Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 03

Dviguba pilietybė Antanui Guogai užkerta kelią į Seimą, bet liberalai nepraranda vilčių

Jau antrus metus Europos Parlamente dirbantis lietuvis, turintis Australijos pilietybę, liberalas Antanas Guoga tik dabar išsiaiškino, kad Lietuvos įstatymai draudžia užsienio šalių piliečiams dalyvaut Seimo rinkimuose.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.

Per kitais metais vyksiančius rinkimus į Seimą jis ketino balotiruotis Vilkaviškio vienmandatėje apygardoje ir susikauti su premjeru Algirdu Butkevičiumi. Nepaisant įstatymų kliūčių, liberalai nusiteikę padėti A.Guogai patekti į Seimą.

„Negalėčiau pasakyti, kad jau viskas – Antanas nedalyvaus Seimo rinkimuose. Tarsimės su juo ir padarysime viską, ko reikia. Gali būti įvairių sprendimų“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio lyderis parlamentaras Eligijus Masiulis, vertindamas savo partiečio, nuo vaikystės gyvenusio Australijoje, galimybes patekti į Seimą.

Tačiau E.Masiulis neneigė, jog šiuo metu galiojantys šalies įstatymai ir Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimas nėra palankūs A.Guogai. Jei jis nuspręs neatsisakyti Australijos pilietybės, Seimo rinkimus teks atidėti dar mažiausiai ketveriems metams.

„Manau, kad Antanui reikėtų kandidatuoti, o kaip to pasieksime, parodys ateitis. Žinoma, Konstitucija neturėtų būti keičiama dėl vieno ar kelių žmonių. Bet, jeigu Seimas prieš kelias savaites priėmė sprendimą leisti šimtams tūkstančių vaikų išsaugoti Lietuvos pilietybę, turint ir kitų šalių pilietybes, tai, žvelgdami į ateitį, privalėtume įvertinti pasikeitusią situaciją (kai daugybė lietuvių emigravo – LRT.lt) ir sudaryti galimybes asmenims, turintiems Lietuvos ir kitų šalių pilietybes, dalyvauti šalies politiniame gyvenime“, – svarstė E.Masiulis.

Atėjo į VRK su kitu tautiečiu

„Kai renkame savo šalies valdžią, galioja 1998 m. KT išaiškinimas, kad rinkimuose gali dalyvauti tik Lietuvos piliečiai. Europos Parlamento ir savivaldos rinkimuose šis reikalavimas negalioja, išskyrus merų rinkimus“, – aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

Pasak jo, A.Guoga komisijoje lankėsi kartu su Lietuvoje dirbančiu Dariumi Udriu, įgijusiu  JAV pilietybę dėl gimimo šioje šalyje.

„D.Udriui paaiškinau, kad, jei nori dalyvauti Seimo rinkimuose, jam reikia atsisakyti JAV pilietybės. Bendro pokalbio metu taip pat paaiškėjo, kad A.Guoga turi Australijos pilietybę. Todėl teko ir jį pakonsultuoti. Gerai, kad jie abu atėjo ir sužinojo teisingą informaciją. Laiko atsisakyti kitų šalių pilietybių turi dar abu, nors tai užtrunka ne vieną savaitę ar mėnesį. Bet, jei to nepadarys, tuomet ir vienas, ir kitas Seimo rinkimuose dalyvauti tikrai negalės“, – tvirtino Z.Vaigauskas.

Pilietybės atsisakymas pakenktų dukroms

A.Guoga prisipažino, jog yra pasirengęs atsisakyti Australijos pilietybės, tačiau toks jo sprendimas pakenktų dviem nepilnametėms dukroms iš ankstesnės santuokos, kurios Australijoje gyvena su mama, neturinčia šios šalies pilietybės: „Man tos pilietybės tikrai nereikia, ir po tam tikro laiko aš šią problemą išspręsiu. Tačiau tikrai nežinojau, kad gali sutrukdyti Australijos pilietybė, nes Europos Parlamente nėra reikalavimo būti tik Lietuvos piliečiu.“

Vienas turtingiausių liberalų neneigė, jog šiuo metu – realu, kad jis kitų metų Seimo rinkimuose nedalyvaus, kadangi nespės susitvarkyti Australijos pilietybės atsisakymo reikalų, nepakenkdamas savo dukroms. „Nepaisant to, bendrausiu su Lietuvos žmonėmis ir darysiu gerus darbus“, – žada A.Guoga.

Dar prieš mėnesį, bendraudamas su LRT.lt, milijonierius tikėjosi per Seimo rinkimus susigrumti su Vilkaviškyje ne vieną kartą didžiule balsų persvara parlamentaro mandatą pelniusiu A.Butkevičiumi ir netgi jį nugalėti. Politiniuose kuluaruose jau buvo kalbama, esą maištingasis liberalas nusitaikęs į vyriausybės vadovo postą.

Socialdemokratai lauks kito stipraus liberalo

„Mes liūdime“, – trumpai atsakė socialdemokratų rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, paklaustas, kaip partija vertina, kad jos lyderiui A.Butkevičiui gali nebetekti rinkiminėje dvikovoje susitikti su A.Guoga.

Pasak Seimo vicepirmininko, Konstitucijos dėl A.Guogos ar kurio nors kito dvigubą pilietybę turinčio lietuvio tikrai nederėtų keisti: „Lauksim Vilkaviškyje lygiavertės liberalų pamainos A.Guogai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius