-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 07

Ekspertai: Antanas Guoga turėjo deklaruoti Paradise Papers atskleistą sandorį

Antanas Guoga įvairiais argumentais bando pagrįsti, kodėl, jo nuomone, jam nereikėjo atskleisti didelių pinigų gavimo iš pasaulinės pokerio rinkos milžinės „PokerStars“. Vieno turtingiausių Lietuvos politikų paaiškinimai ekspertų neįtikina.
Antanas Guoga
Antanas Guoga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Primename, jog Paradise Papers duomenys atskleidė, jog A.Guoga savo pokerio naujienų verslą – bendrovę „iBus Media“ – slapta pardavė pokerio rinkos milžinei „PokerStars“. Vykstant sandoriui, ši kompanija turėjo rimtų nemalonumų Jungtinėse Valstijose – įmonė kaltinta nelegalių lošimų organizavimu ir pinigų plovimu.

Pats A.Guoga nurodo, kad sandoris vyko nuo 2009 iki 2014 m. Prieš kiek daugiau nei trejus metus, kandidatuodamas į Europos Parlamentą, A.Guoga neatskleidė nė vieno su „iBus Media“ pardavimu susijusio sandorio. Vėliau politikas deklaravo iš vienos susijusios įmonės gavęs apie 288 tūkst. eurų. Tuo tarpu Paradise Papers duomenyse nurodoma „iBus Media“ pardavimo sandorio vertė viršija 8 mln. JAV dolerių.

Donato Gvildžio / 15min iliustracija/Esminiai faktai, kuriuos apie Antaną Guogą atskleidžia Paradise Papers
Donato Gvildžio / 15min iliustracija/Esminiai faktai, kuriuos apie Antaną Guogą atskleidžia Paradise Papers

Interesų derinimo ekspertas Gediminas Sakalauskas neslepia nuostabos dėl A.Guogos pasiteisinimų. Anot jo, kandidatuodamas į Europos Parlamentą A.Guoga savo sandorius privalėjo atskleisti lygiai taip pat, kaip ir kiti kandidatai.

Savo ruožtu, tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyrias vadovas Sergejus Muravjovas pastebi, kad A.Guoga jau seniai nebėra tiesiog verslininkas: jam, kaip politikui, taikomi kur kas aukštesni skaidrumo standartai.

Kartu A.Guogos situacija dar kartą parodo spragą Lietuvos teisinėje sistemoje. Valstybinių institucijų vadovai patvirtina, kad netikslios ar net melagingos informacijos teikimas rinkėjams neužtraukia jokios atsakomybės politikams. Tai „pilkoji zona“, kuri rinkėjus klaidinti leidžia visiems – ne tik kandidatams į Europos Parlamentą.

Sandorį nutylėjo ne tik Lietuvoje

Informacijos apie milijoninį sandorį ir kitus Paradise Papers esančius duomenis nėra ir oficialiose A.Guogos deklaracijose, kurias jis teikia Europos Parlamentui.

2014 m. vasarą EP nariu tapęs A.Guoga savo deklaracijoje nurodė esantis „iBus Media“ akcininku – lygiai taip pat, kaip nurodyta ir jo kandidato į EP anketoje. Atnaujintą deklaraciją, kurioje šios įmonės nebeliko, jis pateikė tik šių metų birželį, praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo galutinio „iBus Media“ pardavimo. Nei vienoje, nei kitoje deklaracijoje jokių saitų su „PokerStars“ ar „iBus Media“ pirkimui panaudotomis Meno salos įmonėmis nėra.

Tarptautinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas pastebi, kad EP teikiamose deklaracijose nutylėta ir daugiau.

Antanas Guoga yra viešas asmuo, politikas, Europos Parlamento narys. Akivaizdu, kad jam taikomi aukštesni skaidrumo ir sąžiningo elgesio reikalavimai.

„Šiuo metu iš „Rojaus popierių“ duomenų man kyla vienas esminis klausimas. Kodėl ponas Guoga ir jam priklausanti įmonė „iBus Media“ taip delsė pranešti apie savo tikrąsias sąsajas su vienu stambiausiu pasaulyje lošimo verslu? Juk Antanas Guoga yra viešas asmuo, politikas, Europos Parlamento narys. Akivaizdu, kad jam taikomi aukštesni skaidrumo ir sąžiningo elgesio reikalavimai nei paprastiems verslininkams. Blogai, kad šios informacijos apie sandorį nežinojome prieš Europos Parlamento rinkimus. Mano galva, ponas Guoga turėjo viešai pranešti apie sandorį su „PokerStars“.

Beje, nei mes, nei mūsų „Transparency International“ kolegos Briuselyje neradome pono Guogos deklaracijoje, 2017 metais vasarą pateiktoje Europos Parlamentui, duomenų apie „Rojaus popieriuose“ nurodytas ir rudenį atnaujintoje VTEK deklaracijoje minimas įmones „SG Holdings“, „Skill Games Limited“ bei „Skill Games Network Limited“. Suprantu, kad Europos Parlamento Prezidentas turi galimybę šiuo klausimu pradėti tyrimą. Taip pat šiuo metu nėra aišku, ar ponas Guoga laiku informavo jį apie savo „iBus Media“ akcijų pardavimą“, – 15min teigė S.Muravjovas, pridurdamas, jog A.Guogos ryšiais deramai pasidomėti turėjo ir Liberalų sąjūdis, iškėlęs jo kandidatūrą 2014 m. rinkimuose.

Tomo Gaubio nuotr./Sergejus Muravjovas
Tomo Gaubio nuotr./Sergejus Muravjovas

A.Guogos įvardintas motyvas neleidžia nuslėpti sandorio

Aiškindamas, kodėl sandoris su „PokerStars“ nebuvo deklaruotas, A.Guoga tvirtina negalėjęs to padaryti. Na, bent jau tiek, kiek tai liečia finansinę reikalo pusę.

„Sudaryti sandoriai atskirai neviešinti, nes finansinių aspektų atskleidimą viešojoje erdvėje riboja konfidencialumo sąlyga sandorių sutartyse“, – taip A.Guoga teigia 15min ir tarptautiniam žurnalistinių tyrimų centrui ICIJ atsiųstame atsakyme.

Ar tokia konfidencialumo sąlyga leido kandidatui į Europos parlamentą nuslėpti šio sandorio egzistavimą nuo rinkėjų? Viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas Gediminas Sakalauskas taip nemano.

„Jeigu žmogus eina į viešąjį sektorių – jis turi būti pasirengęs viską atskleisti ir viską deklaruoti, kad visi žinotų. (...) Jokie konfidencialumo įsipareigojimai verslo sutartyse šiuo atžvilgiu visiškai nėra tinkami. Tai yra klaidingas įsitikinimas“, – 15min sakė G.Sakalauskas.

Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas
Artūro Steponavičiaus nuotr./Gediminas Sakalauskas

G.Sakalausko vertinimu, tokio dydžio sandorį A.Guoga turėjo deklaruoti. Bet nutiko kitaip.

Politikos milijonierius A.Guoga rinkėjams atskleidė aibę sandorių. Tame tarpe – kaip pats dabar pripažįsta – iš „PokerStars“ gautų pinigų investavimą į savo pramogų ir poilsio parką „TonyResort“. Iš kur gavo šiuos pinigus – A.Guoga tada nutylėjo.

Už melą negresia jokia atsakomybė

Kad A.Guoga 2014 metų EP rinkimuose turėjo tokias pat teises ir pareigas kaip kiti kandidatai – sutinka ir dviejų institucijų vadovai, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) laikinasis pirmininkas Virginijus Kanapinskas. Vis dėlto abu jie pastebi, kad kandidatams negresia jokia atsakomybė už netikslių ar melagingų duomenų apie savo piniginius reikalus pateikimą.

Kandidatų interesų deklaracijos pagrindinė paskirtis – suteikti galimybę rinkėjams išsamiai susipažinti su pretendentų į įvairius postus veikla. Ne su biografija, turto verte ar politinėmis pažiūromis, o būtent su kandidatų ir jų artimųjų valdomais verslais bei atliekamais sandoriais.

Abiejų 15min kalbintų institucijų vadovų nuomonė paprasta – šiose deklaracijose pateikiama informacija turi būti tiksli ir išsami.

„Kaip kandidatas, jis irgi turi pildyti privačių interesų deklaraciją, kuri teikiama VRK. Ji turi būti tiksli, taip“, – teigė laikinasis VTEK vadovas V.Kanapinskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas

V.Kanapinsko vadovaujama institucija kiekviename posėdyje narsto politikų ir valstybės tarnautojų interesus bei sandorius. Laikinasis VTEK vadovas teigia nežinantis jokios nuostatos, kuri leistų politikui nuslėpti stambų sandorį dėl konfidencialumo reikalavimų – motyvo, kurį nurodo A.Guoga.

„Pagal šiuo metu nustatytą teisinį reguliavimą, vis tiek reikėtų deklaruoti bet kurį sandorį, kurio vertė yra didesnė negu 3 tūkst. eurų“, – teigė V.Kanapinskas.

Pašnekovas pažymėjo, kad iki 2016 m. galiojo kiek kitokia praktika, kad privaloma buvo deklaruoti tik tuos sandorius, kurie gali sukelti interesų konfliktą. Ar visos Europos Sąjungos įstatymų leidėju tapęs A.Guoga galėjo atsidurti interesų konflikto situacijoje dėl nutylėtų piniginių ryšių su „PokerStars“, V.Kanapinskas vertinti nesiima.

Bet deklaracijų tikslumas ir išsamumas – principinė, bet ne praktinė reikalo pusė. VRK vadovė pripažįsta, jog niekas netikrina, ar kandidatų pateikta informacija yra tiksli.

„Mes jas [deklaracijas] skelbiam, o turinio mes netikrinam“, – konstatavo L.Matjošaitytė.

VRK pirmininkė pripažįsta, kad jos vadovaujama institucija negali taikyti jokių sankcijų už netikslių ar melagingų duomenų pateikimą interesų deklaracijose.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Kandidatų bausti negali ir VTEK. Laikinasis šios institucijos vadovas V.Kanapinskas pripažįsta, kad suformuota tam tikra „pilkoji zona“, kuri kandidatams į įvairius postus leidžia nebaudžiamiems klaidinti savo rinkėjus.

Tokios žinios nemaloniai nustebino interesų derinimo ekspertą G.Sakalauską.

„Jeigu šita pilkoji zona paliekama, tai kova su korupcija eina šuniui ant uodegos. Deklaravimas yra stabilumas. Jeigu šito stabilumo nėra – ir mobilumas kovoje su korupcija dingsta. Ir viskas eina šuniui ant uodegos“, – teigė jis.

Beje, A.Guoga bando perrašyti oficialų savo profilį Panama Papers tyrime, kurį skelbia tarptautinės komandos darbą koordinuojantis žurnalistinių tyrimų centras ICIJ.

Pirmadienį ICIJ gavo A.Guogos prašymą tekste nurodyti, kad „PokerStars“ slapta perleista bendrovė „iBus Media“ buvo „parduota prieš pasukant į politiką“. Tai prieštarauja paties A.Guogos oficialiai teikiamiems duomenims. Jis pats oficialiai nurodė esantis „iBus Media“ akcininku tiek kandidatuodamas į EP, tiek tapęs EP nariu.

VIDEO: Paradise Papers: Antano Guogos pokeris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius