-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 25

Dvoko Kaune mįslė tęsiasi – šaltinio paieškos bevaisės, akys krypsta į ūkininkus

Ne pirmą dieną Kauną skandinančio dvoko detektyvas lieka neištirtas – tyrimo ėmęsi specialistai nesugebėjo nustatyti nemalonaus kvapo šaltinio. Manoma, kad susiklosčius palankioms oro sąlygoms, mėšlo smarvė atklydo iš ūkininkų laukų. Šiuo metu aplinkosaugininkai renka informaciją apie ūkininkus, kurie galėjo šiomis dienomis užsiimti tręšimu.
Akimirkos iš 613-ojo Kauno gimtadienio
Laisvės alėja / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Kurį laiką tylėjusi, komentarą dėl Kauną kurį laiką jau kaustančio dvoko rugpjūčio 25 dieną 15min pateikė Kauno miesto savivaldybė.

Pasak jos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės, dėl vakar mieste tvyrojusio nemalonaus kvapo buvo susisiekta su Kauno regiono atliekų tvarkymo centro atstovais, kurie užtikrino, kad kvapai sklinda ne iš Kauno MBA aikštelių (taip pat ir ne iš tos, kurioje šiuo metu vyksta atnaujinimo darbai).

„Taip pat susiekėme su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovais, kurie mus informavo, kad vakar jų pareigūnai tikrino Kauno mieste ir rajone esančius objektus (tokius kaip atliekų surinkimo aikštelės ar sąvartynai), tačiau pažeidimų aptikta nebuvo. Šiuo metu skyrius tikslios informacijos apie nemalonaus kvapo šaltinį neturi“, – patikino R.Savickienė.

Įtariamas taršos šaltinis – mėšlu patręšti laukai, nes derlius jau nuimtas, laukai suarti.

123rf.com/Traktorius
123rf.com/Traktorius

Renkama informacija apie ūkininkus

Toliau nemalonaus kvapo šaltinio ieško ir Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos (AAI) pareigūnai.

Ieškant buvo patikrinta daug objektų, pavyzdžiui, nuotekų išleistuvai, atliekų rūšiavimo aikštelės, nuotekų valymo įmonė, sąvartynas ir kt.

„Šiandien Kauno AAI į pagalbą pasitelkė rajono Aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnus. Taip pat, bendradarbiaujant su seniūnijomis, yra renkama informacija apie ūkininkus, kurie galėjo šiomis dienomis tręšti laukus ar kitais būdais skleisti mėšlo kvapą. Šiuo metu tęsiama mėšlo kvapo šaltinio paieška“, – 15min rugpjūčio 25 dienos popietę tikino AAD atstovai.

Kauno rajono savivaldybė taip pat aiškinasi dėl smarvės.

Savivaldybės atstovai ne tik kreipėsi, bet ir buvo nuvykę į atliekų deginimo įmonę ir jokių avarinių įvykių ten neužfiksavo, joks kvapas iš ten neva nesklinda.

„Be to, savivaldybė kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą dėl pasklidusio kvapo ir kol kas jokių atsakymų, iš kur šis kvapas galėtų sklisti, negavo.

Jeigu klausiate dėl Noreikiškių, tai kvapas iš patręštų laukų būna gana dažnai, tačiau jis nėra toks aitrus ir greitai išsisklaido“, – patikino Vilija Žukaitytė, Kauno rajono savivaldybės mero padėjėja.

Jaučiama smarvė ir toli nuo Kauno

UAB „Kauno vandenys“, į kurių Marvelėje esančius nuotekų valymo įrenginius pirmiausiai ir krypo visų akys, nerado jokių pažeidimų savo tinkluose ir nuotekų valymo įrenginiuose.

Nustatyti kvapo šaltinių šios bendrovės darbuotojams taip pat nepavyko, nes kvapai jau jaučiami ir labai toli už Kauno.

„Turime įtarimų, kad gal visa tai gali būti susiję su ūkininkais, kurie gali tręšti savo laukus.

Bet kuriuo atveju, mūsų specialistai pasitikrina vietas pagal gyventojų gaunamus skambučius. Tikiuosi, kad atitinkamos tarnybos ras tuos kvapų šaltinius, o pasikeitus vėjo kryptims, kvapas nebepasieks miesto“, – vylėsi Darius Gražys, „Kauno vandenų“ technikos direktorius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentui dvoko taršos šaltinis taip pat ir toliau išlieka nežinomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius