-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 16

Eksministro pažadai: visiems pasakok, koks aš puikus – gausi kelionę

Buvęs vidaus reikalų ministras Artūras Melianas labai stengiasi tapti Seimo nariu. Taip stengiasi, kad balansuoja ant teisėtumo ribos. 15min gautas garso įrašas atskleidžia, ką potencialiems talkininkams žada Vilniaus Panerių apygardoje į Seimą prasibrauti besitikintis politikas.
Artūras Melianas
Artūras Melianas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Melianas Andriaus Kubiliaus Vyriausybėje buvo liberalcentristų deleguotas į vidaus reikalų ministro pareigas. Politikas, dar prieš keletą metų buvęs tiesiogiai atsakingas už teisėsaugos darbą, dabar pats gali turėti problemų dėl įstatymų pažeidimo. Mat slapta darytame garso įraše užfiksuoti A.Meliano pažadai sunkiai išsitenka rinkimų įstatymų rėmuose.

Politikas savo pagalbininkams žada po tūkstantį eurų ir net poilsines keliones „į šiltus kraštus“. Ir visa tai – ne iš rinkimų sąskaitos. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) narys Jonas Udris laikosi griežtos pozicijos – toks atsiskaitymas draudžiamas ir prilygintinas algoms „vokeliuose“.

„Yra visai toks fainas kandidatas...“

Tokius žodžius iš A.Meliano rėmėjų šiuo metu turėtų girdėti daugelis Panerių apygardos rinkėjų. Ar bent jau taip savo komandą instruktavo pats kandidatas.

Įraše užfiksuotas A.Meliano monologas, išdėstytas ieškant žmonių, norinčių įsijungti į politinės agitacijos sklaidą. Pokalbio pradžioje eksministras pašnekovą iš pradžių instruktuoja, kaip galima subtiliai skleisti informaciją apie politiką.

„Tose naujose teritorijose nėra įdirbio. Aš ten mažai žinomas ir visa kita. Ir man svarbu [turėti] žmonių, kurie galėtų, ir su žmonėm bendraujant, iš lūpų į lūpas, atsargiai užvesti pokalbį. Prie progos pasakyti, kad yra geras kandidatas. Čia kaip pavyzdį sakau“, – kalba A.Melianas.

Panašu, kad reklama „iš lūpų į lūpas“ kandidatui svarbiausia. Anot jo, galimas ir agitacinės medžiagos dalinimas, „bet čia nebūtina“. O štai kalbėti apie jį Panerių apygardos rinkėjams esą reikėtų „nuolat“, bet „atsargiai“. Tarp A.Meliano pasiūlymų agitacijai iš lūpų į lūpas – ir posakis, kad jis, kaip kandidatas, yra „visai toks fainas“.

Įrašas veikiausiai darytas dar vasarą – mat A.Melianas kalba apie parašų rinkimą ir dar neatėjusį liepos 20 d. terminą. Už kiekvieną parašą politikas žada po eurą. „O paskiau – bonusai, priklausomai nuo rezultato“, – priduria jis.

Parašų rinkėjus – „apie 40-50 žmonių“ – jis žada apmokyti, o kartu „ir vyno taurę išgerti“. Atrodytų, nieko ypatingo. Kol A.Melianas nepradeda kalbos apie tolesnį atlygį savo rinkimų komandai.

Kiekvienam po 1000 eurų, ir dar 10 kelionių

„Jūs man padėsit, gal aš jums paskiau galėsiu rimtai padėti. Ir visa kita. Žinot, tos galimybės tada neblogos būna“, – atsargiomis užuominomis pradėjo politikas.

Galiausiai A.Melianas pradeda kalbėti apie rimtesnius pinigus. „Rimčiau padirbėjus, kokį tūkstantį eurų čia uždirbti įmanoma per mėnesį kažkur. Ypatingai tą laikotarpį parašų rinkimo ir rugsėjį. Rugpjūtį–rugsėjį, sakykim taip“, – skaičiuoja jis.

Tai kiek nesutampa su oficialia paties A.Meliano matematika. Politikas deklaruoja turįs beveik 22 tūkst. eurų santaupų – vargiai pakaktų 40–50 žmonių komandai, mokant po tūkstantį eurų. Negana to, oficiali VRK statistika rodo, kad A.Meliano rinkimų sąskaitoje, iš kurios vienintelės galima atsiskaityti už rinkimų kampanijos metu gautas paslaugas, tėra kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų. Liūto dalis – paties A.Meliano sau paaukoti pinigai. Bet ir tai dar ne viskas.

Įdomiausią atsiskaitymo su pagalbininkais formą A.Melianas pasiūlo pokalbiui gerokai įsibėgėjus. Čia paaiškinama, kas yra „bonusai nuo rezultato“.

„Be tų visų piniginių paskatinimų, kas natūralu, žmonėms aktualus dalykas, yra dar numatyta, aš ten esu sutaręs, kad aš turbūt užpirksiu 10 kelionių į šiltus kraštus. Ir tie, kurie bus aktyviausi, geriausią rezultatą pasiekę arba pagal tam tikrus vertinimo kriterijus aktyviai prisidės – tai vat, jie gaus tuos kelialapius. Poilsinius. Dar tiksliai dabar nežinau, ar tai bus Turkija, Graikija, Italija. Tai va. Čia dar toks plius paskatinimas tiems tikrai nuoširdžiai dirbantiems“, – žada A.Melianas.

Jūsų dėmesiui – visas A.Meliano dalintų pažadų įrašas:

VIDEO: A.Meliano pažadai: už pagalbą siūlo keliones (garso įrašas)

Atsiskaityti žada iš asmeninės sąskaitos

Savarankiškai savo kandidatūrą Paneriuose iškėlęs politikas 15min patvirtino įrašo autentiškumą. Dėl pažadų apie tūkstančius eurų ir keliones paviešinimo jis ėmėsi kaltinti konkurentus Panerių apygardoje.

„Čia žvalgyba nekorektiškai elgiasi. Dalykai yra vis tiek vidiniai. Labai negražiai nutekina tuos dalykus, kur skirta vidiniam vartojimui. (...) Priešai nesnaudžia, aš suprantu. Konkurentai“, – pyktelėjo kandidatas.

Eksministras patvirtina surinkęs trokštamą pagalbininkų komandą – apie 40 žmonių. Paklaustas, kaip su jais atsiskaitys iš rinkimų sąskaitos, kur šiuo metu tėra vos daugiau nei 2 tūkst. eurų, politikas patikino sumokėsiąs iš savų pinigų. Esą rinkimų sąskaitos tam naudoti nereikia.

„Jiems kompensuojamos išlaidos, pagal visas numatytas tvarkas. Maitinimo, benzino ir pan. Tai tikrai ne tūkstančiai eurų. Ne, čia nėra iš rinkimų sąskaitos. Pagal rinkimų įstatymą, tokie dalykai yra kaip mano asmeninės administracinės išlaidos. Kaip ir degalų negalima apmokėti iš rinkiminės sąskaitos. (...) Iš ten galima apmokėti tik agitacines priemones“, – dėstė A.Melianas.

Pažadą atsiskaityti kelionėmis eksministras taip pat patvirtino.

„Taip, mes kaip paskatinimo priemonę numatome. Tokį komandinį, pavadinkim, socialinį veiksmą. Išvykti kažkur kartu. Tiems aktyviausiems. Aišku, ne visi. Iki 10 žmonių“, – sakė A.Melianas.

Anot jo, 10 žmonių „į šiltus kraštus“ nugabenti galima ne taip ir brangiai – maždaug už 3 tūkst. eurų. Tiesa, kelionės „į šiltus kraštus“ esą bus perkamos tik tokiu atveju, jei jis bus išrinktas.

„Čia tik tuo atveju, jeigu bus pergalė“, – teigė A.Melianas.

Politikas su savanoriais atsiskaityti žada iš savo kišenės. Kiek tai kainuos, esą bus aišku tik po rinkimų.

„Taip, savanoriško darbo sutartis mes sudarom. Pagal įstatymus. Ir jų kompensuojam išlaidas. O paskatinamieji, visokie socialiniai dalykai – čia jau papildomai. (...) Dar eina kampanija, tai dar nespėjam [atsiskaityti]. (...) Daugmaž žinom, planuojam vis dėlto, suprantam. Vienas dalykas – jeigu šiaip sudalyvaujam. Kitas dalykas – sėkmės atveju. Tada natūralu, kad brangiau kainuos“, – svarstė A.Melianas.

Politikas batalijoms Paneriuose išleisti ketina iki 5–6 tūkst. eurų. Kaip ir kiek gaus jam talkinantys savanoriai – jau atskiras klausimas.

VRK narys: tai tarsi „vokeliai“

VRK narys Jonas Udris 15min teigė kategoriškai nesutinkantis su A.Meliano ketinimu savanorių darbą apmokėti ne iš rinkimų sąskaitos.

„Rinkimų kampanijos išlaidomis galima pripažinti savanorių išlaidas. Bet turi būti su jais sudaromos paslaugų sutartys. (...) Samdinius samdyti galima. Bet juos turi samdyti pagal rašytinę sutartį, turi sumokėti nuo tų pinigų pajamų mokestį. Galima, kaip motyvacinę priemonę, daryti tą kelionę ar dar kažką. Ir nuo tos sumos pajamų mokestį sumokėti. Būtinai iš rinkiminės sąskaitos. Būtinai“, – kalbėjo J.Udris.

Pasak jo, kampanijos savanorių apmokėjimas ne iš rinkimų sąskaitos – įstatymo pažeidimas. „Tu čia moki atlyginimą „vokeliuose“, kitaip tariant. Tai [atsiskaitymas ne iš rinkimų sąskaitos] gali būti finansavimo kontrolės pažeidimas. Gal netgi šiurkštus“, – konstatavo J.Udris.

A.Meliano žadamas keliones sėkmingos rinkimų baigties atveju VRK narys įvertino metafora.

„Muzikantai, jūs ateikit, pas mane pagrosit. Jeigu vestuvės pavyks – dar ir sumokėsiu. Aš tai ir į Havajus keliones žadėčiau. Mėnesiui. Kiekvienam“, – ironizavo VRK narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius