Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 18

Dviejų pirmokų konfliktas vienam baigėsi nosies lūžiu: tėvų ir mokyklos direktorės pasakojimai apie įvykį skiriasi kardinaliai

Vilniaus Levo Karsavino mokyklos pirmokas praėjusią savaitę atsidūrė medicinos kabinete, o vėliau ir ligoninėje, kur paaiškėjo, kad vaikui lūžo nosis ir prireiks operacijos. Jo tėvai tvirtina, kad dėl nelaimės kaltas kitas vaikas, trenkęs jų sūnui, kuris dar trenkėsi į sieną, o mokytoja esą net nepasidomėjo vaiko sveikata. Tačiau mokyklos direktorė mūru stoja ir už mokytoją, ir už kaltinamą vaiką.
Muštynės mokykloje
Muštynės mokykloje. Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Praėjusią savaitę L.Karsavino mokyklą lankančio pirmoko tėvai, kaip pasakojo 15min, sulaukė skambučio iš mokyklos, kad jų sūnus atsidūrė medicinos kabinete. Jiems buvo pasakyta, kad vaikas blogai jaučiasi, tad tėvai turėtų jį pasiimti namo.

Dėl lūžio reikės operacijos

Santaros klinikų Vaikų ligoninėje, į kurią tėvai nuvežė sūnų tą pačią dieną, paaiškėjo, kad vaikui lūžusi nosis ir teksią operuoti. Tad dabar šeima laukia, kada bus paskirta operacijos data.

Berniuko tėvas Edvardas pasakojo, kad šeima nusprendė pranešti apie įvykį policijai.

„Šiek tiek abejojome, ar verta, tačiau vis tiek nusprendėme pareiškimą parašyti. O iš pareigūnų puse lūpų išgirdome, kad gerai darome – juk anam vaikui turinti būti pamoka, kitaip gali ir nesuprasti, ką negero padarė“, – 15min sakė Edvardas.

Vida Press nuotr./Nusiminęs vaikas. Asociatyvi nuotr.
Vida Press nuotr./Nusiminęs vaikas. Asociatyvi nuotr.

Jo teigimu, kiek pavyko išsiaiškinti, berniukas kalbėjosi su klasės draugu, o tada kitas vaikas pribėgo ir trenkėsi į jį. Nuo smūgio berniukas dar atsitrenkė į sieną ir nugriuvo. „Toliau jis neprisimena, nes vaikai jį nuvedė į med. punktą, ne mokytoja, ne kas nors iš suaugusiųjų, o kiti vaikai“, – teigė Edvardas.

Jų klasės mokytoja, anot tėvų, ginasi nežinanti, kaip nutiko nelaimė. Esą viskas vyko ne jos pamokų ar pertraukų tarp jos pamokų metu, o prieš choreografijos pamoką.

Vis dėlto vaiko tėvai labiausiai šioje situacijoje nusivylė būtent pačia pirmokų mokytoja – kaip jie sako, praėjo jau ne viena diena, tačiau iš jos nebuvo sulaukta jokių žinių. Mokytoja esą nei paskambino paaiškinti įvykio detalių, nei pasiteiravo apie mokinio sveikatą.

Aš pasakiau, kad mokytoja net neskambina, nesidomi, kaip vaikas ir pan. Direktorė buvo šoke ir pažadėjo nueiti pas mokytoją ir griežtai pasikalbėti.

Pokalbis nemaloniai nustebino

Skambučio, tvirtina tėvai, sulaukta tik po to, kai tėvas kreipėsi į mokyklos vadovybę ir pasikalbėjo su direktore: „Aš pasakiau, kad mokytoja net neskambina, nesidomi, kaip vaikas ir pan. Direktorė buvo šoke ir pažadėjo nueiti pas mokytoją ir griežtai pasikalbėti. Ta mokytoja paskambino šiandien (pirmadienį – red. past.), bet pokalbis buvo labai keistas ir nemalonus.

Paskambinusi ji pradėjo klausinėti, ko mes norime ir pan. Dabar jau aš buvau šoke, kaip mokytoja kalbėjo – ji nuolat juokėsi, visas 10-15 minučių pokalbio. Apie vaiką paklausė tik po kokių dešimties minučių pokalbio.“

Vyras neslėpė, kad pokalbis jį išmušė iš vėžių ir nesusilaikęs jis net paklausė, ko mokytoja „nuolat žvengia“, į ką esą sulaukė priekaišto, kad sūnus keiktis, matyt, išmokęs iš tėvų, nors Edvardas tikinęs tikrai jokių keiksmų nevartojęs.

„Žmona dar pasakė, kad galbūt to kito vaiko mama paskambins pasikalbėti, tačiau mokytoja užginčijo, esą ta mama nemano, jog kaltas jos vaikas. Niekada gyvenime nesusidūriau su tokia situacija, visą laiką mokytojai skambina, tarkim, mano seserims, broliams, domisi, kaip vaikų sveikata“, – stebėjosi Edvardas, spėliodamas, kad galbūt kažkas net mėgins suversti kaltę tėvams – esą kaip reikės paneigti, jeigu bus imta tvirtinti, kad vaikui nosis lūžo namuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./L.Karsavino mokyklos vėliava
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./L.Karsavino mokyklos vėliava

Šiuo metu vaikas gydosi namuose, tačiau tėvai tvirtina, kad jam pasveikus ieškos kitos mokyklos – į šitą klasę grįžti jie neketina.

Ne visada nekaltas tas, kuris nukentėjo

Tačiau L.Karsavino mokyklos direktorė Svetlana Butautienė 15min papasakojo visiškai kitokią šios istorijos versiją. Jos teigimu, nereikėtų skubėti kaltinti dėl nelaimės kito vaiko, o priekaištai mokytojai visiškai iš piršto laužti.

Nukentėjęs berniukas yra savotiškas, dažnai skriaudžia kitus vaikus. Ir specialistai domėjosi, bet žinote – pirmoje klasėje tai adaptacinis periodas.

„Ne visada nekaltas būna tas, kuris nukentėjo, – visų pirma pastebėjo direktorė. – Nuskambėjo skambutis ir vaikai išėjo į pertrauką, koridoriuje buvo budinti mokytoja. Jiems baigėsi muzikos pamoka ir turėjo prasidėti choreografijos pamoka. Kol išėjo viena mokytoja ir neatėjo kita, vaikai buvo koridoriuje. Situacija buvo tokia: nukentėjęs berniukas yra savotiškas vaikas, dažnai skriaudžia kitus vaikus. Ir specialistai domėjosi, bet žinote – pirmoje klasėje tai adaptacinis periodas.

Bet tas vaikas yra mūsų vaikas, nes ir priešmokyklinėje grupėje jis buvo mūsų mokykloje, mes jau maždaug apie jį šiek tiek žinojome. Jis kumščiu trenkė į nugarą kitam vaikui, kuris yra labai tylus. Ir tai, kad jis pastūmė iš visų jėgų tą vaiką, visiems buvo labai netikėta, jis niekada taip nedaro, tas tylus vaikas.

Tikriausiai trūko kantrybė ir jis stipriai stūmė tą berniuką, kad prie jo nelįstų. Jeigu sienos nebūtų šalia, viskas gal taip ir baigtųsi – pastūmė ir pastūmė, bet berniukas stovėjo prie sienos ir labai nesėkmingai atsitrenkė į sieną.“

Budinti pedagogė tuo metu jau ėjo į klasę, pasakojo S.Butautienė, todėl savo akimis incidento nematė, tačiau būtent tokią istoriją esą patvirtino visi tuo metu koridoriuje buvę vaikai. Nukentėjęs pirmokas buvo nuvestas į medicinos kabinetą, iškviesti jo tėvai, kurie jį išsivežė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klasė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Klasė

Mokytoja pateikė įrodymus

Direktorė neneigė pirmadienį sulaukusi tėvo skambučio, pokalbio metu esą išgirdo, kad jo sūnus gal ir nėra iš tų gerų vaikų, bet klasės auklėtoja nė karto nepaskambino ir nepasiteiravo.

„Žinote, aš buvau šoke, nes šita mokytoja yra labai patyrusi, tik neseniai išleido ketvirtą klasę, kur tėvų padėkos plaukė viešose erdvėse. Ji labai gerbiama. Kad tokia auklėtoja įvykus tokiam įvykiui nepaskambintų, man buvo labai keista ir aš nutariau tą klausimą išsiaiškinti iki galo.

Iškviečiau auklėtoją, kuri man pasakė, kad skambino ir kalbėjo su tėvais keletą kartų. Ir per paskutinį pokalbį labai negražiai su auklėtoja kalbėjo, ji net parašė man oficialų pranešimą, kad aš imčiausi veiksmų“, – kalbėjo S.Butautienė.

Iškviečiau auklėtoją, kuri man pasakė, kad skambino ir kalbėjo su tėvais keletą kartų.

Jos teigimu, pirmokų auklėtoja pateikė jai įrodymus, kad su tėvais bendravo – žinutes ir užfiksuotus telefono skambučius, tad netikėti mokytoja direktorė teigė neturinti jokio pagrindo.

Direktorė tvirtina, kad informacija apie įvykį perduota policijai, kuriai nusiųstos abiejų mokinių charakteristikos, ir savivaldybės švietimo specialistui, kuruojančiam šią mokyklą.

„Kaip ir viskas padaryta pagal įstatymą, bet graužia tokia kirmėlytė ir mane, ir auklėtoją. Tai vaikas, kuris patyrė traumą, rimtą traumą. Lyg toks atsitiktinumas, o bėda yra bėda. Ir auklėtojai labai nemalonu, nes lyg viskas padaryta, bet ji nenusipelnė tokių negražių žodžių“, – sakė S.Butautienė.

Direktorė nenorinti kaltinti nukentėjusio vaiko, nes tikinti, kad jis paaugęs pasikeis. Esą tiesiog su vaiku reikia dirbti, būtinas ir tėvų indėlis. Su tėvais S.Butautienė žada dar kalbėtis ir mėginti situaciją spręsti. Jos teigimu, tokio pobūdžio incidentas jų mokykloje pirmas.

Nubausti gali tėvus

Vilniaus policijos atstovai patvirtino, kad toks atvejis yra užfiksuotas.

„Dėl minėto atvejo L.Karsavino mokykloje policija gavo nukentėjusio berniuko mamos pareiškimą ir renkama informacija pagal LR BK 140 str. 3 d.

Panašių atvejų mokyklose būna, tačiau negalėtume išskirti, kad tai dažnas atvejis. Nepilnamečiai vaikai nėra „subjektas“, todėl atsakomybė tenka vaiko tėvams. Tokiais atvejais tėvams surašomas ANK protokolas (jiems skiriamas įspėjimas arba bauda) ir informacija perduodama savivaldybės administratoriui ir vaiko teisių specialistams“, – teigiama Vilniaus apskrities VPK komentare.

Kiti tėvai sako esą pasipiktinę

Jau pasirodžius straipsniui į 15min redakciją kreipėsi L.Karsavino pirmos klasės vaikų tėvai, teigdami, kad visiškai palaiko savo klasės mokytoją ir vaiką, kuris esą kaltinamas sužeidęs kitą.

Tvirtindami, kad jie nesutinka su straipsnyje pateikta informacija, kuri esą neatitinka tikrovės, apjuodina daugumos labai mylimą ir gerbiamą mokytoją, mokyklos administraciją. „Pateiktą informaciją vertiname kaip norą pakenkti mokyklos reputacijai, suvesti neaiškias asmenines sąskaitas su Mokytoja ir išprovokuoti skandalą, nes pagal straipsnyje pateiktą informaciją, nukentėjusioji šalis pareiškė norą palikti mūsų mokyklą“, – teigiama tėvų rašte.

Anot tėvų, incidentas mokykloje tikrai įvyko, informacija apie abu įvykyje dalyvavusius berniukus pateikta atitinkamoms tarnyboms, kurios atlieka visus priklausančius veiksmus ir tyrimus.

„Tyrimo rezultatų dar nėra. Berniukų asmenines savybes tėvai turėjo galimybę stebėti jau keletą mėnesių, kai kurie – dar ilgiau, nes vaikai kartu mokėsi ir šios mokyklos priešmokyklinėje grupėje. Yra žinoma, kad nukentėjęs vaikas buvo savotiškas, dažnai skriaudė kitus vaikus. Kitas berniukas atvirkščiai: pasižymėjo kaip ramus, tylus ir geras vaikas.

Įvykis nemalonus, nukentėjęs vaikas patyrė rimtą traumą, tačiau kaltinti, kai visos įvykio aplinkybės nurodo, kad vaikas susižalojo netyčia (t.y. niekas nesiekė jo sužaloti tyčia, jis pats trenkė tam vaikui, todėl ir buvo pastumtas, o kadangi jis stovėjo prie sienos, nesėkmingai į ją atsitrenkė), taip pat kai dar nėra baigtas tyrimas ir nėra pateiktos jokios atsakingų institucijų išvados, yra labai neatsakinga. Vaikai yra judrūs, aktyvūs, išdykę – tikrai visko gali nutikti ir niekas nėra apsaugotas nuo nelaimės. Tačiau incidento tyrimą palikime atlikti tos srities kompetentingų institucijų darbuotojams“, – teigia pirmos klasės mokinių tėvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius