-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 23

Nepriklausomų ekspertų išvados: Kauno klinikų gydytoja kalta dėl pirmosios kiaulių gripo aukos mirties

Dėl pirmosios Lietuvoje A(H1N1) vadinamojo kiaulių gripo aukos trylikamečio Kauno moksleivio mirties kaltos Kauno klinikos ir jose dirbančios gydytojos Birutės Pundzienės bei kitų medikų aplaidumas.
KMUK tuneliai
Kauno klinikos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokią išvadą pateikė privatūs nepriklausomi ekspertai.

Dėl minėto mirties atvejo Kauno miesto apylinkės prokuratūra pernai Kauno klinikoms iškėlė baudžiamąją bylą, kurioje buvo paskirta ekspertizė ir suformuluoti tyrimui reikalingi klausimai. Priminsime, kad trylikamečiam moksleiviui 2009 metų lapkričio 13 dieną atvykus į Kauno klinikas buvo diagnozuotas plaučių uždegimas, bet nenustatyta šio uždegimo priežastis. Gripo viruso A(H1N1) diagnozė buvo nustatyta tik vaiko mirties dieną. Paauglys, prasirgęs vos savaitę, mirė 2009 metų lapkričio 17 dieną.

Nors po vaiko mirties Kauno klinikose buvo atliktas auditas, tėvai savo ruožtu užsakė nepriklausomą tyrimą. Anot jų, dėl berniuko mirties kalti laiku tinkamos pagalbos nesuteikę medikai.

Tėvų inicijuotą tyrimą pradėjo advokatų bendrija „Nordia Baublys & Partners“.Iš pradžių Klinikų vadovybė atsisakė pateikti kai kuriuos tyrimui reikalingus dokumentus. Buvo motyvuojama, kad gydymo įstaiga neprivalo pateikti piliečių samdytam advokatui dokumentų, susijusių su įstaigos organizacine veikla ir tos įstaigos pavienių darbuotojų teisėmis bei pareigomis.

Tačiau advokatų bendrija tęsė tyrimą ir viešojoje įstaigoje Medicinos audito institute užsakė ekspertinį tyrimą dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų atitikties nustatytiems asmens sveikatos priežiūros paslaugų reikalavimams Kauno klinikose.

Kaip nurodo advokatų kontora, šio tyrimo rezultatai patvirtino, kad trylikamečiui atvykus į klinikas jau buvo išplitęs naujojo gripo virusas A(H1N1). Todėl tikėtina, kad jeigu medikai būtų skyrę pakankamą dėmesį, vaiko būklė galėjo būti įvertinta rimčiau.

Pasak ekspertų, paauglio būklė, net ir nenustačius gripo viruso A(H1N1) klinikos, buvo sunki ir visiškai atitiko Kauno klinikų nustatytus kriterijus, pagal kuriuos ligonis turėjo būti stacionarizuotas Vaikų intensyvios terapijos skyriuje. Nepaisant to, vaikas buvo paguldytas į I vaikų ligų skyrių, kuriam vadovavo Birutė Pundzienė, minėtų klinikų direktoriaus Juozas Pundziaus žmona.

Skyriuje nebuvo budinčių gydytojų?

Atliekant tyrimą nustatyta, kad 2009 metų lapkričio 13 dienos popietę ir 14-osios naktį mirusiam berniukui nebuvo užtikrinta nepertraukiama tinkamos kvalifikacijos gydytojų sveikatos priežiūra. Teigiama, kad po trumpos I vaikų ligų skyriaus vizitacijos, vykusios apie 16 val., vadovė B.Pundzienė paliko skyrių ir daugiau nepasirodė – net nesulaukė ir nevertino tyrimų rezultatų, nors pagal grafiką turėjo būti skyriuje ir dirbti iki 20 val. vakaro.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad sergantis vaikas buvo paliktas gydytojai rezidentei, kuri greičiausiai nesugebėjo viena įvertinti paciento kraujo tyrimo rezultato.

Remiantis ekspertų pateiktomis išvadomis parengtame advokatų kontoros pranešime nurodoma, kad skyriuje, kuriame tuo metu gulėjo pandeminiu gripu sergantis pacientas, nebuvo nė vieno budinčio gydytojo.

Dėl šių Kauno klinikų darbuotojų padarytų pažeidimų trylikamečiui esą nebuvo suteikta reikalinga intensyvi sveikatos priežiūra Vaikų intensyvios terapijos skyriuje. Be to, jis negavo deguonies, buvo paliktas be kvalifikuoto gydytojo pediatro priežiūros. Tai galėjo lemti vaiko sveikatos būklės blogėjimą, kas baigėsi mirtimi.

Tuo metu Kauno klinikų administracija tikina, jog šios išvados yra niekinės. O jas viešinantys teisininkai žaidžia negarbingus žaidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius