Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 11 03

Duoną pirkęs šiaulietis guodžiasi – visa kirmėlė yra geriau už pusę kirmėlės

Šiaulietis neteko žado, kai Vėlinių rytą prapjovė prieš tris dienas pirktos duonos kepalą. Pasipylė kirmėlės, kurios veisėsi pakuotėje su duona. Šiaulių VMVT specialistai patikrino šį atvejį – duonos lentynose kirmėlių neaptiko, tačiau jų rado trijose miltų rūšyse. Anot specialistų, situaciją aiškinamasi toliau, tačiau labiausiai tikėtina, kad kirmėlėmis yra užkrėstos parduotuvės lentynos.
Kirmėlės duonoje
Kirmėlės duonoje

„Duona kasdieninė gali būti iškepta ne vien tik su sėlenomis ar kitokių sėklų priedais, bet ir su kirmėlėmis bei jų kiaušinėliais“, – rašė skaitytojas, atsiųsdamas ir jo pusryčiams raikytos duonos nuotraukas.

Kirmėlės duonoje/Skaitytojo nuotr.
Kirmėlės duonoje/Skaitytojo nuotr.

Patikslino, jog tai yra „Vilniaus duonos“ gaminys, kuriame tam tikrą dalį sudaro daržovės. Netrukus paaiškėjo, kad be daržovių dar yra ir gyvulinės kilmės baltymų – kirmėlių.

„Daržovių duonoje radome tokių priedų, kurie, tikriausiai, įeina į organiškai augintų daržovių sudėtį“, – pokštavo šiaulietis.

Anot skaitytojo, duona buvo pirkta antradienį Šiaulių „Akropolio“ prekybos centro „Maxima“ parduotuvėje. Kepalas praimtas penktadienio rytą. Skaitytojas nestokojo humoro ir tokioje situacijoje: „Vis dėlto, geriau yra rasti visą kirmėlę nei pusę kirmėlės.“

Nedelsiant pradėtas tyrimas dėl šio incidento. Tyrimo ėmėsi Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai.

Kirmėlės duonoje
Kirmėlės duonoje

„Atliksime patikrinimą ir informuosime visuomenę“, – už pranešimą šiauliečiui padėkojusi trumpai pakomentavo Šiaulių VMVT viršininko pavaduotoja ir maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė.

Inspektorė informavo, kad po tyrimo paaiškės, ar parduotuvės lentynos yra užkrėstos. Jei tai nepasitvirtins, tuomet savo lentynas derėtų peržiūrėti šiauliečiui. „Būna visaip, tačiau dažniau užkratą aptinkame parduotuvėse“, – teigė pašnekovė.

Kenkėjų rasta trijų rūšių miltuose

Per porą valandų buvo atliktas pirminis patikrinimas. Duonos lentynose kirmėlių nerasta, tačiau jų aptikta miltuose. Kirmėlės pastebėtos trijų rūšių miltuose. Jų kilmė yra skirtinga, todėl labiausiai tikėtina, kad kenkėjai miltus pasiekė nuo užkrėstų parduotuvės lentynų.

A.Mikalauskienė pabrėžė, kad šiuo atveju duonos ir miltų atvejai, greičiausiai, yra nesusiję. Žinoma, tikrinamos įvairiausios versijos.

Šiaulių VMVT nuotr./Miltuose rasta kirmėlių
Šiaulių VMVT nuotr./Miltuose rasta kirmėlių

„Patikrinimo metu duonos gaminiuose kenkėjų nerasta – įvertinus vizualiai. Kenkėjų rasta trijų rūšių miltuose, kurių kilmė ir gamintojai – skirtingi. Parduotuvės atstovai nusiteikę geranoriškai ir patys sprendžia situaciją“, – pasakojo A.Mikalauskienė.

Miltai pašalinti iš prekybos

Parduotuvės „Maxima“ atstovas Paulius Stonis komentavo, jog bendrovė turi vidinę produkcijos kokybės sistemą, kuri nuolat rūpinasi, kad panašių incidentų nenutiktų.

„Duona priskiriama šviežio maisto kategorijai, tad, netinkamomis sąlygomis laikomas, šis produktas ne tik praranda savo gerąsias savybes, tačiau ir greičiau sugenda, tampa nebetinkamas vartoti.

Įprastas minimos „Daržo duonos“ galiojimo terminas – 5 dienos. Rekomenduojame jo laikytis ir terminui pasibaigus, duonos nebevartoti.

Paaiškinti, kodėl produkte galimai apniko kenkėjai, negalime. Tam įtakos galėjo turėti ir netinkamos produkto laikymo sąlygos. Atlikome šio gaminio partijos patikrinimą parduotuvėje – jokių kokybinių neatitikimų nedarome.

Tuo tarpu miltų partija yra pašalinta iš prekybos. Parduotuvėje atlikti ir prevenciniai dezinfekavimo darbai. Apgailestaujame dėl šio įvykio – mūsų prekybos tinkle tokie incidentai yra išimtis.

Visiems tiekėjams keliami griežti kokybiniai reikalavimai. Šiuo atveju imsimės ir papildomų patikrinimų kitose mūsų tinklo parduotuvėse.

Tuo atveju, jei pirkėjas įsigijo nekokybišką prekę, kviečiame su pirkimo čekiu kuo skubiau grįžti į parduotuvę, kad situaciją būtų galima operatyviai išspręsti toje pat vietoje bei grąžinti klientui už prekę sumokėtus pinigus.

Pirkėjus taip pat kviečiame skambinti nemokama informacine linija 8800 20050 arba kreiptis el. paštu klientai@maxima.lt. Pagelbėsime ir atsakysime į rūpimus klausimus“, – komentavo parduotuvės atstovas

Kirmėlės nemėgsta vėdinamų erdvių

Maistinės kandys kiaušinėlius deda ramiose, užsistovėjusiose vietose, o kenkėjui išsiristi reikia 7 dienų. Tad kirmėlės atsiradimas duonos gamybos procese yra neįmanomas dėl laiko (duona lentynose atsiranda praėjus maksimaliai 24 val. po iškepimo), itin aukštos temperatūros bei nuolatinio oro judėjimo gamybos procese.

Pastebėtina, kad kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių.

Šie kenkėjai gali į namus atkeliauti ir su arbatos, kruopų maišeliu ar net su šokoladinių saldainių dėžute. Aruodiniais kenkėjais užterštus produktus nedelsiant rekomenduojama išmesti, po to – kruopščiai išvalyti ir dezinfekuoti spinteles ir lentynas, tam galima naudoti ūkinio muilo ar maistinio acto tirpalus. Dezinfekuotas spinteles ir talpas – gerai išdžiovinti.

Birius produktus reikėtų laikyti sandariuose stiklo ar storesnės plastmasės induose ir nemaišyti senų produktų likučių su naujai įsigytais. Plonas plastiko ar popieriaus pakuotes maistinės kandys lengvai pragraužia, todėl maisto produktų saugoti tokiose pakuotėse ilgesnį laiką – nepatartina.

Vieta, kurioje laikomi dažniausiai kandžių gadinami produktai, turi būti švari, joje neturėtų būti pribarstyta trupinių ar kruopų, miltų ar prieskonių – tai puiki terpė veistis kenkėjams.

Pirkėjai, pirkiniuose aptikę kenkėjų, ar kitų pažeidimo atvejų, visų pirma turi kreiptis į parduotuvę, grąžinti nekokybiškas prekes ir atsiimti už jas sumokėtus pinigus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius