-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 06

Ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ finišas: upių tėvu valtį teko net stumti

Liepos 5 d. Pažaislio architektūriniame ansamblyje buvo paminėta Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena. Kauniečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę dalyvauti viešajame pristatyme „Pagarbos ženklai laikui arba institucinė partnerystė“ ir sutikti LRT televizijos projekto „Nacionalinė ekspedicija: Nemunu per Lietuvą“ dalyvius. Baltarusijoje pradėję, nuotykį jie baigė Kauno mariose.
Ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ sutikimas Kaune
Ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ sutikimas Kaune / Karolinos Vaikšnoraitės nuotr.

Valstybės dienos minėjimo ceremonijos atidarymo metu nuskambėjo trys Lietuvos šaulių sąjungos Garbės kuopos šaulių stilizuotos salvės už Tėvynę, už Lietuvos kariuomenę bei policiją ir už sėkmę.

Sveikinimo žodį tarė Lietuvos policijos kapelionas Algirdas Toliatas ir sveikatingumo komplekso Pažaislio vienuolyne direktorė Indra Ramanauskienė.

Renginio metu vyko ir karių bei policijos pareigūnų apdovanojimai už nuopelnus. Vakaro atmosferą sukurti padėjo Karinių oro pajėgų orkestro ir Kauno valstybinio muzikinio teatro atlikėjų Nomedos Vilkanauskaitės–Kukulskienės ir Egidijaus Bavikino koncertas. Nuotaikingą šokį pristatė Kauno sportinių šokių klubas „Junda“. O Ansamblis „Ainiai“ atliko naują savo programą „Retro“.

Nemunu per Lietuvą

Aktoriui Andriui Žiurauskui vedant viktoriną, laukta projekto „Nacionalinė ekspedicija: Nemunu per Lietuvą“ finišo. Ekspedicijos dalyviai apie 21 valandą pasiekė Kauno marių krantą ir buvo sutikti garsiais plojimais. Renginio metu visi norintys galėjo paspausti ranką ir užduoti klausimų ką tik grįžusiems projekto dalyviams bei įsiamžinti su jais nuotraukose.

Sutiktuvėse ir susitikime dalyvavo bei karštais įspūdžiais dalinosi ekspedicijos vadovas Alfredas Bumblauskas bei įgulos nariai: LRT vadovas Audrius Siaurusevičius, žurnalistas Edmundas Jakilaitis, lenktynininkas Benediktas Vanagas (keliavęs kartu su sūnumi Nojumi), etnomuzikologė Zita Kelmickaitė, gamtininkas Selemonas Paltanavičius, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas–Svaras (plaukęs su sūnumi Mykolu) ir kariškis Arūnas Valinskas jaunesnysis.

„Buvo dienų, kai 200 kartų reikėjo lipti iš laivų ir juos stumti. Buvo dienų, kai plaukėme 17 valandų iš eilės ir buvo diena, kai nuplaukėme 150 kilometrų Nemuno aukštupyje“, – teigė E.Jakilaitis.

A.Bumbliauskas paklaustas, kokie pirmi įspūdžiai ir esminiai akcentai po kelionės, paminėjo nesitikėjęs, kad Nemunas toks ilgas ir džiaugėsi, kad visi grįžo nesusipykę.

Į žiūrovų klausimą, kokių sunkumų iškilo ekspedicijos metu, E.Jakilaitis atsakė, kad Nemunas aukštupyje buvo labiau vingiuotas ir seklumų buvo žymiai daugiau nei jie tikėjosi.

„Tikrai nepameluosiu, buvo dienų, kai 200 kartų reikėjo lipti iš laivų ir juos stumti. Buvo dienų, kai plaukėme 17 valandų iš eilės ir buvo diena, kai nuplaukėme 150 kilometrų Nemuno aukštupyje“, – pasakojo E.Jakilaitis.

Karolinos Vaikšnoraitės nuotr./Ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ sutikimas Kaune
Karolinos Vaikšnoraitės nuotr./Ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ sutikimas Kaune

„Nacionalinė ekspedicija yra tavo jėgų išbandymas ir gilesnis savo krašto pažinimas. Jei mes parodysime jums nežinomą kraštelį – mūsų tikslas ir bus pasiektas“, – teigė Z.Kelmickaitė.

Ši ekspedicija prasidėjo Nemuno ištakose Baltarusijoje, Nesvyžiaus mieste. Iš ten jie Nemunu plaukė per Radvilų istorines sostines, ne tik grožėdamiesi Baltarusijos bei Lietuvos gamtos grožiu, bet ir stengdamiesi kuo labiau pažinti istoriškai ir kultūriškai svarbias vietas.

Įgula keliavo specialiai ekspedicijai pagamintomis venterinėmis valtimis „Vytis“ ir „Rusnietis“, kurias atkūrė Rusnės laivadirbys Simas Knapkis. Šiomis valtimis per 14 dienų buvo įveikta apie 1000 kilometrų.

Pasak ekspeditorių, analogiška valtimi prieš 159 metus grafas Konstantinas Tiškevičius surengė panašią kelionę Nerimi. Šios patvarios plukdymo priemonės iki šių dienų yra statomos Rusnėje ir yra skirtos plaukioti upėmis.

Ekspedicijos dalyviams teko išverti alinančius karščius, užklupusius škvalus, tačiau sutikti žmonės bei patirti įspūdžiai neleido suabejoti, kad tai – viena iš unikaliausių patirčių dalyvių gyvenime.

Nacionalinės ekspedicijos „Nemunu per Lietuvą“ tikslas – ne tik papasakoti sudėtingą ir įdomią Lietuvos istoriją, atskleisti unikalų Lietuvos kraštovaizdžio grožį, bet ir supažindinti su Lietuvos regionų virtuve bei etnokultūrinėmis tradicijomis.

Pernai projekto įgula įspūdingą žygį pradėjo Kaune ir Nemunu plaukė iki pat Klaipėdos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius