Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18 /13:03

E.Gentvilas: žurnalistų neįleidimas į pasienį kenkia Lietuvos reputacijai

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado sprendimas neįleisti žurnalistų prie sienos su Baltarusija daro žalą Lietuvos reputacijai, sako Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Gerbdami ir vertindami pareigūnų darbą, tikrai turime suprasti, kad Lietuvai daroma žala, kai apie mus rodomi propagandiniai reportažai iš kitos sienos pusės. Nesvarbu, kas filmavo, filmavo taip, kaip reikėjo Baltarusijos pasienio tarnyboms nušviesti. Atsikirsti mes nepajėgūs. Turime galvoti apie Lietuvos reputaciją“, – sakė politikas.

Ketvirtadienį dėl to Liberalų sąjūdžio frakcija į savo posėdį buvo pasikvietusi VSAT vado pavaduotoją Rimantą Petrauską ir Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininką Dainių Radzevičių.

„Mes nežinome tiesos, aš, kaip žmogus, visuomenė turi teisę žinoti tiesą“, – tvirtino E.Gentvilas.

Lygino su sausio 13-ąja

Per frakcijos posėdį jis prisiminė 1991 metų sausį, kai sovietai prieš taikius Lietuvos gyventojus naudojo karinę jėgą.

„Sausio 13-ąją aš buvau čia (parlamente – BNS). Sausio 13-ąją Lietuvos žurnalistai karinę ataką prieš Lietuvą filmavo. Įsivaizduokite, jeigu būtų kas nors Lietuvoje uždraudęs žurnalistams filmuoti. Būtų M. Gorbačiovo propaganda pasklidusi po visą pasaulį. Šiandien Lietuvos žurnalistų nufilmuotų kadrų dėka Lietuva nuteisė tuos žmones. Ką jūs darote? Būdamas valdančiojoje daugumoje pradėsiu reikalauti pono Liubajevo atsakomybės“, – kalbėjo E.Gentvilas.

R.Petrauskas tvirtino, kad ribojimas patekti į vieno kilometro atstumo ruožą nuo sienos įvestas esant nepaprastajai padėčiai dėl padidėjusių grėsmių saugumui.

VSAT: kameros provokuotų migrantus

„Siekiant sukontroliuoti padėtį pasienio ruože, kuo yra mažiau kokių nors žmonių, tų pačių medžiotojų ar grybautojų, ar kitų kategorijų, tuo lengviau dirbti pareigūnams. Vienas dalykas, kada pasienyje yra dešimt ar 20 nelegalių migrantų, ir visai kas kita, ką stebime prie Lenkijos sienos, kai tam tikroje teritorijoje gali pasirodyti ir 500 migrantų, ir 1000 migrantų“, – kalbėjo jis.

Pasak jo, pasieniečiai turi suvaldyti šiuos asmenis, taip pat „eliminuoti tam tikras grėsmes ir veiksnius“, kurie galėtų skatinti konfliktines situacijas iš migrantų pusės.

„Kas vyksta, kada migrantas pamato kamerą prieš save? Tada visai grupei sukyla emocijos, jie pradeda reikšti nepasitenkinimą, daryti konfliktines situacijas. Kaip tada reaguoti į situaciją pasieniečiui, kuris turi vykdyti operacijų vadovės pavedimą apgręžti ir grąžinti nelegaliai atvykusį asmenį į Baltarusiją?“ – pasakojo pareigūnas.

Tvarka gali keistis

D.Radzevičius pranešė, kad Lietuvos žurnalistų sąjunga kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją prašydama pakeisti minėtą tvarką.

„Jie žadėjo svarstyti. Labai tikiuosi, kad kuo greičiau bus išspręsta, tuo greičiau galėsime sudaryti sąlygas žurnalistams atlikti darbą profesionaliai“, – sakė LŽS pirmininkas.

„Žurnalistai šiandien supranta saugumo klausimus, niuansus, nežinome nė vieno atvejo, kad žurnalistai būtų trukdę dirbti pasieniečiams, kad būtų pažeidę galiojančius įstatymus. Bent iš žurnalistų pusės garantuojame, kad dirbsime profesionaliai ir labai norėtųsi, kad tas kilometro atstumas nuo pasienio, kuris būtent uždraustas žurnalistams dirbti, būtų kuo greičiau pakeistas“, – tvirtino D.Radzevičius.

R.Petrausko teigimu, VSAT vado įsakymas galėtų būti pakeistas, atsižvelgiant į situaciją pasienyje.

„Visiškai priklausys, kaip vystysis toliau situacija tiek mūsų pasienyje, tiek prie Lenkijos sienos. Atsižvelgiant į tai bus daromi atitinkami sprendimai“, – sakė jis.

D.Radzevičius taip pat atkreipė dėmesį, kad draudimai žurnalistams gali būti nustatomi tik įstatymais, o ne tarnybos vado įsakymais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Radzevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Radzevičius

„Labai svarbu, kad pasienio specialistai, ekspertai, teisininkai ir vadovai suprastų, kad įsakymais drausti žurnalistams atlikti savo pareigą tikrai nepadoru ir neteisiška“, – sakė Žurnalistų sąjungos vadovas.

Premjerė: Lietuva ieško būdų žurnalistams leisti patekti arčiau sienos su Baltarusija

Lietuvos valdžia ieško būdų, kaip užtikrinti galimybę žurnalistams dirbti pasienyje ir netrukdyti pareigūnams, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Mes tikrai ieškome sprendimų, kaip galima būtų netrukdant pareigūnams dirbti savo darbą ir nekeliant grėsmės tiems paties žurnalistams informacija pasidalyti, bet turbūt puikiai suprantate, kad šiaip problema arba tie vaizdai, kuriuos reikia pamatyti yra toje pusėje, kuri mums fiziškai nepasiekiama, tai yra Baltarusijoje“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime sakė ji.

I.Šimonytė teigė, kad autoritariniam Baltarusijos vadovui Aliaksandrui Lukašenkai paranku įsileisti tarptautinės žiniasklaidos atstovus į pasienį ir parodyti kenčiančius žmones.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė pasiskiepijo trečiąja vakcinos doze
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė pasiskiepijo trečiąja vakcinos doze

„Puikiai suprantate, kad ponui Lukašenkai yra labai naudinga įsileisti tarptautinę žiniasklaidą ten, kur galima rodyti apgailėtiną žmonių situaciją pačioje Baltarusijoje, beje, tikrai ne Europos Sąjungoje. Lukašenka niekada neįsileis žurnalistų į savo kalėjimus, Okrestino sulaikymo izoliatorių, kur žmonės mušami, kankinami ir miršta, nes tai nėra jam naudinga. Jis naudoja viešumą šiuo atveju kaip savo smegenų plovimo ir propagandos tam tikrą elementą“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Ji pabrėžė, kad Lietuvos institucijos dalijasi visa turima informacija su žurnalistais, atsako į jų klausimus.

„Su tarptautine žiniasklaida tikrai dalijamės visa informacija, į visus klausimus stengiamės atsakyti, bet vaizdų, kurie lygiaverčiai spaustų ašarą ar taip pat grotų žmonių emocijomis, bijau, kad mūsų pusėje tiesiog nenufilmuosi, nes jų tiesiog ten nėra“, – tvirtino premjerė.

„Ponui Lukašenkai šitų žmonių tragediją rodyti yra patogu, tų žmonių, kuriuos jis pats kankina savo viduje, savo piliečių tragedijos jis niekada neparodys“, – pridūrė I.Šimonytė.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų.

Lietuva ir Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Praėjusią savaitę Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje susitelkus keliems tūkstančiams migrantų ir jiems mėginant šturmuoti sieną, Lietuvos pasienyje su Baltarusija mėnesiui įvesta nepaprastoji padėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius