-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 08

Dvikalbių lentelių Vilniaus rajone turėtų nelikti

Vilniaus rajono savivaldybė pagaliau nusprendė vykdyti teismo sprendimus ir nukabinti dvikalbius gatvių pavadinimus. Tačiau savivaldybės išplatintame pranešime spaudai vis dėlto primenama, kad kitose šalyse tokie dalykai nėra draudžiami.
Šalčininkai
Dvikalbes lenteles ketina nuimti pati Vilniaus rajono savivaldybė. / Youtube.com iliustr.

Dvikalbiai gatvių pavadinimai Vilniaus ir kitose Rytų Lietuvos regiono rajonuose, kuriose daugumą sudaro lenkų tautybės žmonės, kelia aistras jau senokai. Iki šiol Vilniaus rajono savivaldybė nesiėmė priemonių tokius pavadinimus nuimti, nors teismas ir įpareigojo tai padaryti.

Š.m. liepos 8 d. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi Vilniaus rajono savivaldybės administracija buvo įpareigota per 1 mėnesį, nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos, pakeisti rajone esančias Valstybinės kalbos įstatymo neatitinkančias gatvių pavadinimų lenteles.

„Teisę į dvikalbius gatvių pavadinimus tautinėms mažumoms užtikrina Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija, kurioje įtvirtinta, kad šalys „visuomenei skirtus tradicinius vietovių, gatvių pavadinimus ir kitus topografinius įrašus stengiasi daryti taip pat ir mažumos kalba“, – pabrėžiama savivaldybės pranešime.

Taip pat savivaldybė nurodė, kad šiuo metu Kultūros ministerijos darbo grupė svarsto galimybę įteisinti dvikalbius užrašus. „Šios darbo grupės sudarymas rodo, kad Vyriausybė pripažįsta faktą, jog dvikalbystė yra skaudi ir opi problema, ir kad ją jau bandoma spręsti“, – teigiama pranešime.

Vilniaus rajono savivaldybės tvirtinimu, Lietuvos Respublika yra Europos Sąjungos valstybė narė, o kitose Europos šalyse tautinės mažumos nevaržomos naudojasi teise į dvikalbystę. „Nesuprantama, kodėl šia teise negali naudotis Lietuvoje nuo amžių gyvenančios tautinės mažumos. Nežiūrint į tai, kas išdėstyta, Vilniaus rajono savivaldybės administracija turi vykdyti teismo sprendimus, tad Viešosios tvarkos skyriui pavesta pradėti vykdyti šį teismo sprendimą dėl dvikalbių gatvių užrašų“, – rašoma pranešime spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius