Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 20

Dvi savaitės prieš insultą Kazimirai Prunskienei buvo atlikta operacija

Likus maždaug dviem savaitėms iki insulto priepuolio, kuris pirmąją Lietuvos premjerę po nepriklausomybės atstatymo Kazimirą Prunskienę ištiko vasario pabaigoje, jai buvo atlikta širdies vainikinės arterijos stentavimo operacija.
Kazimira Danutė Prunskienė
Kazimira Danutė Prunskienė / BFL nuotr.

Tai LNK televizijos laidoje „Abipus sienos“ atskleidė K.Prunskienės artimieji. Kaip sakė politikės dukra Rasa Vaitkienė, prieš kurį laiką K.Prunskienė „pajuto kažkokį dusuliuką“. Tada politikė nusprendė apsilankyti tyrimams vienoje širdies ligų klinikoje. Čia jai buvo atlikta širdies vainikinės arterijos stentavimo operacija, po kurios teko kurį laiką ir pagulėti ligoninės lovoje.

„Buvo įstatytas stentas. Tai nėra ypatingas dalykas, tokių operacijų atliekama labai daug. Jau kitą dieną ji pasijuto labai gerai, pareikalavo į ligoninę atvežti kompiuterį, norėjo dirbti“, – laidos „Abipus sienos“ žurnalistams sakė R.Vaitkienė.

Kaip tvirtino laidoje kalbintas K.Prunskienės brolis Rimantas Stankevičius, iki tol jo sesuo niekada sveikata nesiskundė ir ligoninėse gulėjo tik tris kartus. „Bet visi tie trys kartai tai buvo vaikų gimdymas“, – sakė R.Stankevičius.

Tik 15 proc. insultą patyrusių žmonių grįžta į ankstesnį darbą.

Po stentavimo operacijos K.Prunskienė gėrė specialius vaistus nuo kraujo krešėjimo, tačiau jų, matyt, nepakako. Būtent krešuliui užkimšus galvos kraujagyslę, ekspremjerę ištiko insultas. Insultą, pasak Vilniaus universitetinės ligoninės vyr. neurologo Laimučio Pačkausko, galėjo išprovokuoti ne tik per tirštas kraujas, bet ir kraujospūdžio svyravimai, o K.Prunskienės pulsas ir kraujospūdis, kaip skelbta laidoje, nuolat kaitaliojosi.

Vis dėlto atspėti, kada toks priepuolis gali ištikti žmogų, pasak L.Pačkausko, neįmanoma. „Dieną prieš insultą aš mačiau ją knygų mugėje ir ji jautėsi visai gerai“, – sakė daktaras.

Neurologas pripažino, kad mirties grėsmė pirmosiomis valandomis ir dienomis po insulto priepuolio buvo reali, tačiau dabartinė K.Prunskienės būklė suteikia nemažai vilties.

„Kad ji verkia, tai pliusas, ji suvokia savo padėtį“, – L.Pačkauskas neslėpė matęs ligos prie patalo prikaustytos politikės ašaras.

Anot jo, kuo aukštesnis insultą patyrusio žmogaus intelektas, tuo lengviau jis atsigauna. „Žemo socialinio sluoksnio žmogus šansų neturi“, – sakė medikas.

K.Prunskienę ligoninėje apžiūrėjo ir medikai iš Maskvos N.Burdenkos neurochirurgijos instituto. Laidoje buvo atskleista, kad jų atvykimu pasirūpino neįvardinta gera K.Prunskienės pažįstama iš aukštų Rusijos valdžios sluoksnių. Neurologas L.Pačkauskas teigia, kad po Rusijos medikų vizito kardinalių ligonės gydymo pakeitimų nebuvo padaryta. „Jie tikėjosi ją pamatyti žymiai blogesnės būklės“, – sakė L.Pačkauskas.

Medikai tvirtina, kad ekspremjerės gydymas gali užtrukti ir porą metų. Po insulto apie 80 proc. žmonių įgyja vienokią ar kitokią negalią. Ir tik 15 proc. insultą patyrusių žmonių grįžta į ankstesnį darbą.

Ar K.Prunskienė sugrįš į politiką? „Dabar pagrindinis uždavinys, kad ji pradėtų kalbėti, pradėtų bendrauti, o politika...“ – sakinio nebaigė brolis R.Stankevičius, parodydamas, kad artimiesiems ne tai svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius