Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 17

Ekologinės bombos Kauno rajone likvidavimui pasitelkti net tarptautinę patirtį turintys chemikai

Ekologinės nelaimės Eigirgalos kaime, Kauno rajone, nukenksminimo darbai vos nebuvo sustabdyti. Lietuvoje neatsirado nei vienos valstybinės institucijos ar mokslo įstaigos, kuri galėtų oficialiai paimti atliekų mėginius tam, kad būtų ištirta Įmonės „Jukneda“ nelegaliame sandėlyje ir aplink esančioje teritorijoje netinkamai saugotų ir į aplinką išsiliejusių cheminių atliekų sudėtis ir pavojingumas.
Kauno rajone pradėti ekologinės bombos likvidavimo darbai
Kauno rajone pradėti ekologinės bombos likvidavimo darbai / Atliekų tvarkytojų nuotr.

Ekologinės bombos padarinius likviduojančių didžiausių pavojingųjų atliekų tvarkymo bendrovių „Žalvaris“ ir „Toksika“ atstovai sako, kad padėtis, kuomet visoje šalyje nėra kam pavesti paimti ir ištirti pavojingųjų medžiagų mėginius yra nepriimtina – ypač tokioje ekstremalioje situacijoje, kokia susiklostė Kauno rajone, – rašoma viešųjų ryšių agentūros išplatintame pranešime.

Įmonės „Jukneda“ nelegaliame sandėlyje ir aplink esančioje teritorijoje kauptos pavojingosios atliekos šiuo metu identifikuojamos, imami jų cheminiams tyrimams atlikti skirti mėginiai, atliekos perkraunamos į saugią tarą, kurioje jos bus laikinai sandėliuojamos, iki kol bus rasta lėšų atliekų išgabenimui ir galutiniam sutvarkymui.

Šalyje nėra nė vienos atliekų bandiniams paimti ir cheminiams tyrimams atlikti akredituotos laboratorijos, kurioje galėtų būti ištirta ir oficialiai patvirtinta cheminių medžiagų sudėtis, pripažintas jų pavojingumo statusas.

„Šalyje nėra nei vienos atliekų bandiniams paimti ir cheminiams tyrimams atlikti akredituotos laboratorijos, kurioje galėtų būti ištirta ir oficialiai patvirtinta cheminių medžiagų sudėtis, pripažintas jų pavojingumo statusas. Ši procedūra yra būtina norint įvesti tvarką pavojingųjų atliekų tvarkymo srityje“, – sako Paulius Repšys, įmonės „Žalvaris“ projektų vadovas.

Anot P.Repšio, mokslinių laboratorijų šalyje netrūksta – jų turi įvairūs institutai ir universitetai – tačiau, iškilus ekstremaliai situacijai, nepavyko operatyviai sutarti dėl atliekų mėginių ėmimo ir cheminių tyrimų paslaugų.

Įmonės „Toksika“ generalinis direktorius Arūnas Dirvinskas sako, kad apskritai šalyje nėra nustatyta aiški tvarka, kuri numatytų, kaip identifikuoti pavojingąsias atliekas.

„Atliekų pavojingumo nustatymą reglamentuojantys teisės aktai yra tokie painūs, kad taikant juos praktikoje vienareikšmiškai priskirti atliekoms pavojingumo ar nepavojingumo kriterijaus yra praktiškai neįmanoma arba labai sudėtinga“, – sako A.Dirvinskas.

Ekologinės nelaimės padarinius šalinančių įmonių atstovai sako dedantys daug pastangų, kad būtų rasta išeitis iš susiklosčiusios situacijos. Po ilgų paieškų sutartis dėl atliekų mėginių paėmimo Eigirgalos kaime sudaryta su Mindaugo Čegio įmone, kurioje dirbantys specialistai turi didelę patirtį vykdant įvairių laboratorijų sertifikavimo, panašaus pobūdžio mėginių ėmimo, cheminių tyrimų atlikimo organizavimo darbus ne vienoje šalyje.

Vykdyti atliekų identifikavimo bei mėginių ėmimo darbus padeda ir įmonės „Toksika“ chemijos laboratorijos specialistai.

Anot M.Čegio, dalyvauti šiuose likvidavimo darbuose yra nemenkas iššūkis, tačiau taip pat tai puiki galimybė užsienio šalyse įgytą patirtį panaudoti savo šalies aplinkosaugos problemoms spręsti.

„Mėginių paėmimas tai svarbus žingsnis į priekį, likviduojant šia ekologinę nelaimę, tačiau lieka neišspręstas atliekų ištyrimo klausimas. Jei situacija kitaip neišsispręs esame pasiruošę savo lėšomis finansuoti atliekų tyrimus, tam surandant tinkamą licencijuotą laboratoriją jei ne Lietuvoje, tada užsienyje“, – teigė įmonės „Žalvaris“ projektų vadovas.

Ekstremali situacija Eigirgalos kaime paskelbta šių metų rugpjūtį, kai dar 2015 metų balandžio mėnesį Kauno rajono aplinkosaugininkai bendrovei „Jukneda“ priklausančiame sandėlyje ir aplink jį aptiko nelegalų pavojingųjų atliekų sąvartyną. Netinkamai laikomos ir į aplinką išsiliejusios pavojingosios atliekos daro žalą apylinkės gyventojų sveikatai ir aplinkai. Visai šalia ekologinės bombos yra įsikūręs vaikų darželis, mėsa prekiaujanti įmonė, lentpjūvė.

Kauno rajono aplinkosaugininkai nelegaliame įmonės „Jukneda“ sandėlyje aptiko šimtus tonų netinkamai laikomų neapskaitytų pavojingųjų atliekų. Nesandarioje taroje laikomos įvairios pavojingos cheminės medžiagos skleidė smarvę, sunkėsi į dirvožemį ir tekėjo į šalia sandėlio esantį tvenkinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius