Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 23

Duobėti ir kalnuoti sostinės 2008-ieji

Savivaldybės tarnautojai skaičiuoja besibaigiančių metų viščiukus ir dėlioja 2009-ųjų darbus. Valdantieji nueinančius metus vertina palankiai, tačiau tarybos opozicija kritikuoja, kad naujų projektų sostinėje šiemet nebuvo pradėta.
Kaip reikšmingiausius miestui 2008-ųjų darbus Vilniaus meras įvardijo municipalinę policiją.
Kaip reikšmingiausius miestui 2008-ųjų darbus Vilniaus meras įvardijo municipalinę policiją. / Savivaldybės nuotr.

Renovuotas Gedimino prospektas, atidarytas pietinis aplinkkelis, suremontuotos mokyklos ir darželiai, vystyta miesto infrastruktūra – tai tik dalis darbų, miesto valdžios įvardijamų kaip „didžiausi 2008-ųjų miesto laimėjimai“.

„Metai buvo darbingi, daug padaryta, dar daugiau laukia“, – konstatavo Vilniaus meras Juozas Imbrasas.

Anot jo, „itin maloniai nustebino“ įsteogtos vadinamosios municipalinės policijos darbas ir darželio „Pilaitukas“ įkurtuvės.

„Džiugu dėl municipalinės policijos. Vyrai išties stengiasi, kas savaitę teikia ataskaitas, žmonės patenkinti jų darbu“, – džiaugėsi J.Imbrasas.

Miesto tarybos opozicijos atstovai kritikos ir pylos valdžiai negaili.

„Šiemet buvo karpomos juostelės ir baigiami seniau pradėti projektai, tačiau nieko naujo ir didelio per metus valdantieji nesugebėjo sukurti. Važiuojame iš inercijos, o miestas skendi bevaldystėje“, – apibendrino miesto tarybos Liberalų ir centro sąjungos frakcijos pirmininko pavaduotojas Gintautas Babravičius.

Jis priminė ir užstrigusius darbus – skandalų lydėtą Pupinės-Kuzmiškių teritorijos koncepcijos tvirtinimą, atidėliotą sprendimą dėl viešojo transporto gelbėjimo iš skolų.

„Apie kai kurias skolas buvo žinoma jau metų pradžioje, tačiau nepopuliarūs sprendimai dėl bilietų kainų didinimo buvo atidėliojami“, – pasakojo opozicijoje esančios Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Arūnas Štaras.

Svarbu išgyventi sunkmetį. Kitąmet teks grąžinti skolas ir tik tada žiūrėsime, ką daryti toliau. Sakė E.Kačkus.

Meras J.Imbrasas politikų kritiką priima ir pripažįsta, kad buvo ir „nepasisekusių projektų“. „Opozicijos darbas kritikuoti ir pastebėti klaidas, tačiau rengiami ir keli dideli projektai – paruošti dokumentai vakarinio aplinkkelio statyboms, toliau skirsime daugiau dėmesio švietimo sričiai, mokyklų renovavimui “, – aiškino J.Imbrasas.

Labiausiai nenusisekusiais projektais įvardijami Nacionalinio stadiono statybos, užgesęs laivybos Nerimi projektas, vangiai ir chaotiškai mieste diegiama šviesoforų sistema bei VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė“.

„Nepaisant visų nesklandumų, reikia Naujuosius pasitikti iškelta galva – tai itin svarbūs miestui metai, tapsime „Kultūros sostine“, – optimizmo siūlė neprarasti J.Imbrasas.

Skolinga visiems

Niūriai atrodo ir savivaldybės finansinių metų ataskaita – miesto valdžia skolinga visiems savo partneriams.

„2008-ieji buvo finansiškai sunkūs metai. Kaip ir pernai nesurinkome planuoto biudžeto, todėl beveik visose srityse, išskyrus socialines reikmes ir išmokas, susidarė įsiskolinimų“, – sakė savivaldybės Finansų departamento vadovas Edmundas Kačkus.

Pasak pašnekovo, kitų metų biudžetas bus skurdesnis, todėl didelių naujų projektų tikėtis neverta. „Svarbu išgyventi sunkmetį. Kitąmet teks grąžinti skolas ir tik tada žiūrėti, ką daryti toliau“, – sakė E.Kačkus.

Šiemet iki gruodžio 19 d. savivaldybė gavo 632,5 mln. Lt įplaukų, beveik 7 proc. mažiau nei buvo planuota. Sostinės biudžeto deficitas šiuo metu siekia 47 mln. Lt. Pernai tuo pat metu šis deficitas sudarė 60 mln. Lt.

„Bėdas dėl pinigų turėtų išspręsti šiemet savivaldybėje įkurtas Turto departamentas ir nuo Naujųjų įsigaliosianti nauja apskaitos sistema“, – aiškino savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius