-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 02

Ekspertai – už gyvybingą Klaipėdos Šiaurinį ragą

Uostamiesčio architektai-ekspertai teigiamai įvertino AB „Smiltynės perkėla“ užmojį Šiauriniame rage pastatyti naują administracinį pastatą, kuris ne tik tarnautų keltų keleivių reikmėms, bet ir taptų nauja miestiečių traukos vieta.
Vizualizacija – vaizdas iš marių.
Vizualizacija – vaizdas iš marių. / Organizatorių nuotr.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai pateikti svarstyti 4 galimi projektiniai pasiūlymai, kaip netolimoj ateity galėtų atrodyti Šiaurinis ragas. Šioje vietoje jau pastatytas naujas pirsas, prie kurio švartuosis į Smiltynę kursuojantys keltai. Pagal teritorijos planavimo dokumentus prie krantinės numatyta nedidelio, 1 aukšto, 450 kv.m ploto pastato su kasomis, keleivių laukimo sale bei sanitarinėmis patalpomis statyba. Užsakovai pritarė architektų pasiūlytai idėjai, jog pastate būtų projektuojama ir nedidelė kavinukė.

Idėjas svarstymui pateikusios bendrovės „Andrijauskas ir partneriai“ Klaipėdos biuro specialistai nagrinėjo skirtingas Šiaurinio rago vizijas. Nors pastatui numatytoje vietoje nebūta jokio istorinio užstatymo, architektas R.Rakevičius į šiuolaikinės stilistikos paviljoną įterpė praeityje netoliese veikusios dervos viryklos detalę.

Architektas R.Amšiejus pasiūlė neutralios architektūros idėją. Esą, kol nežinoma greta esančio „Memelio miesto“ vizija, nereikėtų kurti architektūrinio akcento, o projektuoti į akis nekrentantį, kuklų administracinį pastatą numatytai funkcijai atlikti.

A.Elekšis priešingai – būsimąjį pastatą siūlė akcentuoti tiek iš marių, tiek iš miesto pusės. Projekto autorius čia siūlė įrengti simbolinius vartus, o pastatą formuoti, kaip vertikalę, antrame aukšte įkurdinant kavinę.

Daugiausiai palankių ekspertų vertinimų sulaukė architekto A.Baužio darbas. Jis Šiauriniame rage pasiūlė šiuolaikinės architektūros pastatą su keleiviams ir miestiečiams prieinama atvira terasa ant stogo. Tai būtų vieta, iš kurios tiesiog būtų galima pasigrožėt mariomis, laivais, saulėlydžiais. Pastato akcentas – langas iš marių pusės bei 12 metrų aukščio ažūrinis bakeno stilistikos elementas.

Šią idėją teigiamai įvertino ir projekto užsakovo – „Smiltynės perkėla“ vadovas D.Butvydas. „Šiaurinis ragas – įdomi vieta tiek geografiniu, tiek vaizdų požiūriu. Ji turėtų būti tokia, kad čia norėtųsi ateit ne tik į keltą. Turim galimybę dalį miesto gyvenimo perkelti prie vandens“,- sakė jis. Direktorius svarstė, jog atvira terasa galėtų tapti nauja erdve netradiciniams renginiams.

LASKAO ekspertai, pritarę ketinimams kurti Šiauriniame rage naują miesto akcentą,  rekomendavo autoriams detalizuoti pasirinktą bazinį pastato projektą ir pateikti jį antram svarstymui kartu su numatomais visos teritorijos sutvarkymo sprendiniais.

Posėdžio pirmininkės Ramunės Staševičiūtės nuomone, jie ne mažiau svarbūs nei planuojamas pastatas ir turi būti išsamiai aptarti. Juolab kad Šiauriniame rage numatomos ir kitos miestiečiams svarbios permainos. Čia ketinama diegti elektroninę bilietų pardavimo ir patikros sistemas, pagal jas sureguliuoti keleivių srautus, įrengti kitą reikiamą infrastrukūrą. 


 

Organizatorių nuotr./Vizualizacija  vaizdas ia terasos.
Organizatorių nuotr./Vizualizacija – vaizdas iš terasos.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius