Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 11 11

Dyzelino vartojimas toliau smunka, verslininkai tikisi ilgesnio laikotarpio vertinimui

Dyzelino akcizo sumažinimas nepadėjo padidinti šių degalų vartojimo, kuris ir toliau smunka, teigia Finansų ministerija. Tuo tarpu verslininkai pastebi, jog atsigavo pasienyje veikiančios degalinės, nors pripažįsta, kad bendra statistika gali nedžiuginti.
Naftos saulėlydis.
Naftos saulėlydis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manome, kad dar per trumpas laikas vertinti, ar rugpjūtį vertėjo sumažinti dyzelino akcizą, nes praėjo vos keli mėnesiai. Galbūt bendra statistika ir rodo dyzelino vartojimo smukimą. Juk nebus taip, kaip buvo 2008 metais, nes ir ekonomikos padėtis yra visiškai kitokia. Be to, mes ne kartą kalbėjome su Finansų ministerijos specialistais ir siūlėme vertinti ne visas degalines, o tas, kurios veikia pasienyje. Jos atgijo. Vadinasi, į Lietuvą grįžta verslas ir tranzitas“, – BNS sakė Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius.

Jo nuomone, akcizo sumažinimą būtų galima vertinti nebent metų pabaigoje.

Anot Finansų ministerijos pranešimo, rugpjūtį užfiksuotas dyzelino vartojimo išaugimas gali būti paaiškintas plika statistika: prieš metus buvo stengiamasi riboti jo tiekimą rinkai.

„Vienas veiksnių, kuriuo galima paaiškinti rugpjūčio mėnesio realizacijos išskirtinumą, gali būti labai staigus realizacijos kritimas liepą, kai tikintis akcizo sumažėjimo buvo stengiamasi stabdyti produkcijos tiekimą į rinką ir turėti mažai atsargų“, – rašoma Finansų ministerijos pranešime.

Šiemet spalio mėnesį Lietuvoje parduota 68,4 tūkst. tonų dyzelino – 18,4 proc. mažiau negu pernai spalį, tuo tarpu sausio–spalio mėnesiais, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, dyzelino vartojimas smuko 18,3 proc.  – iki 678,9 tūkst. tonų.

Anot Finansų ministerijos, rugpjūtį pagyvejusios realizacijos rugsėjo bei spalio mėnesiai nepatvirtino ir dešimties šių metų mėnesių vartojimo kritimas yra praktiškai toks pats, koks buvo iki sumažinant akcizą.

Mažesnis akcizo tarifas – 274 eurų (947 litų) už 1000 litrų – Lietuvoje parduodamam dyzelinui taikomas nuo rugpjūčio 1 dienos. Tai yra minimalus Lietuvai pereinamuoju laikotarpiu Europos Sąjungos nustatytas tarifas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius