-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 16

Dvikalbių lentelių nenukabinančiai Šalčininkų valdžiai vėl gresia baudos

Teismai Šalčininkuose ir Druskininkuose nagrinėja dviejų antstolių prašymus skirti baudas Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Josifui Rybakui už teismo sprendimo nevykdymą nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles Šalčininkų rajone.
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose
Dvikalbės lentelės Šalčininkuose

Iki J.Rybako direktoriaus pareigas ėjusiam Boleslavui Daškevičiui šiemet teko sumokėti 43,4 tūkst. litų baudą, pridėjus išieškojimo išlaidas, suma pasiekė daugiau kaip 47 tūkst. litų. Nors bauda buvo sumokėta, tačiau 2008 metais priimtas teismo sprendimas taip ir liko neįvykdytas, todėl antstolė ir Vyriausybės atstovas apskrityje prašo skirti naujas baudas.

J.Rybakui gresia bauda ir už 2013 metais priimtą galutinį ir neįvykdytą Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimą.

J.Rybakui, kaip ir B.Daškevičiui, gresia tūkstantinės baudos – už kiekvieną nevykdomo dieną antstoliai prašo skirti baudas iki 1 tūkst. litų.

Antstolių Janės Jakimavičienės ir Terezos Gerasimovič prašymai kol kas nėra išnagrinėti, tačiau abiejose byloje liepos ir rugpjūčio mėnesį jau vyko posėdžiai.

Liepą Druskininkų rajono apylinkės teismas nagrinėjo antstolės J.Jakimavičienės prašymą skirti baudą, tačiau bylos išnagrinėti nepavyko, nes naujasis administracijos direktorius J.Rybakas pareiškė norą susipažinti su byla. Kitas posėdis vyks spalio 2 dieną.

Šalčininkų rajono apylinkės teismas antradienį nagrinėjo antstolės Terezos Gerasimovič prašymą tam pačiam administracijos direktoriui skirti 1 tūkst. litų piniginę baudą už kiekvieną spendimo nevykdymo dieną. Teismas posėdį atidėjo iki rugpjūčio 26 dienos, posėdyje ketinama apklausti Eišiškių seniūną. Jis į bylos nagrinėjimą antradienį dėl atostogų neatvyko, jeigu neatvyks į kitą posėdį, teismas jam gali skirti baudą už neatvykimą be pateisinamos priežasties.

Mes laikomės pozicijos, kad sprendimas bus įvykdytas, kai bus nukabintos visos lentelės

Šalčininkų teisme nagrinėjama byla dėl 2008 metais neįvykdyto teismo sprendimo, už kurį jau buvo nubaustas B.Daškevičius.

„Baudos dydį įvertins ir paskirs teismas. Sunku spręsti, kaip teismas baudą paskaičiuos. Tai klausimas įvertinus visas aplinkybes. Mes laikomės pozicijos, kad sprendimas bus įvykdytas, kai bus nukabintos visos lentelės. Yra vietų, kur nukabinta“, – BNS sakė Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos vyr. specialistas Rokas Jonikas.

Jis teigė, kad toje byloje, kur buvo skirta didžioji bauda, sprendimas vykdomas vangiau, nukabinta mažiau lentelių. Kitoje byloje, kur bauda už nevykdymą dar nebuvo skirta, vykdant teismo sprendimą gatvėse nukabinta apie 59 proc. lentelių – šis procentas apima tik tas gatves, kur nukabinti visi dvikalbiai užrašus.

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius J.Rybakas BNS sakė, kad sunku prognozuoti, kuo baigsis lentelių bylos.

„Pažiūrėsim, kokia iš tikrųjų yra situacija. Aišku, sunku bus surasti tokį sprendimą, kad laužiant Konstituciją eiti į privatų namą ir ką ten daryti. (..) Viskas priklauso nuo politinės valios, vis tik tie konfliktai bus išspręsti“, – mano J.Rybakas. Jis kategoriškai nesutinka su antstolių jam siūlomis baudomis, nes administracijos direktoriumi pradėjo dirbti tik nuo birželio ir nėra atsakingas už anksčiau šias pareigas ėjusių asmenų veiksmus ir baudas laiko absurdiškomis.

Pasak J.Rybako, dabar yra patvirtina nauja tvarka dėl gatvių ir kelių ženklinimo ir ji neturi nieko nauja su privačia nuosavybe.

„Dabar Vyriausybės atstovas surašė man naują teikimą. Jis tą reikalauja įgyvendinti pagal naują tvarką. Nauja tvarka gatvių ženklinimo – yra stulpelis ir lentelė ant stulpelio, už kuriuos atsakys savivaldybė. Vyriausybės atstovas tvirtina, kad toks gatvių ženklinimas būtų tinkamas teismo sprendimo įvykdymui“, – sakė J.Rybakas. Pasak jo, iki spalio 31 dienos nustatytas terminas, per kurį Šalčininkai turi apskaičiuoti, kaip planuoja įvykdyti naują gatvių ženklinimą, kiek tai kainuos.

Jis taip pat vylėsi, kad rudenį Seimas priims Tautinių mažumų kalba, ant tų stulpelių gali atsirasti pavadinimas ir tautinių mažumų kalba.

„Ieškosim sprendimų, įtampos eskalavimas niekam nėra naudinga“, – BNS sakė Šalčininkų administracijos vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius