-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 05 /16:51

Dvynukų mamos reikalauja valdžios paaiškinimo, kodėl anksčiau gimę jų vaikai diskriminuojami

Nuo šių metų sausio 1 d. imtos mokėti naujos 152 eurų mėnesinės išmokos, skirtos tėveliams, vienu metu susilaukusiems daugiau nei vieno vaiko. Pinigai bus mokami tol, kol vaikams sukaks dveji. Tačiau numatyta ir viena sąlyga: valstybės paramos sulauks tik gimę nuo 2017 m. sausio 1 d. Pernai ar užpernai dvynukus ar trynukus gimdžiusios mamos ėmė piktintis dėl diskriminacijos.
Trynukai
Trynukai/ Asociatyvi nuotr. / Fotolia nuotr.

„Rašau jums daugelio dvynukų, trynukų mamyčių vardu. Buvo priimtas įstatymas, jog bus mokamos išmokos vienu metu šeimoje gimus dviems ar daugiau vaikų iki kol jiems sueis dveji metai. Tačiau jis galioja tik nuo 2017 m. sausio 1 d. gimusiems vaikams. Kyla klausimas: kuo skiriasi iki minėtos datos gimę dvynukai ar trynukai, kuriems dar nėra dvejų metukų?

Ši įstatyminė norma yra diskriminuojanti ir skaldanti visuomenę, sukurianti sąlygas daliai vaikų augti prastesnėmis sąlygomis.

Ši įstatyminė norma yra diskriminuojanti ir skaldanti visuomenę, sukurianti sąlygas daliai vaikų augti prastesnėmis sąlygomis. Tai ydinga praktika, ypač dėl to, kad ji yra susijusi su pažeidžiamiausia visuomenės dalimi – mažus vaikus auginančiais tėvais“, – piktinosi 15min laišką atsiuntusi kaunietė dvynukų mama Neringa Plečkaitė.

Sieks įstatymo pataisų

Anot Neringos, šiandieninės įstatymo taikymo sąlygos turi tik vieną paaiškinamą motyvą – taupomos biudžeto lėšos.

„Kaip įmanoma numatyti, kiek reikės tam lėšų ir kiek per metus gims dvynukų ar trynukų? Žmonių išrinkta valdžia visų pirma turėtų dirbti remdamasi visuotinės gerovės, lygybės ir teisingumo principais. Šiuo atveju nei vienas iš šių principų nėra taikomas. Reikalaujame „aukščiausiųjų“ paaiškinimo, kuo prastesni dvyniai, gimę, pvz., 2016 m. gruodžio 31 d.“, – klausimą kėlė kaunietė.

Jos teigimu, pinigai turi būti mokami visoms šeimoms, auginančioms dvynukus, trynukus iki jiems sukaks dveji. Štai šeimos, auginančios 3 ir daugiau vaikų, gaus išmokas, nepriklausomai nuo to, ar vaikai gimė šiais metais. Kodėl tuomet diskriminuojamos dvynukų ar trynukų mamos?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seime pradėta svarstyti 2016 metų biudžetas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Seimas numatė naujas išmokas

Į 15min kreipėsi ir dvynukus auginanti Rima R. iš Marijampolės r. Anot jos, pasipiktinusių mamyčių – labai daug. „Facebook“ uždaroje grupėje „Dvynukų mamos“ verda arši diskusija.

„Jaučiame, kad mūsų vaikai yra diskriminuojami, norime viešinti savo pasipiktinimus. Kreipėmės ir į Seimo narius, ministerijas. Sieksime įstatymo pataisų“, – teigė Rima R.

Padaryta klaida, kurią taisys

Pastarąsias tris dienas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininką Algirdą Sysą užplūdo pasipiktinusių mamyčių laiškai – jų gauta apie dešimt. Seimo narys teigia į kiekvieną atsakęs. Davęs pažadą, jog tai bus taisoma.

Įstatymas buvo priimtas paskutinėmis minutėmis. Padaryta klaida, – teigia A.Sysas.

„Kai šis įstatymas buvo priiminėjamas, jau tuomet sakiau, kad bus problema, kad geriau nedaryti to iš viso arba leisti išmokas gauti visiems. Įstatymas buvo priimtas paskutinėmis minutėmis. Padaryta klaida.

Sulaukėme ir Teisės departamento pastabos, tačiau į ją nebuvo atsižvelgta. Siūlyta įstatymą sutvarkyti techniškai arba iš žmogiškųjų pozicijų. Pastaba ištaisyta tik techniškai. O reikėjo rašyti, kad įstatymas galioja nuo sausio 1 d. visiems tėvams, susilaukusiems vienu metu kelių atžalų, kurioms dar nėra sukakę dvejų metų“, – 15min teigė A.Sysas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Pasak jo, gaila, jog įstatymas buvo priimtas toks, koks priimtas, – prabėgomis. Remtasi tuo, kad yra skiriamos papildomos biudžetinės lėšos, norėta, kad greičiau įstatymas pradėtų galioti, o ir mažiau pinigų šiuo atveju reiktų skirti. Kitaip tariant, pagrindinis skubos tikslas – noras sutaupyti.

„Kažkada buvo neteisingai padaryta, kai tokias išmokas mokėjo iš socialinio draudimo. Juk jis skirtas kompensuoti prarastas šeimos pajamas. Valstybės kontrolė ne kartą kritikavo dėl to mus. Dabar nutarta tuos pinigus mokėti „per vaiko išmokas“, iš biudžeto. Tai visiškai nauja išmoka. Prieš Seimo rinkimus daug kas norėjo ką nors nuveikti, taip ir išėjo, kad iki galo neapgalvojus tas įstatymas ir buvo priimtas. Dabar reiks pataisyti. Aš ruošiu pataisas“, – patikino Seimo narys, pažadėjęs pataisymus artimiausioje Seimo pavasario sesijoje.

Dvynių gimdymų skaičius auga

Pagal dabar galiojančias Seimo 2016 m. birželio 28 d. priimto Išmokų vaikams įstatymo pakeitimo įstatymo nuo 2017 m. sausio 1 d. normas, kai vienu metu gimsta du ar daugiau vaikų, vienam iš vaiko tėvų skiriama išmoka gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui.

Kai vienu metu gimsta du vaikai, skiriama 4 bazinių socialinių išmokų dydžio – 152 eurų – išmoka per mėnesį. Kai vienu metu gimsta daugiau kaip du vaikai, išmokos dydis atitinkamai didinamas 152 eurais už kiekvieną vaiką. Ši išmoka mokama nuo vaikų gimimo, iki jiems sukaks dveji metai.

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, taip siekiama paremti šeimas, auginančias vaikus, nes gimus daugiau kaip vienam vaikui (dvynukams, trynukams ir t.t.), šeima neretai susiduria ir su finansiniais iššūkiais. Iki šiol piniginę socialinę paramą reguliuojantys teisės aktai tokios išmokos nenumatė.

Tikimasi, kad 2017 m. šią išmoką gaus per 400 žmonių ir tam valstybės biudžete numatyta 0,8 mln. eurų. Būtent tiek dvynukų ar trynukų vidutiniškai gimsta per metus. „Lubų“ šių išmokų mokėjimui biudžete nėra numatyta.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vienu metu kelių vaikų susilaukusių šeimų skaičius Lietuvoje auga. 2011 m. gimė 323 dvyniai ir 13 trynukų, 2012 m. – 347 ir 9, 2013 m. – 353 ir 7, 2014 m. – 338 ir 5, 2015 m. – net 416 dvyniai ir 11 trynukų. Praėjusių metų gimdymų duomenų departamentas dar neturi.

16.47 val. Prireiktų papildomų 1,2 mln. eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistų teigimu, teisė gauti išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui siejama su vaikų gimimo faktu, tad teisė į šią išmoką negali atsirasti anksčiau, nei įsigalioja šią išmoką nustatančios normos, jeigu įstatymų leidėjas nenumato kitaip.

„Siekiant užtikrinti visų šeimų, auginančių vienu metu gimusius du ar daugiau vaikų, teisėtus lūkesčius, Seime svarstoma galimybė tobulinti išmokos gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui mokėjimą, sudarant sąlygas minėtą išmoką gauti ir tais atvejais, kai iki 2017 m. sausio 1 d. vienu metu gimė daugiau kaip vienas vaikas, skiriant išmoką iki vaikams sukaks dveji metai“, – pabrėžiama ministerijos redakcijai atsiųstame paaiškinime.

Jeigu būtų priimtas Išmokų vaikams įstatymo pakeitimas, kuriuo būtų sudarytos sąlygos išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui gauti ir tais atvejais, kai dvynukai, trynukai ir t.t. gimė iki 2017 m. sausio 1 d., preliminariais skaičiavimais, iš valstybės biudžeto 2017 metams papildomai reikėtų apie 1,2 mln. eurų.

Išmoką gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui papildomai gautų apie 616 asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius