Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17

Ekologiškus ne maisto gaminius atpažinti padeda ES „Gėlė“

Neseniai atliktas „Spinter“ tyrimas atskleidė, kad labiausiai atpažįstamas tarptautinis aplinkosauginis ženklas yra ES ekologinis ženklas vadinamas ES „Gėlė“ , tačiau vartotojams labai trūksta informacijos apie šį bei kitus aplinkosaugos ženklus.
ES ekologinis ženklas vadinamas ES „Gėlė“
ES ekologinis ženklas vadinamas ES „Gėlė“ / Logotipas

„ES ekologinis ženklas buvo sukurtas 1992 metais, kad padėtų identifikuoti gaminius, kuriuos gaminant aplinkai daromas mažesnis poveikis. Šis aplinkosauginis ženklas apima 28 skirtingas ne maisto ir ne medicininės paskirties produktų grupes bei 2 apgyvendinimo paslaugų grupes ir yra pripažįstamas visoje Europoje“, – teigia Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja Milda Račaitė. Agentūra yra atsakinga už ES ekologinio ženklo suteikimą Lietuvoje.

„Vartotojų pasitikėjimą šiuo ženklu lemia tai, kad jam taikomi visoje Europoje galiojantys griežti vieningi kriterijai, sukurti mokslininkų, aplinkosaugininkų ir nevyriausybinių organizacijų, – pasakoja M. Račaitė. – Nustatant, ar tam tikra gamintojo produktų grupė atitinka ekologinius kriterijus, visą gamybos procesą vertina nepriklausomi ekspertai. Jie analizuoja, ar žaliavų išgavimas, produkto grupės gamybos procese naudojami ištekliai ir energija, gaminio pakuotė, platinimas ir perdirbimas išties atitinka aukščiausius aplinkosauginius reikalavimus ir daro mažiausią poveikį aplinkai per visą gaminio būvio ciklą.“

ES ekologinis ženklas yra neprivalomas, tačiau daugelis Europos Sąjungos šalių prekybos tinklų pageidauja, kad gaminys būtų paženklintas aplinkosauginiu ženklu. Gamintojai gali patys pasirinkti, kokį aplinkosauginį ženklą naudoti. Kai kuriose šalyse labai paplitę ir stiprūs nacionaliniai ar regioniniai aplinkosaugos ženklai, tačiau šimtai gamintojų naudoja ES „Gėlę“ kaip visoje Europoje pripažįstamą universalų ir patikimą būdą informuoti vartotojus, kad jų gaminiai atitinka griežtus Europos aplinkosaugos reikalavimus.

„Europos Parlamentas ne tik pritarė specialių aplinkosauginių ženklų naudojimui, bet ir, rodydamas pavyzdį, dar 2004 m. papildė Viešųjų pirkimų direktyvą. Pagal jos nuostatas prekių ir paslaugų, turinčių ekologinį ženklą, tiekėjams yra teikiama pirmenybė viešųjų pirkimų procese. Lietuvoje taip pat vykdant viešuosius pirkimus vis labiau atsižvelgiama į šiuos aspektus ir tokiu būdu vykdomi taip vadinami „Žalieji pirkimai“, – ES ekologinio ženklo privalumus pažymi Aplinkos apsaugos agentūros atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius