-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 06

EK: Lietuvos aplinkos būklė gera, tačiau opi problema – atliekų tvarkymas

Europos Komisija (EK), atlikusi Europos Sąjungos (ES) teisės aktų aplinkosaugos srityje įgyvendinimo valstybėse narėse peržiūrą, pirmadienį paskelbė ataskaitą, kurioje nurodo kiekvienos valstybės pranašumus, trūkumus ir galimybes. Taip pat ataskaitoje aptartos bendras tendencijos oro kokybės, atliekų tvarkymo ir žiedinės ekonomikos, vandens kokybės ir gamtos bei biologinės įvairovės apsaugos srityse, rašoma pranešime spaudai.
Šiukšlių tvarkymas
Šiukšlių tvarkymas / Sauliaus Žiūros nuotr.

Ataskaitos duomenimis, Lietuvos aplinkos būklė – pirmiausia oro ir vandens kokybė – gera.

Vienas pagrindiniu ES aplinkos politikos ir teisės aktų įgyvendinimo Lietuvoje iššūkiu išlieka atliekų tvarkymas. Jis vis dar problemiškas. Dėl didelio į sąvartynus išvežamo komunalinių atliekų kiekio (2014 m. perdirbamų komunalinių atliekų dalis Lietuvoje sudarė 31 proc., tuo tarpu ES vidurkis buvo 44 proc.) ir numatomų naujų atliekų deginimo pajėgumų, Lietuva rizikuoja nepasiekti 2020 m. europinių perdirbimo tikslų – 50 proc.

Be to, EK pažymi, kad Lietuva ir toliau yra ištekliams ir energijai imli šalis.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių narių, kuriose netaikomi jokie mokesčiai privatiems lengviesiems automobiliams arba kelių naudojimo privačiais lengvaisiais automobiliais mokesčiai.

Transporto priemonių mokesčiai galėtų būti svarbūs skatinant perėjimą nuo privataus prie visuomeninio transporto, taip pat kaip papildoma priemonė smarkiai sumažinti išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį.

Nors Lietuvoje gerai išvystytos biotechnologijos ir lazerių technologijos, Lietuvoje toliau būtų galima gerinti rezultatus ekoinovacijų srityje. Siekiant toliau skatinti įgyvendinti aplinkos projektus, Lietuva raginama tikslingiau naudojantis Europos struktūrinių ir investicijų fondų teikiamomis galimybėmis ir naudojantis Europos investicijų banko paskolomis bei Europos strateginių investicijų fondo parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius