-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

EK apgailestauja, kad sumažėjo VEKS biudžetas

Europos Komisija (EK) teigia apgailestaujanti, kad buvo sumažintas nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) biudžetas.
„Vilnius – Europos kultūros sostinė“
„Vilnius – Europos kultūros sostinė“ / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Ankstesnė Vyriausybė buvo įsipareigojusi VEKS programai skirti 40 mln. litų, tačiau naujasis ministrų kabinetas ir Seimas apkarpė finansavimą iki 25 mln. litų.

Kaip BNS pranešė EK atstovybėje Lietuvoje, Komisija tvirtina, jog ES narės turėtų laikytis ankstesnių pažadų projektų rengėjams nepaisant to, kuri politinė jėga yra valdžioje. Anot EK, VEKS biudžetas net ir ekonominės krizės metu „turėtų būti laikomas investicija, o ne vėjais paleistais pinigais“.

„Komisijai nepaprastai svarbu, kad Europos kultūros sostinių titulas reikštų kokybę ir teiktų prestižą. Pagrindinę kiekvienos Europos kultūros sostinės biudžeto dalį sudaro nacionaliniai ištekliai, todėl nepaprastai svarbu, kad ES valstybės narės laikytųsi pirmiau duotų finansinių įsipareigojimų. (...) Ši europinė iniciatyva miestui, regionui ir visai šaliai gali būti nepaprastai naudinga, nepaisant valdžioje esančių politinių jėgų“, – rašoma EK laiške.

Pasak Komisijos, Europos Sąjunga „nei teisiškai, nei finansiškai nėra pajėgi lėšų skirti tam, ką atsisakė finansuoti ES valstybė narė“.

EK taip pat išreiškė įsitikinimą, kad „bus padaryta visa, kas įmanoma, kad projektą, kuriame slypi didžiulė kultūrinė, socialinė ir ekonominė nauda miestams, regionams ir ištisoms šalims, lydėtų sėkmė“.

Pasak EK, neužtikrinus šio projekto vykdymo, progos vėl tapti Europos kultūros sostine tektų laukti daugiau nei dešimtmetį.

„Valstybės gali tikėtis Europos kultūros sostinės titulo savo miestams tik rotacijos tvarka (kasmet tik dvi valstybės), todėl neįvykdžiusios savo įsipareigojimų ir neužtikrinusios šios iniciatyvos sėkmės, jos prarastų unikalią progą, nes kitos galimybės pasinaudoti titulu teks laukti daugiau nei dešimt metų“, – teigia Komisija.

Pasak jos, investicijos į kultūrą miestams gali duoti „didžiulį postūmį atsinaujinti“, ką esą parodo Liverpulio – 2008 metų Europos kultūros sostinės – ir kai kurių kitų miestų pavyzdžiai.

Sumažinus VEKS biudžetą, programos organizatoriai gąsdino, kad projektas gali ir neįvykti.

Pastarosiomos dienomis VEKS valdyba nutarė prašyti kūrėjų sumažinti programai priklausančių projektų finansines sąmatas tokia proporcija, kokia susitraukė VEKS biudžetas – 40 proc.

Vilnius – pirmasis iš Rytų Europos ir Baltijos valstybių sostinių, gavusių prestižiniu laikomą Europos kultūros sostinės statusą. Europos kultūros sostine Vilnius tapo kartu Austrijos miestu Lincu.

Seime trečiadienį apsilankę kultūrininkai išgirdo pažadą, kad iki vasario paaiškės, kiek lėšų bus skirta į programą "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" (VEKS) įtrauktiems jų projektams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius