-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 13

EBPO atstovas: Lietuva turėtų pasitempti valstybinių įmonių, korupcijos valdymo srityse

Lietuva turi visas galimybes jau 2018-aisiais tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) nare, jei padarys pakankamą pažangą valstybės įmonių valdymo, korupcijos kontrolės srityse sako EBPO Generalinio sekretoriaus pavaduotojas Douglasas Frantzas.
Eurai
Eurai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Galiu pasakyti, kad EBPO yra įsipareigojusi siekti, jog tai pavyktų kaip įmanoma greičiau ir sklandžiau. Iš šiandieninių susitikimų su parlamento komitetais, su premjeru, su kitais Vyriausybės atstovais, aš buvau įtikintas, kad Lietuvos Vyriausybė – tiek opozicija, tiek ir valdančiosios partijos – yra pasiryžusios to pasiekti“, – žurnalistams sakė D.Frantzas.

Anot jo, vienas didžiausių iššūkių Lietuvai yra reformos valstybės valdomų įmonių sektoriuje, kad tai atitiktų EBPO standartus. Svečias pabrėžė, kad būtina užtikrinti nepriklausomą valdybą valstybės įmonėse ir tai savo ruožtu lemtų didesnį skaidrumą, atskaitomybę ir leistų valstybės valdomoms įmonėms tapti efektyviomis, moderniomis, pajamas generuojančiomis įmonėmis.

„Tai neturėtų jūsų stebinti, ir manau, kad vienas iš Lietuvos privalumų yra tai, ką mes matėme energetikos sektoriuje, kad valstybės valdomos įmonės gali būti pertvarkytos“, – pabrėžė EBPO atstovas.

Svečias pažymėjo, kad dar viena kliūtis Lietuvai siekiant narystės EBPO yra Antikorupcijos konvencijos, kuria organizacija siekia sumažinti korupcijos lygį besivystančiose šalyse, pasirašymas. Jis pabrėžė, kad Lietuva čia jau pasiekė didelę pažangą ir EBPO atstovų prieš dvi savaites buvo pakviesta tapti asocijuota konvencijos nare. Anot jo, tolesnis Lietuvos žingsnis turėtų būti konvencijos ratifikavimas per Seimo pavasario sesiją.

„Viena yra kalbėti apie reformas, kita – jas iš tiesų įgyvendinti. Todėl tai bus puiki galimybė jums, spaudai, visuomenei ir Vyriausybei įvertinti parlamento darbą – ar jie iš tiesų nori ištrūkti ir ratifikuoti šią konvenciją, nes ji yra viena iš svarbiausių kliūčių, kurią reikia peržengti. Dar kartą pabrėžiu: Lietuvai sekasi labai gerai“, – tikino D.Frantzas.

Jis pabrėžė, kad EBPO nėra tik „turtingų valstybių klubas“, bet organizacija, siekianti esminių permainų. Anot jo, Lietuvos narystė EBPO yra naudinga ir pačiai organizacijai, kadangi kiekviena nauja narė prisideda ir savo patirtimi, ekspertais, įžvalgomis, tad Lietuvos ir EBPO „tikslas yra bendras“.

Savo ruožtu užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad įgyvendindama prioritetinį Vyriausybės tikslą – integraciją į EBPO, Lietuva jau buvo teigiamai įvertinta organizacijos Prekybos komitete. Anot ministro, šie metai bus esminiai: Lietuva bus vertinama likusiuose 20-yje organizacijos komitetų ir ypatingas dėmesys bus kreipiamas kovai su korupcija, švietimo, efektyvaus turto valdymo sritims.

Lietuva siekia EBPO nare tapti 2018 metais.

„Mūsų vertinimu, mes visą šį darbą dirbame griežtai pagal grafiką, – tvirtino L.Linkevičius. – (Narystė EBPO) svarbi ne tik dėl prestižo, nes tai yra sėkmingiausių ekonomikų klubas (...), bet ji iš esmės pakeičia kokybę verslo aplinkai, valstybės valdymo kokybė iš esmės pagerėja. Bet faktas tai, kad valstybės investicinė aplinka tampa patrauklesnė, skolinimosi reitingai tampa gerokai palankesni.“

Lietuva siekia EBPO nare tapti 2018 metais.

Būstinę Paryžiuje turinti prieš daugiau nei penkis dešimtmečius įkurta EBPO šiuo metu vienija 35 ekonomiškai labiausiai išsivysčiusias ir stabiliausias pasaulio valstybes. Šiai organizacijai priklauso ir Lenkija, Latvija bei Estija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius