadovė. Jos teigimu, reikia pradėti ieškoti atsakymų į klausimą, kodėl yra toks nepasitikėjimas sveikatos sistema, kad gimdyvės renkasi gimdyti namuose.

Medikai sako, kad gimdymas namuose yra pavojingas tuo, kad kiekvieną minutę situacija gali pasikeisti, tačiau pašnekovė teigė, jog tai – neišsilavinimas.

„Nes tyrimai jau daug metų rodo ką kita. Rodo, kad gimdymas namuose nėra mažiau saugus negu gimdymas ligoninėje ir kai kuriais atvejais atvirkščiai – mažiau intervencijų, mažiau medikalizacijos, mažiau pažeidimų“, – tvirtino ji.

Kažkas pasakė tą stebuklingą žodį „dula“ ir dabar mes tarsi turime atpirkimo ožį, kur galima visą susikaupusį įniršį iškrauti.

Pašnekovė pabrėžė, kad ji pati ir asociacija yra šioje situacijoje niekuo dėta, taip pat kaip ir 15min žurnalistė ar kažkuri kita moteris.

„Tačiau kažkas pasakė tą stebuklingą žodį „dula“ ir dabar mes tarsi turime atpirkimo ožį, kur galima visą susikaupusį įniršį iškrauti“, – pabrėžė ji.

15min ėmus domėtis, kas ketvirtadienį ėmė kalbėti apie dulas, paaiškėjo, kad tos pačios Lietuvos dulų asociacijos atstovė.

Ketvirtadienį „Lietuvos ryto TV“ Lietuvos dulų asociacijai priklausanti Vitalija Pilipauskaitė teigė: „Turime duomenų, kad gimdyme galėjo dalyvauti moteris, kuri yra baigusi dulų mokymus.“

Ar ši moteris, kuri baigusi dulų mokymus, yra taip pat ir L.Gabrijolavičienės įvardinta akušerė, neaišku.

Gali būti, kad V.Pilipauskaitės minėta dula tik padėjo gimdyvei, bet ne priiminėjo gimdymą.

Kaip vyko šiuo atveju, paaiškės po policijos tyrimo, kuris buvo pradėtas ketvirtadienį. Įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti. Tiriama naujagimio mirties priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius