-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 25

E.Sedleckaitės byla: premjerė I.Šimonytė Dubajuje aptarė JAE kalinčių lietuvių problemas

Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) su oficialiu vizitu praėjusią savaitę viešėjusi Lietuvos premjerė Ingrida Šimonytė, be kitų klausimų, kalbėjosi ir apie šioje šalyje įkalintų Lietuvos piliečių likimą. Didžiausią rezonansą kelia šioje šalyje iki gyvos galvos už disponavimą narkotikais, ketinant juos platinti, nuteistos jaunos lietuvės Emilijos Sedleckaitės likimas.
Ingrida Šimonytė ir JAE kalinti Emilija Sedleckaitė
Ingrida Šimonytė ir JAE kalinti Emilija Sedleckaitė / 15min nuotr.

15min jau skelbė, kad praėjus daugiau nei metams po portalo publikacijos apie iki gyvos galvos už narkotikų turėjimą, ketinant juos platinti, į kalėjimą uždarytą jauną lietuvę E.Sedleckaitę, visos Lietuvos pastangos sugrąžinti merginą kol kas bevaisės. JAE atstovai malonės prašymų netenkina, dvišalės sutarties dėl nuteistųjų perkėlimo taip pat dar nepasirašė.

Prieš vizitą I.Šimonytė teigė, kad aptars ir iki gyvos galvos JAE nuteistos Lietuvos pilietės E.Sedleckaitės bylą. „Tai yra konkretaus asmens, nuteisto šioje šalyje, atvejis, o ne bendras žmogaus teisių klausimo atvejis. Taip, aš šį klausimą aptarsiu“, – teigė ji.

Premjerės patarėja ryšių su visuomene klausimais Rasa Jakilaitienė prieš vizitą sakė, kad susitikimuose bus aptartas iki šiol stringantis dvišalis susitarimas, kuris leistų E.Sedleckaitei grįžti į Lietuvą.

„Susitikimų metu bus keliamas klausimas dėl Sutarties dėl nuteistųjų asmenų perdavimo greitesnio nuostatų suderinimo. Pagal JAE nacionalinę teisę nuteistojo perdavimas galimas tik esant teisiniam pagrindui – tarptautinei sutarčiai. Paskutiniai derybų raundai dėl sutarties vyko šių metų birželio ir rugpjūčio mėnesiais“, – 15min teigė patarėja.

Pirmadienį R.Jakilaitienė patvirtino 15min, kad premjerė iškėlė klausimą dėl nuteistų asmenų perdavimo sutarties, tačiau platesnių komentarų negalėjo pateikti.

„Susitikimo metu premjerė iškėlė klausimą, kad sutartis dėl nuteistų asmenų perdavimo būtų greičiau suderinta ir pasirašyta. O joje ir yra numatytos sąlygos, kokiais atvejais piliečiai, kurie yra nuteisti ir kali JAE, galėtų būti perduoti Lietuvai“, – 15min sakė premjerės patarėja R.Jakilaitienė.

Vyriausybės išplatintame pranešime spaudai skelbiama, kad spalio 22 d. ministrė pirmininkė susitiko su JAE užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministru šeichu Abdullah Bin Zayedu Al Nahyanu, valstybės ministre Reem Ebrahim Al Hashimy ir ekonomikos ministru Abdulla Bin Touqu al Marriu.

Be kitų aptartų klausimų, I.Šimonytė pabrėžė ir dvišalių sutarčių svarbą tolesnei santykių plėtrai. Vyriausybės pranešime primenama, kad šiuo metu vyksta derybos dėl investicijų skatinimo ir apsaugos, dėl savitarpio pagalbos baudžiamosiose bylose, ekstradicijos ir nuteistųjų asmenų perdavimo.

Derybose Lietuvai atstovauja Teisingumo ministerija. Viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė anksčiau 15min teigė, kad iš viso deramasi dėl trijų tarptautinių sutarčių. Dėl dviejų iš jų beveik susitarta, tačiau dėl pačios svarbiausios – dar ne.

„Viena sutartis dėl savitarpio pagalbos baudžiamosiose bylose, kita dėl ekstradicijos, o trečioji, kuri būtų aktualiausia, tai sutartis dėl nuteistųjų asmenų perdavimo. Dėl pirmų dviejų mes derybas kaip ir esame užbaigę <...>, bet mūsų visą laiką principinė žinia buvo, kad Lietuvos Respublika nori pasirašyti visas tris sutartis“, – teigė ji.

Anot G.Grigaitės-Daugirdės, be kitų aspektų, susitarimo pasiekti nepavyksta ir dėl JAE atstovų laikysenos dėl bausmės peržiūrėjimo.

„Yra jautrūs klausimai dėl bausmės peržiūrėjimo galimybės ir mūsų principinė pozicija yra, kad Lietuvos Respublikai tam tikrais atvejais galimybė bausmę peržiūrėti išliktų“, – pridėjo viceministrė.

Be derybų, Teisingumo ministerija praėjusių metų rudenį buvo išsiuntusi prašymą suteikti E.Sedleckaitei malonę. Visgi neseniai ministerija gavo atsakymą, kad prašymas tenkinamas nebus, motyvų esą nenurodant.

Daugiau apie E.Sedleckaitės istoriją galite skaityti čia: Šeichai nepaleidžia iki mirties įkalintos E.Sedleckaitės – gal juos įtikins į JAE išskridusi I.Šimonytė?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius