Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 20

Anglų kalbos egzaminas abiturientų neišgąsdino – nuotaiką gadino tik prasta garso įranga

Šeštadienį Lietuvos abiturientai laikė antrąją anglų kalbos egzamino dalį. Kaip ir kiekvienais metais buvo vietų, kur strigo garso įranga, tačiau pats egzaminas abiturientų labai nenustebino. 15min kalbinti moksleiviai teigė laukę net sunkesnių užduočių, o daugumai jų anglų kalba seniai yra kasdienio gyvenimo dalis.
Matematikos egzaminas
Egzaminas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nauja laiško forma

Lietuvos moksleivių sąjungos prezidentė Raminta Matulytė 15min sakė, kad anglų kalba yra populiariausias abitūros egzaminas Lietuvoje, nes daugeliui ji nekelia didelių problemų. Čia nereikia ypatingų analitinių gebėjimų, kaip daugelyje kitų egzaminų, o anglų kalbą daugelis naudoja kasdieniame gyvenime.

Ramintas Matulytė
Ramintas Matulytė

„Viskas praėjo puikiai. Teko pabendrauti su nemažai abiturientų. Labiau nustebino laiško, kurį reikėjo parašyti, forma. Iki tol visą laiką reikėjo rašyti laiškus draugui, tačiau šiais metais reikėjo parašyti pusiau formalų laišką.

Tam buvome pasiruošę. Prancūzų ir vokiečių kalbos egzaminuose taip pat teko rašyti būtent tokį laišką. Abiturientams, kurių mokytojai nebuvo tokie nuovokūs, gal tai ir buvo staigmena.

Kaip ir kiekvienais metais nemažai klausimų kėlė klausymo dalis. Turime informacijos, kad buvo nemažai vietų, kuriose strigo įrašai ir garso aparatūra nebuvo tinkamai paruošta. Tas problemas reikėtų spręsti“, – teigė pašnekovė.

Planuoja likti Lietuvoje

Radviliškio Vaižganto gimnazijos abiturientas Rimvydas Kojis 15min sakė, kad daliai abiturientų teko rimtai paprakaituoti prie užduoties, kurioje minimi dronai, tačiau bendrai egzaminas sunkus nebuvo:

Rimvydas Kojis
Rimvydas Kojis

„Klausymo dalis buvo gana lengva. Man buvo sunkesnė paskutinė dalis, kuri oje reikėjo įrašyti išgirstus žodžius. Skaitymo dalyje buvo gana sunki užduotis su dronais, kur į tekstą reikėjo įterpti sakinį. Ten kilo problemų. Kitos užduotys nebuvo sunkios. Sakyčiau, egzaminas buvo lengvesnis, nei tikėjausi.

Labiau stresą jaučiau prieš kalbėjimo egzaminą, tačiau nusiraminau pamatęs temą. Ja tikrai galėjau kalbėti daugiau nei tris minutes.“

Vaikinas teigė neplanuojantis išvykti iš Lietuvos ir studijoms rinksis Vilniaus universitetą. Paklaustas, ar jo kartos žmones moka rusiškai R.Kojis atsakė: „Su rusų kalba sunkiau. Pats ja visai nekalbu, nes nuo šeštos klasės mokiausi vokiečių kalbos.“

Visi pašnekovai tikino, kad rusų kalbą moka retas abiturientas. Tuo tarpu anglų kalbos žiniomis nieko nenustebinsi.

Teko suprasti emocijas

Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos abiturientė Deimantė Rimkutė 15min teigė, kad ne viską egzamine lėmė grynosios kalbos žinios:

„Egzaminas nebuvo niekuo išskirtinis nuo kitų egzaminų. Per pamokas jam tinkamai pasiruošėme, darėme užduotis iš praėjusių metų. Sunkesnė buvo klausymo dalis.

Viename uždavinyje reikėjo įvardinti, kaip žmonės jaučiasi po „brexit“. Žodžiai buvo gana elementarūs, tačiau reikėjo atpažinti emocijas, o tai ne visiems buvo lengva.

Deimantė Rimkutė
Deimantė Rimkutė

Rašymo užduotis buvo apie individualų ir kolektyvinį mokymąsi. Ši užduotis bus naudinga ir ją tikrinantiems mokytojams, nes susipažins su mokinių nuomone ir galės vėliau šią informaciją panaudoti savo pamokose.“

Pasak jos, gyvename ES, anglų kalba plačiausiai naudojama visame pasaulyje, klausomės muzikos anglų kalba, žiūrime filmus, žaidžiame žaidimus. Kalbą išmokstame ne iš vadovėlių, o realiame gyvenime.

„Aš pati dėl šio egzamino jaučiuosi ramiausiai. Planuoju likti Lietuvoje ir studijuoti socialinės pakraipos mokslus. Tikiuosi, kad tai bus teisė. Svarsčiau variantą studijuoti užsienyje, bet yra galimybė važiuoti tobulintis užsienyje su ERASMUS programa ir studijuojant Lietuvoje.

Tiems, kurie stoja mokytis užsienyje, šis anglų kalbos egzaminas nėra svarbus. Jie turi laikyti atskirus tarptautinius egzaminus, kuriais vertinamos anglų kalbos žinios“, – teigė D.Rimkutė.

Užsienyje studijuos nemažai klasės draugų

Vilniaus Žvėryno gimnazijos abiturientas Gvidas Slušnys 15min teigė, kad šiais metais skųstis dėl egzamino sudėtingumo pagrindo tikrai nėra: „Ar egzaminas buvo sunkus, priklauso tik nuo to, kiek žmogus yra pasiruošęs. Nepasakyčiau, kad šį kartą jis buvo sunkus. Mokykloje ruošėmės aukštesnio lygio užduotims, nei jos buvo egzamine.

Gvidas Slušnys
Gvidas Slušnys

Man pačiam buvo keista, kad visai nejaučiau streso. Prieš kalbėjimo dalį jo buvo daugiau. Prieš šį egzaminą visiškai nesijaudinau.

Manau, kad iš anglų kalbos egzamino lengviausia gauti aukštą balą, todėl jis labiausiai padeda stojant į aukštąsias mokyklas. Stojant į užsienio universitetus šis egzaminas nieko nereiškia.“

Pasak pašnekovo, ne vienas jo klasės draugas ruošiasi studijuoti užsienyje: „Tikrai yra daug klasės draugų, kurie išvažiuos studijuoti į užsienį. Iš trisdešimt žmonių tai planuoja daryti koks trečdalis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius