Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22

Duris atvėrė Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai – tvarkė 16 metų

Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakultetas veiklą vykdys tik laikinosios sostinės senamiestyje, kaip teigiama, kvartale, kuriame būta Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų. Muitinės gatvėje esančiame pastatų komplekse pabaigti rekonstrukcijos ir tvarkybos darbai, trukę daugiau nei 16 metų, – pranešimu spaudai informuoja VDA.
Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai
Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai / Vilniaus dailės akademijos nuotr.

Antradienį čia jau įteikti fakulteto absolventų bakalauro bei magistro diplomai, o, minint Kauno meno mokyklos šimtmečio jubiliejų, renovuotame pastate įsikūrusioje Fakulteto galerijoje atidaryta paroda „Šimtmečio diplomai“.

Anot VDA Kauno fakulteto dekano prof. Jono Audėjaičio, birželio 21-oji yra svarbi ir reikšminga ne tik akademijai bei jos Kauno fakultetui, bet ypatingai svarbi ir pačiam Kauno miestui bei laikinosios sostinės menininkams.

Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai
Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai

„Ši diena įprasmina ilgus metus užtrukusias pastangas mylimam miestui dovanoti atnaujintą pastatą, kuriame būtų vykdoma prasminga akademinė ir kūrybinė veikla. Džiaugiamės, kad, nepaisant visų iššūkių, pagaliau sugebėjome pačioje Kauno senamiesčio širdyje apleistą pastatą renovuoti ir paversti dar vienu reprezentatyviu objektu“, – teigė VDA Kauno fakulteto dekanas.

Pasak menotyros daktaro, architektūros istoriko ir VDA dėstytojo Mariaus Daraškevičiaus, fakultetas įsikūrė istoriniame Kauno senamiesčio kvartale.

„Svarbūs visam miestui paveldo tvarkybos darbai baigti kvartale, kuriame būta pastato, vadinamo Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmais. Savo puošyba jis vertingas ne tik Kauno, bet ir visos Lietuvos mastu“, – patikino dr. M.Daraškevičius, primindamas, kad 1854 metais išleistoje Leono Potockio knygoje „Prisiminimai apie Kauną“ rašoma, jog kunigaikščiai šiame mieste gyveno pastate šalia Pranciškonų vienuolyno ir Nemuno.

„Taigi, rodos, abejonių nelieka, kad Muitinės g. 2, itin puošnus rūmų vardo vertas pastatas, stovintis tarp Pranciškonų vienuolyno ir rotušės, ir iki 1572 metų buvo susijęs su Jogailaičių dinastija – buvo jų rezidavimo vieta Kaune“, – teigė M.Daraškevičius.

Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai
Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai

XIX-ojo amžiaus pabaigoje šie rūmai arba jų fragmentai, tikėtina, buvo integruoti į statomos ligoninės kompleksą. Ligoninė šiame pastate veikė iki 2006-ųjų.

Iki tol didelės apimties rekonstrukcijos darbai nevyko, tik pavieniai remontai, o paveldo tvarkybos darbai prasidėjo tik pastatą perėmus VDA Kauno fakultetui.

VDA Kauno fakulteto dekanas primena, kad mažinti viso turimo Kauno mieste nekilnojamojo turto išlaikymo išlaidas fakultetas ėmėsi vos gavęs šį objektą. Anuomet nutarta optimizuoti turtą ir prioritetą skirti patalpoms, kuriose bus vykdomas studijų ir mokslo procesas, o nereikalingų patalpų atsisakyti.

Pardavus nereikalingus objektus kitose Kauno vietose, atsirado galimybė finansuoti Vyriausybės akademijai paskirto apleisto pastatų komplekso restauraciją Muitinės g. 2, esančio visai šalia Kauno fakulteto centrinių rūmų. Viso projekto vertė siekė daugiau nei 6 mln. eurų.

Simboliška, kad sutvarkyto pastatų komplekso vidiniame kiemelyje įvyko ir pirmoji šventė – VDA Kauno fakulteto absolventams įteikti bakalauro ir magistro diplomai.

Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai
Vilniaus dailės akademijos nuotr./Atnaujinti Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto rūmai

Sutvarkyto pastato galerijoje atidaryta paroda „Šimtmečio diplomai“. Ji skirta Kauno meno mokyklos įkūrimo šimtmečiui paminėti.

Parodoje galima susipažinti su 2019–2022 metų VDA Kauno fakultete sukurtais ir geriausiai įvertintais studentų baigiamaisiais darbias.

Kauno fakultetas yra vienas iš keturių VDA fakultetų. Čia galima studijuoti Architektūros, Dizaino, Grafinio dizaino, Interjero dizaino, Taikomosios grafikos, Tekstilės meno ir medijų, Tapybos, 4D meno objektų (stiklo, skulptūros arba keramikos) programas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius