Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 13

E.Macrono signalai: kodėl Prancūzijos prezidentas dirba Kinijos naudai prieš Vakarus?

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po vizito Kinijoje žiniasklaidai pareiškė, kad Europa turėtų vengti būti „įvelta į konfliktus, kurie nėra mūsų“. Naudinga ar žalinga Lietuvai E.Macrono siūloma Europos strateginė autonomija? Ir ar pagrįstai E.Macronas po vizito Kinijoje sulaukė visuotinės kritikos?
Emmanuelis Macronas ir Xi Jinpingas
Emmanuelis Macronas ir Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai 15min videolaidoje „15/15“ diskutavo Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

– Linai Kojala, ką E.Macronas pasakė naujo?

L.Kojala: Iš esmės jis pakartojo tą tezę, kurią esame girdėję anksčiau, apie jūsų minimą strateginę autonomiją, kuri neva turėtų reikšti autonomiškumą ir nuo tokių šalių kaip Kinija, autoritarinių režimų, bet taip pat ir nuo mūsų sąjungininkų, tai yra Jungtinių Amerikos Valstijų.

Tai tą naratyvą mes esame girdėję, bet, aišku, kad kontekstas šiek tiek keičiasi – ne tik dėl Rusijos brutalios invazijos, bet ir dėl to, kad akivaizdu, jog Taivanas yra vienas iš karščiausių geopolitinių taškų.

VIDEO: E.Macronas: Prancūzija pasisako už status quo Taivane, nebus JAV vasalu

Tokiu pareiškimu E.Macronas tarsi siunčia signalą – kartais galbūt kalbėdamas ir Europos šalių vardu, ne tiktai Prancūzijos vardu – kad į tą, konfliktą kuris potencialiai bręsta tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos Europos šalys nenorėtų kištis ir nemato tame savo strateginio intereso. Tai – natūralu – kelia klausimą, ar Vakarų šalių geopolitinė vienybė šiandien yra tvari, bent jau dėl Kinijos.

– Žygimantai Pavilioni, ar jūs matote kažką naujo E.Macrono pasisakyme, kurį sukritikavote?

Ž.Pavilionis: Na, ne vienas aš sukritikavau, aš sunkiai atrandu, kas nesukritikavo E.Macrono, nes iš tikrųjų prezidentas E.Macronas pažeidžia net ir NATO viršūnėse sutartą žodyną ir politiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius