Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 31

Dvarą ketinama paversti poilsio zona vilniečiams

Trakų Vokėje esantis dvaras turėtų tapti rekreacine zona, kurioje vyktų įvairūs renginiai, būtų galima leisti laisvalaikį parke, rengti seminarus ar konferencijas. Tiesa, tam būtina tiek dvaro statinius, tiek patį parką prikelti naujam gyvenimui, o tam trūksta lėšų. Skaičiuojama, kad dvarvietės restauravimui prireiks apie 80 mln. Lt.
J.Ragauskas tikina neprieštaraujantis, kad Trakų Vokės dvare atsirastų vietos ir komercinei veiklai, svarbu rasti galimybių prikelti jį naujam gyvenimui.
J.Ragauskas tikina neprieštaraujantis, kad Trakų Vokės dvare atsirastų vietos ir komercinei veiklai, svarbu rasti galimybių prikelti jį naujam gyvenimui. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trakų Vokės dvaras dabar turi kelis šeimininkus. Pagrindiniai rūmai priklauso Švietimo ir mokslo ministerijai, tačiau pagal panaudos sutartį 99 metams yra išnuomoti Lietuvos bajorų karališkajai sąjungai. Arklidės, dar keletas statinių ir pats parkas priklauso Vilniaus miesto savivaldybei. Norint gauti Europos Sąjungos fondų finansinę paramą, kuri leistų dvarvietę atnaujinti, dvaras turėtų turėti vieną šeimininką. Juo pasiryžusi tapti Vilniaus savivaldybė.

Viešas kultūrinis objektas

„Kad tokia reprezentacinė vieta Vilniuje ateityje galėtų atsirasti, reikalingos dideli pinigai. Europinės lėšos, kaip rodo kitų objektų patirtis, galėtų būti sėkmingai naudojamos, tereikia turėti planą, viziją. Pagal mūsų išankstinį planą tai turėtų būti viešas kultūrinis objektas, kuriame atvykę žmonės galėtų rasti įvairių paslaugų“, – sakė Vilniaus savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vedėja Vaiva Deveikienė.

Planuojama, kad dvare galėtų atsirasti ir menininkų studijos, vyktų tarptautinės studentų vasaros stovyklos, galbūt būtų vietos ir savivaldybės rezidencijai, kurioje būtų priimami svarbūs svečiai. Tačiau neatsisakoma minties čia plėtoti ir komercinę veiklą, kadangi pati išlaikyti tokį objektą savivaldybė neturi galimybių. „Tai svarbus paveldo objektas, bet norint jį puoselėti, prižiūrėti, saugoti visos išlaidos negali užgulti tik savivaldybės pečius. Todėl turėtų atsirasti paslaugų, juk į renginį, apžiūrėti ekspozicijos ar tiesiog pasivaikščioti po parką atvažiavę žmonės norės pavalgyti, įsigyti suvenyrų. Tačiau komercinė veikla negalės užgožti paties dvaro“, – sakė V.Deveikienė.

Komercinei veiklai neprieštarauja

Tam, kad dvare atsirastų įvairių paslaugų lankytojams, neprieštarauja ir pagrindinius rūmus dabar valdanti Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga. Jos vadas Jonas Ragauskas teigė, kad svarbiausia yra plėtoti vientiso dvaro komplekso idėją, o pačiame dvare atsirastų vietos ir komercinei, ir rekreacinei veiklai.

„Bajorų sąjungai itin priimtina idėja, kad tai būtų pavyzdinė dvaro sodyba. Bet mes vieni negalime to padaryti, mums priklauso tik rūmai, o aplinkui yra net apie 30 hektarų teritorija – parkas, tvenkiniai, senieji pastatai, daug naujadarų, kurie čia netinka“, – sakė J.Ragauskas.

Bajorų sąjunga šiuo metu rūmuose rekonstruoja šildymo sistemą, lėšų tam gauta iš Norvegijos fondų. Rūmai buvo nešildomi jau daugiau kaip 15 metų. Tikimasi, kad jau nuo rudens veiklą rūmuose bus galima vykdyti visus metus, o ne vien šiltuoju sezonu.

„Būtų labai smagu pamatyti atgimstantį Trakų Vokės dvarą, nes jo „pusbrolis“ Užutrakyje jau tapo svarbiu, gerai restauruotu kultūros objektu, kiek atsilieka dvaras Lentvaryje. Šie trys dvarai aplink Vilnių sudaro kultūrinį žiedą, tą reikėtų išnaudoti“, – sakė J.Ragauskas.

Projektą ruoštų specialistai

Trakų Vokės dvaras gali didžiuoti ir parku, suplanuotu prancūzo Eduardo Andre. Anot J.Ragausko, tereikia prisiminti Palangoje esantį to paties architekto sukurtą parką, kad suprastume, koks išskirtinis traukos objektas galėtų būti ir Trakų Vokėje. „Bet jį atkurti ir sutvarkyti reikalingi specialistai, kurie tai išmano, gali paruošti ir įgyvendinti tokį projektą“, – teigė J.Ragauskas.

Kol kas galutinio projekto, kaip turėtų būti sutvarkytas Trakų Vokės dvaras, savivaldybė, anot V.Deveikienės, neturi, tačiau tikimasi kartu su Bajorų sąjunga, Kultūros paveldo departamentu, kitomis suinteresuotomis institucijomis jį parengti ir gavus ES fondų paramą įgyvendinti.

Trakų Vokės dvaras

Dvaras, įsikūręs prie Vokės upės, nuo XIX a. vid. priklausė grafams Tiškevičiams. Šiandieniniame dvaro ansamblyje yra išlikę rūmai, puošti kolonomis, kvadratinė 15 metrų varpinė su dviem bokšteliais, 1870 m. koplyčia ir kiti pastatai.

Išskirtinis dvaro akcentas – E.Andre 1900 m. sukurtas, apie 23 hektarų ploto parkas, vadinamas šio architekto šedevru Lietuvoje. Grafų Tiškevičių į Lietuvą pakviestas architektas E.Andre visame pasaulyje yra sukūręs apie 100 parkų, Lietuvoje juos turime keturis – Palangoje, Lentvaryje, Užutrakyje ir Trakų Vokėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius