Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 09

Edukologijos universitetas – susiskaldęs, dalis bendruomenės pareiškė, kad nori jungtuvių su VU

Dalis Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) bendruomenės antradienį išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad jungimosi su Vytauto Didžiojo universitetu (VDU) nori tik universiteto vadovybė, tačiau dalis dėstytojų geresnę ateitį mato Vilniaus universiteto (VU) glėbyje.
Lietuvos edukologijos universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Aukštojo mokslo pertvarkos planą rengusi darbo grupė anksčiau siūlė, kad LEU būtų jungiamas prie VU, tačiau pirmadienį šis siūlymas pasikeitė: Švietimo ir mokslo ministerijos užregistruotame pertvarkos plane jau rašoma, kad LEU bus jungiamas prie kitų aukštųjų mokyklų pagrindu kuriamo naujo Kauno universiteto.

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) vadovybė labai stengiasi, kad įvyktų jo ir LEU jungtuvės, kurios planuojamos jau apie dvejus metus.

Yra ir kita nuomonė, kuri ignoruojama.

Antradienį išplatintame kreipimęsi į žiniasklaidą, premjerą, Seimo pirmininką, švietimo ir mokslo ministrę, LEU ir VDU rektorius, kurį pasirašo LEU bendruomenė, teigiama, kad nors LEU vadovybė sudaro įspūdį, kad LEU bendruomenė vieningai siekia jungties su VDU, taip nėra.

„Yra ir kita nuomonė, kuri ignoruojama. LEU katedrose demokratiškai įvykdytų balsavimų rezultatai rodo, kad reikšminga dalis LEU darbuotojų tvaresnę jungtį įžvelgia su Vilniaus universitetu“, – rašoma kreipimęsi.

Jame pabrėžiama, jog LEU bendruomenė supranta, kad pedagogų rengimas turi kardinaliai keistis. LEU, anot rašto, yra Studijų kokybės vertinimo centro labai gerai įvertintų studijų programų, daugiausia bendrų publikacijų universiteto dėstytojai turi su VU kolegomis.

Anot rašto autorių, MOSTA inicijuoto Lietuvos mokslo tarptautinio vertinimo metu 2015 m. LEU Socialinių mokslų sritis įvertinta aukščiau nei Lietuvos vidurkis, LEU vykdo mokslinius tyrimus ir bendradarbiauja su užsienio partneriais,LEU dėstytojai ir mokslininkai yra nuolat kviečiami į įvairias institucijas, bendradarbiauti ir konsultuoti įvairiais švietimo klausimais.

Anot LEU bendruomenės, gerinant pedagogų rengimą, svarbi universitetų partnerystė, o nežiūrint, kur bus kuriamas pedagogų rengimo centras, valdžia supras, kad studijų programų kokybė daugiausiai priklauso nuo žmogiškųjų išteklių: „Atkreipiame dėmesį, kad LEU bendruomenės dalis suvokia, jog LEU jungtis su Vilniaus universitetu teiktų geresnes galimybes mokslu grįstam pedagogų rengimui ir švietimo kaitai. Tikimės, kad ši nuomonė bus išgirsta.“

Algirdas Gaižutis
Algirdas Gaižutis

Antradienį „valstiečių“ valdžios susitikime su universitetų bendruomenėmis dalyvavęs LEU rektorius Algirdas Gaižutis žurnalistams sakė, kad dėl jungimosi su VDU nuomonė nepasikeitė.

„Nekeičiame nuomonės ir negalvojame, kad šiandien mums reikia atsisveikinti – anaiptol ne“, – sakė jis.

A.Gaižučio teigimu, jam vargu ar priimtinas toks modelis, kokį siūlo darbo grupė – kurti didelį Kauno universitetą, kurį sudarytų visa eilė aukštųjų mokyklų.

Jis priminė, kad sutarties su VDU punktai buvo šlifuojami pusantrų metų, jis išreiškė nepasitenkinimą planais parduoti LEU pastatus, sakydamas, kad jų nori ne tik aukštosios mokyklos, bet ir verslas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius