Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 05

E.Vareikis: dėl įkaitų bus deramasi kaip Afrikos turguje

Naujienų portalo „Alfa“ vaizdo konferencijoje Tarpparlamentinių ryšių su Europos parlamentarų asociacija Afrikai (AWEPA) grupės pirmininkas Seimo narys Egidijus Vareikis teigė, kad tikimybė, jog piratai nužudys įkaitus yra minimali.
Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak politiko, pagrobėjų tikslas – pinigai, o už nužudytus įkaitus pinigų jie negausiantys. „Derybos gali būti ilgos ir ciniškos“, – teigė E.Vareikis.

Seimo narys teigė, kad derybos gali vykti panašiai kaip Afrikos turguje – reikalaujama suma gali  nukristi dešimtį kartų. Kuo jos bus ilgesnės, tuo bus nepalankesnės pagrobėjams – jie pradės leistis į kompromisus dėl reikalaujamos sumos.

Išpirkos galima ir nemokėti?

Pasak E.Vareikio, derantis su nusikaltėliais dėl išpirkos galima pamiršti sąžiningumo principą ir pažadėtos sumos tiesiog nesumokėti, nes derėjimasis jokiais būdais nepateisina pagrobimo fakto. „Reikia nepamiršti, kad teroristai, pagrobę įkaitus, tampa pažeidžiami. Jie stengsis gauti išpirką ir dingti iš nusikaltimo vietos bei saugiai pasislėpti“, – naujienų portalui „Alfa“ sakė parlamentaras.

Seimo nario teigimu, Lietuva šioje situacijoje lieka viena – iš NATO ar ES pagalbos sunku būtų  tikėtis, nes tarptautiniu mastu lietuvių pagrobimas yra menkas įvykis.

Piratai nežino, kur yra Lietuva

Anot parlamentaro, neatmetama galimybė, kad piratai nelabai įsivaizduoja, kur yra Lietuva ir kokios mūsų galimybės. Esą jie bakstelėję pirštu į žemėlapį gali pamanyti, kad Lietuva yra viena iš turtingų Skandinavijos valstybių, iš kurių reikalauti galima daug.

Kas turėtų sumokėti išpirką – laivo savininkai ar valstybė? E.Vareikio nuomone, viskas priklauso nuo to, kokia suma yra apdraustas laivas ir ar „Limarko“ užtektų vidinių resursų išpirkai sumokėti.

Esą jei pritrūktų pinigų, įmonė galėtų kreiptis į Vyriausybę, o ministrų kabinetas tada spręstų, ar duoti pinigų. „Krizės atveju tai bus tam tikras indikatorius, kiek mums rūpi mūsų pačių piliečiai“, – įsitikinęs politikas.

15min.lt primena, kad „Limarko laivininkystės kompanijai" priklausantis laivas „Saturnas" buvo užpultas naktį iš pirmadienio į antradienį, kai ruošėsi iškrauti krovinį viename Nigerijos uostų. Piratai pagrobė penkis įgulos narius ir juos išgabeno nežinoma kryptimi. Kol kas nėra oficialių duomenų nei apie pagrobėjus, nei apie išpirką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius