Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 01

Dviračių nuoma Klaipėdoje pasiklydo labirinte

Ne vienerius metus Klaipėdoje dviračius nuomojantis Kornelijus Kasiliauskas sulaukė akibrokšto. Šįmet leidimo užsiimti dviračių nuoma negavęs verslininkas teigia nesulaukiantis uostamiesčio Savivaldybės išsamaus paaiškinimo.
Pirmadienio popietė Palangoje
Dviračiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vyriškis savo verslui kasmet prašydavo terminuoto leidimo vasaros sezonui. Pasak jo, pastaraisiais metais dėl to problemų nekildavo. O štai šįmet tarsi kažkas pasikeitė ir, maža to, jam jau grasinama baudomis.

Situaciją vadina absurdiška

„Aiškino, kad priimtas kažkoks pakeitimas, tačiau iki šiol dirbau kaip visada. Ir dabar dirbu, tik be leidimo. 2016 metais viskas buvo suderinta, sutikrinta. Turiu Savivaldybės išduotą leidimą teikti paslaugas nurodytoje vietoje. Nuomojuosi žemės sklypą, terminą nusistatau pats“, – „Vakarų ekspresui“ sakė K.Kasiliauskas.

Jis patikino, kad ne kartą kreipėsi į Savivaldybę prašydamas paaiškinimo. Tačiau sulauktas atsakymas verslininką nustebino.

„Vienintelis sprendimas – iš naujo viską derinti, apsitverti teritoriją ir garantuoti, kad dviračiai iš jos neišvažiuos. Tai tampa verslo žlugdymu. Dviračių remontu užsiimti galiu, o nuomoti dviračių – ne. Žmonėms nesaugu išvažiuoti į gatvę – turiu nubrėžti maršrutą, kuriuo jie važiuos. Tai gal uždrauskime žmonėms išvažiuoti nusipirktu dviračiu iš namų?“ – apmaudą liejo dviračių nuoma užsiimantis verslo atstovas.

Jis pridėjo, kad jau suderino dviračių nuomos reklamą. Tačiau toliau yra priverstas dirbti nelegaliai, nes neįvykdė visų teisinių reikalavimų.

„Jau buvau sulaukęs įspėjimo, pasakė – „tvarkykis toliau“. Antrą kartą ketina bausti. Bet kas gali apriboti dviračių nuomą? Nuomoju dviračius ne valstybinėje žemėje. Vadinasi, Savivaldybei iš manęs nėra jokios naudos? Neringoje visi dirba tvarkingai, Palangoje – taip pat. O čia...“ – stebėjosi K.Kasiliauskas.

Nelegaliai dirbo ir anksčiau?

„Vakarų ekspresui“ susisiekus su Savivaldybės atstovais paaiškėjo, kad verslininkui buvo išduotas leidimas nuomoti dviračius viešose vietose. Tai patvirtina ir vyriškio atsiųstas 2016 metų dokumentas, leidžiantis „prekiauti ar teikti paslaugas Klaipėdos miesto viešose vietose“.

Pasak Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, norint užsiimti dviračių nuoma privačioje žemėje keičiasi reglamentai.

„Jis teikė prašymą nuomoti dviračius privačioje žemėje. Jeigu teikiamas toks prašymas, veikla ir turi būti vykdoma toje teritorijoje. Jeigu dviračių remontas – tam nematau kliūčių. Reikia pateikti sprendinius, kaip toje teritorijoje bus padėta įranga, kokia bus infrastruktūra“, – teigė J.Uptienė.

Kaip aiškino vedėja, infrastruktūrinius sprendinius derina Klaipėdos savivaldybės Architektūros poskyris. Tad kol K. Kasiliauskui nepavyks pateikti reikiamų dokumentų, tol leidimas užsiimti dviračių nuoma privačioje žemėje išduotas nebus.

„Turime nemažai vietų, kur galima nuomoti dviračius. Bet jeigu nori vykdyti veiklą ne privačioje žemėje, tai gali būti tik dviračių remontas. Jeigu jam toje teritorijoje pakaktų vietos... Nors neįsivaizduoju, kaip tai turėtų atrodyti...“ – pridėjo J.Uptienė.

Jos tikinimu, tokie reglamentai nėra iš piršto laužti – juos anksčiau patvirtino Klaipėdos savivaldybės taryba.

„Jis apie situaciją informuotas. Jis gali teikti prašymą, yra komisija, kuri vertina, tinka konkrečioje vietoje nuomoti dviračius ar ne. Jo konteineris neatitinka Klaipėdos įvaizdžio. Nėra taip, kad mes tos veiklos neskatiname. Jis veiklą vykdė, gal Viešosios tvarkos skyrius nesukontroliavo. Mums nebuvo pranešta, kad jis vykdo veiklą be leidimo, nors galbūt tai ir darė. Reklamos leidime visiškai kiti teisės aktai. Tai nesusiję su dviračių nuomos leidimu“, – sakė J.Uptienė.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius „Vakarų ekspresui“ patvirtino, kad verslininkas jau sulaukė įspėjimo dėl vykdomos nelegalios veiklos. Jeigu tokia veikla bus tęsiama, jo lauks sankcijos.

Verslininkai ir Savivaldybės atstovai nesusikalba

Verslininkų ir Klaipėdos savivaldybės kivirčai dėl dviračių nuomos ir remonto kyla ne pirmą kartą. „Vakarų ekspresas“ jau rašė apie birželį įvykusią verslininkų ir Savivaldybės atstovų akistatą. Tąkart Poilsio parke buvo diskutuojama, kodėl bendrovei „Directorium“ delsiama išduoti leidimą pasistatyti jūrinį konteinerį ir teikti dviračių, paspirtukų, riedlenčių, vaikiškų automobiliukų remonto paslaugą. Tam neprieštaravo nei sklypo savininkas, nei kiti verslininkai.

Savivaldybė laikėsi pozicijos, jog kiekvienu tokiu ar panašiu atveju siekiama išsiaiškinti tikruosius verslininkų siekius – kokias paslaugas ketinama teikti. „Directorium“ vadovas Kornelijus Gurčinas tikino Savivaldybei rašęs keturis prašymus – dėl dviračių, automobilių ir kitų vaikiškų priemonių nuomos bei dėl galimybės jas remontuoti.

Pasak K.Gurčino, kai jis pateikė antrą prašymą, Savivaldybės atstovas atvyko į vietą ir paaiškino, kad leidimo nuomai duoti negali todėl, kad tokia veikla turėtų vykti tik tame konkrečiame sklype. Esą reikia tvoros, kad išsinuomoję dviračius žmonės negalėtų išvažiuoti iš tos teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius