-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 09 27

Ekspertai abejoja referendumo dėl dvigubos pilietybės sėkme

Politikos ir teisės ekspertai abejoja, ar iniciatyva įteisinti dvigubą pilietybę rengiant referendumą dėl Konstitucijos keitimo bus sėkminga.
Savivaldos rinkimai
Balsavimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jei kalbama apie privalomąjį referendumą, keičiant Konstitucijos pirmąjį skirsnį, tokiu atveju referendumas yra iš fantastikos srities, kadangi reikia ne tik pusės balso teisę turinčių rinkėjų, įrašytų į sąrašus, balsų, bet dar ir pritarimo tokiam siūlymui“, – BNS antradienį sakė teisininkas Petras Ragauskas.

Jam antrino politologė, Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytoja Ainė Ramonaitė, atkreipusi dėmesį į nesėkmingas ankstesnes referendumų iniciatyvas.

„Alternatyvių būdų dėl dvigubos pilietybės įstatymo įteisinimo nelabai ir yra. Tačiau pastaruoju metu rengti referendumai buvo nesėkmingi, tik stojimo į Europos Sąjungą (ES) atveju, kada buvo sutelktos visos valstybinės pajėgos, referendumas įvyko. Taigi vargu ar pavyks surinkti reikiamą dalyvaujančių skaičių referendume ir šį kartą“, – BNS sakė A.Ramonaitė.

Politologės teigimu, tikėtina, kad tokį referendumą politinės partijos stengtųsi išnaudoti siekdamos naudos Seimo rinkimuose. „Referendumas ko gero suteiktų potencialą savotiškam partijų politiniam žaidimui, kada tikimasi gauti kuo daugiau balsų“, – kalbėjo A.Ramonaitė.

Referendumas ko gero suteiktų potencialą savotiškam partijų politiniam žaidimui, kada tikimasi gauti kuo daugiau balsų.

Dienraštis „Lietuvos žinios“ antradienį pranešė, kad Seime svarstoma idėja kitąmet kartu su rinkimais į parlamentą surengti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

„Kadangi konstitucinės teisės specialistai išaiškino, kad įstatymu išplėsti dvigubos pilietybės ribų negalima, būtinas referendumas, pirmiausia mėginsime susidėlioti teisinius akcentus“, – sakė Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka.

2006 metų rudenį Konstitucinis Teismas išaiškino, jog pagal Konstituciją, dvigubos pilietybės atvejai turi būti reta išimtis, ir dvigubą pilietybę plačiau leidžiančias įstatymo normas paskelbė prieštaraujančiais pagrindiniam šalies įstatymui.

Siūlymą paskelbti referendumą turi teisę pateikti ne mažiau kaip 1/4 visų parlamentarų. Referendumas laikomas įvykusiu, jei balsuoti ateina ne mažiau kaip pusė balso teisę turinčių rinkėjų, įrašytų į sąrašus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius