Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 27

Ekonominis sunkmetis neigiamai paveiks jaunimo migracijos srautus

Prognozuojama, kad ekonominio sunkmečio laikotarpiu Lietuvoje, lyginant su ankstesniais metais, išaugs jaunų žmonių migracijos srautai.
Oro uostas
Oro uostas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) išplatintame pranešime spaudai, kad vien per pirmuosius devynis šių metų mėnesius iš Lietuvos emigravo daugiau asmenų nei per visus 2008 metus, o iš visų išvykusių šalies gyventojų – daugiau nei 40 proc. sudaro būtent jauni žmonės. Pastaraisiais metais ypač išaugo ir studijuoti į skirtingas Europos valstybes išvykstančių lietuvių skaičius.

„Iki šiol, didžioji dalis iš šalies išvykstančių jaunų žmonių emigruodavo ieškodami darbo. Nedidelė dalis – šeiminiais tikslais. Tačiau pastaraisiais metais pastebimos ir kitos tendencijos. Vis daugiau jaunų žmonių į kitas Europos bei pasaulio valstybes išvyksta būtent studijų tikslais. Kol kas studijuoti išvyksta apie 11 proc., tačiau atsižvelgiant į tai, kad Europoje studijos dažnai jau yra pigesnės nei Lietuvoje bei į mokslo kokybę – tikėtina, kad šis skaičius turėtų tik augti,“ – komentuoja Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Šarūnas Frolenko.

Dažniausios išvykimo priežastys yra keblumai susirandant darbą Lietuvoje ir įsitvirtinant gyvenime baigus mokslus bei išėjus ši tėvų namų (siekis įsigyti būstą, išsimokėti paskolas ir pan.).

Tikėtina, kad Lietuvoje emigracija tik augs. Tokį spėjimą vakar vykusiame Jaunimo reikalų tarybos išplėstiniame posėdyje apie jaunimo migraciją, išsakė dr. Audra Sipavičienė, Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro vadovė: „Pastebime, kad žmonės bando išvykti visais įmanomais būdais, o kadangi legalių kelių emigruoti, dėl ekonominio sunkmečio ir darbo vietų stygiaus tikslo valstybėse, mažėja, lietuviai renkasi ir šešėlinę ekonominę, nelegalų, socialinių garantijų neteikiantį darbą“.

Dažniausios išvykimo priežastys yra keblumai susirandant darbą Lietuvoje ir įsitvirtinant gyvenime baigus mokslus bei išėjus ši tėvų namų (siekis įsigyti būstą, išsimokėti paskolas ir pan.). Nors iki 2008 m. daugiau tokių asmenų išvykdavo trumpesniam laikotarpiui ir jau buvo prasidėję grįžimo į Lietuvą srautai, šiuo metu jie vėl sulėtėjo. Pasak specialistų, trumpalaikis išvykimas nekelia žalos, jei asmenys išvyksta turėdami tikslą grįžti. Daugiau keblumų kelia tie emigrantai, kurie tikslo valstybėje jau yra praleidę 5-6 metus ir joje įsitvirtinę. Tikėtina, kad jie ir liks pasirinktoje šalyje.

Jaunimo reikalų tarybos posėdyje, apibūdindama šiuolaikinio emigranto iš Lietuvos portretą, Statistikos departamento generalinio direktoriaus pavaduotoja Dalia Ambrozaitienė sakė, kad dažniausiai tai jaunas, 25-29 metų amžiaus žmogus, nedirbantis arba iki išvykimo bent metus neturėjęs darbo. Prieš tai buvęs įsidarbinimas galėjo būti pramonės, prekybos, nekilnojamojo turto srityje; tiek vedęs, tiek nevedęs. Tokie asmenys emigruoja daugiausiai į JAV, Airiją bei Jungtinę Karalystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius