-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 25

E.Dobrovolska įspėjo Interpolo vadovą dėl politiškai motyvuotų Rusijos veiksmų

Lietuvai nuogąstaujant dėl Rusijos veiksmų prieš Sausio 13-osios bylos teisėjus, prokurorus, Interpolo vadovas Jurgenas Stockas paragino atsiųsti nacionalinį ekspertą nagrinėti tokius pareiškimus.
Evelina Dobrovolska
Evelina Dobrovolska / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai jis išsakė penktadienį per susitikimą su Lietuvos teisingumo ministre Evelina Dobrovolska.

Ministrė išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos galimų veiksmų Sausio 13-osios byloje prieš Lietuvos tyrėjus, prokurorus ir teisėjus, kuriems Rusija yra pateikusi baudžiamuosius kaltinimus ir gali pradėti jų tarptautinę paiešką.

Pasak E.Dobrovolskos, esami ES mechanizmai turėtų būti sustiprinti siekiant veiksmingiau ES piliečius apsaugoti nuo galimų trečiųjų šalių politiškai motyvuotų veiksmų.

Interpolo vadovas savo ruožtu paragino deleguoti nacionalinį ekspertą į Interpolo grupę, tikrinančią galimai politiškai motyvuotus pranešimus.

„Siekiant apsaugoti nuo neteisėtų ar politiškai motyvuotų ekstradicijos prašymų tiek Lietuvos, tiek visos ES bendrijos piliečius, reikėtų ne tik Europos Komisijos rengiamo teisinio reguliavimo, bet ir geraisiais valstybių narių pavyzdžiais paremto bendradarbiavimo mechanizmo, keičiantis informacija apie politiškai motyvuotus Interpolo pranešimus“, – pabrėžė Lietuvos ministrė.

Jos teigimu, Interpolo vaidmuo svarbus ne tik užkertant kelią politiškai angažuotiems pranešimams dėl Lietuvos prokurorų ir tyrėjų persekiojimo, bet ir užtikrinant teisingumą ateityje, kai bus priimti tarptautinių tribunolų ir nacionalinių teismų sprendimai dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui Ukrainoje, remiantis universaliąja jurisdikcija, kurie privalės būti įgyvendinti.

Interpolas yra didžiausia tarptautinė policijos organizacija pasaulyje, vienijanti 194 valstybes nares. Kiekvienoje iš jų veikia nacionalinis Interpolo biuras.

Interpolas teikia pagalbą valstybių narių teisėsaugos institucijoms tiriant ir užkardant nusikalstamas veikas, užtikrina tam skirto saugaus, globalaus policijos informacijos tinklo kūrimą ir veiklos palaikymą. Šis tinklas sudaro galimybes valstybėms narėms siųsti paklausimus, teikti informaciją ir turėti prieigą prie svarbių duomenų saugioje aplinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius