Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 16

Eilės Migracijos valdyboje stebina: laukti asmens tapatybės kortelės tenka ir kelias valandas

Naują asmens tapatybės kortelę nusprendusi atsiimti vilnietė Evelina Rimkutė buvo nemaloniai nustebinta, kai išvydo eilę Vilniaus apskrities VPK Migracijos valdyboje. Paspaudusi registracijos mygtuką ji pamatė, kad prieš ją laukia 64 žmonės, tad laukti apie pusantros valandos. Valdybos vadovai tikina, kad problema – laikina ir sezoninė, pasikartojanti kaskart artėjant vasaros atostogoms.
Migracijos valdyboje Vilniuje žmonės priversti laukti eilėse
Migracijos valdyboje Vilniuje žmonės priversti laukti eilėse / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Laukė pusantros valandos

Į Migracijos valdybą Vilniaus Naugarduko gatvėje antradienį Evelina atėjo iš karto po pietų atsiimti jau pagamintą naują asmens tapatybės kortelę. Žmonių buvo pilna laukimo salė, tad registracijos metu išvydusi, kad prieš ją laukia 64 žmonės, moteris teigia nelabai ir nustebusi.

„Darbuotoja pasakė, kad kasdien tokios eilės. Jau ir 100 laukiančiųjų vienu metu yra normalu. Eilės didžiulės, o artėja atostogos, turbūt tų žmonių padaugės dar labiau, juk tėvai planuos atostogas su vaikais, reikės jiems tapatybės kortelių ir t.t. Užsisakiau kortelę, o atėjusi atsiimti pamačiau, kad prieš mane laukia 64 žmonės“, – pasakojo Evelina.

Besilaukiančią moterį šiek tiek nustebino ir tai, kad eilė visiems bendra – ar esi nėščia moteris, ar su vaikais, ar senukas. „Man tai nesunku, nesukėlė problemų, nors laukiau beveik pusantros valandos. Bet kitoms tai nė nežinau, kaip išstovėti reikia“, – stebėjosi moteris.

Ji teigė pastebėjusi, kad dirba visi langeliai, darbuotojai stengiasi kuo greičiau, tačiau eilės netirpsta.

Kaltas sezoniškumas

Vilniaus apskr. VPK Migracijos valdybos Pasų skyriaus vedėja Janina Misevič 15min tikino, kad eilės išties nutįsta ilgos, tačiau esą tik tam tikru laiku. Tarkim, apie pietus, kai valdyboje jau galima atsiimti naujai pagamintus dokumentus – iš dokumentų centro jie gaunami apie 11.30 val.

„Priduoda žmonės dokumentus naujos kortelės ar paso gamybai per visą dieną, o atsiimti ateina visi vienu metu – apie pietus, šiek tiek po pietų. Iš ryto žmonių tikrai mažiau, tik nuo 10 val. iki 14–15 val. jau daug“, – sakė J.Misevič.

Pasų skyriaus vedėjos teigimu, toks antplūdis susijęs su vasaros sezonu – žmonės ruošiasi atostogoms, todėl rūpinasi ir dokumentais, apsižiūri, kad baigiasi paso ar asmens tapatybės kortelės galiojimo laikas ir juos reikia pasikeisti.

„Sezoniškumas pas mus labai priklauso nuo atostogų – visi keliauja, atostogauja ir tada pamato, kad dokumentas jau negalioja, arba galioja savaitę ar du mėnesius, kai reikalaujama trijų arba šešių mėnesių. Tada ir darosi, skubos ar bendra tvarka, kas vėliau atostogaus. Visi puola prieš vasarą arba vasarą tvarkyti dokumentus. Ir vaikų, kūdikių. Su kūdikiais problemų kyla ir dėl nuotraukų, jie juk ramiai neišsėdi, tenka ne po vieną nuotrauką daryti“, – apie tai, kodėl eilės susidaro, kalbėjo J.Misevič.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migracijos valdyboje Vilniuje žmonės priversti laukti eilėse
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Migracijos valdyboje Vilniuje žmonės priversti laukti eilėse

Nuslūgs liepą

Žmonių antplūdis Vilniaus Migracijos valdyboje nuslūgti turėtų liepos mėnesį, kadangi žmonės keliauja ir rugsėjį bei rugpjūtį. Taip pat srautus padidina atvykstantys atostogauti į Lietuvą emigrantai, kurie irgi skuba pasikeisti dokumentus.

Įspūdingos eilės Migracijos valdybose stebino 2013 metais, kai baigė galioti pirmieji Lietuvos Respublikos piliečio pasai, išduoti 1992–1993 metais. Vyresniems nei 45 metų piliečiams išduoti pasai (vadinamieji „seno pavyzdžio“, su klijuojama asmens nuotrauka duomenų lape) galiojo 20 metų. Dėl šios priežasties 2013 m. policijos įstaigų migracijos padaliniams vien tik „senojo pavyzdžio“ Lietuvos Respublikos piliečio pasus reikėjo pakeisti 411 049 piliečiams (palyginimui, 2012 m. tokie pasai buvo pakeisti 187 801 piliečiui). Iš viso 2013 metais baigė galioti 761 349 pasai ir asmens tapatybės kortelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius