Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 12

Ekspertas: balkonuose rūkyti negalima, nes tai – vieša erdvė

Latvija uždraudė rūkyti balkonuose, laiptinėse, koridoriuose ir kitose daugiabučių bei visuomeninių pastatų bendrojo naudojimo patalpose. Ar tokia praktika reikalinga Lietuvai? Šalies Būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento manymu, reikalinga, nes daugiabučio balkonas nėra nuosava erdvė.
Rūkalai
Rūkalai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento Juozo Antanaičio nuomone, rūkyti apskritai negalima niekur. Šiuo metu Lietuvoje neleidžiama rūkyti tik laiptinėse, nuosavoje erdvėje – balkonuose – rūkyti galima. Bet J. Antanaitis įsitikinęs, jog „nuosavų erdvių“ nėra, nes balkonas taip pat yra viešoji erdvė.

 „Tačiau juose vis tiek rūkoma ir viršuje gyvenantys kaimynai per prievartą traukia dūmą. Jeigu daugiabutyje yra rūkančių žmonių, galima viename iš bendrų balkonų padaryti rūkomąjį“, – išeitį siūlo J. Antanaitis.

Jo manymu, žmonės turėtų rūkyti ten, kur aplinkiniai nejustų ir dūmai jiems nekenktų. „Kur – neįsivaizduoju, nes aplinkui visada yra daug žmonių“, – antradienį LRT radijui sakė J. Antanaitis.

Anot jo, daugiabučiai turėtų patvirtinti namo vidaus tvarkos taisykles, o jose turėtų būti nurodomos vietos, kur name galima rūkyti. Taisykles pažeidus, būtų galima kreiptis į atitinkamas instancijas, kad būtų surašytas administracinis teisės pažeidimo aktas, o tvarkos nepaisantieji rūkoriai baudžiami administracine tvarka.

Latvijoje svarstomos naujos įstatymo pataisos

Kaimyninėje Latvijoje rūkaliams skelbiamas karas – Parlamente pradedamos svarstyti įstatymo pataisos, daugiau teisių suteikiančios vietos savivaldybėms. Savivaldybės dabar galės uždrausti rūkyti ne tik parkuose, skveruose, prie įėjimų į kultūros ar pramogų vietas, esančias savivaldybių teritorijoje, bet ir brautis į privatesnę erdvę.

„Bus draudžiama rūkyti arčiau kaip 10 m prie įėjimų į gyvenamuosius namus, gyvenamųjų namų koridoriuose, laiptinėse, kitose bendro naudojimo vietose bei balkonuose“, – teigia LRT radijo bendradarbis Latvijoje Arūnas Vaikutis.

Pažeidėjus bus sunku kontroliuoti

Šiuo metu Latvijoje keliami klausimai, kaip reikėtų kontroliuoti pažeidėjus. Latvijos policija nuogąstauja, kad pareigūnai bus apkrauti papildomu ir sunkiai atliekamu darbu.

„Matyt, bus sprendžiama paprastesniu būdu: gyventojai, nepatenkinti rūkaliais, patys galės nufotografuoti balkonuose ar laiptinėse rūkančius kaimynus ir nuotrauką, kaip įrodymą, pateikti policijai“, – sako A. Vaikutis.

Pasak jo, policija privalės priimti visų gyventojų skundus dėl rūkančių kaimynų ir, jeigu dėl vieno konkretaus žmogaus rūkymo bendrose namo vietose bus gauti ne mažiau kaip trys skundai, šis bus kviečiamas į policiją ir rašomas protokolas.

A. Vaikučio teigimu, Vidaus reikalų ministerijos atstovai kritikavo šį įstatymo pataisų projektą esą jį priėmus būtų labai sunku kontroliuoti tvarką pažeidžiančius rūkalius. Teisingumo ministerija buvo ne kartą pabrėžusi, kad tokie suvaržymai būtų brovimasis į privatų gyvenimą.

Patys rūkaliai taip pat pasisako prieš tokias įstatymo pataisas. Jų manymu svarstomi suvaržymai būtų žmogaus teisių pažeidimas.

Lietuvoje tai jau galioja

Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų prezidento teigimu, latviai šiuo metu bando priimti įstatymus, kurie Lietuvoje jau galioja.

„Tai draudimai rūkyti viešose vietose ir patalpose. Be to, mūsų savivaldybės turi teisę nustatyti zonas, kur rūkyti išvis draudžiama, pvz., Vilniuje negalima rūkyti aplink mokyklas“, – teigia J. Antanaitis.

Jis apgailestauja, kad mūsų šalyje uždrausta rūkyti klubuose ir kavinėse, tačiau gatvėse vis tiek pilna rūkančių žmonių.

Pagal dabar galiojantį Lietuvos Respublikos Tabako kontrolės įstatymo 19 straipsnį, Lietuvos Respublikoje rūkyti (vartoti tabako gaminius) draudžiama:

1) visose švietimo, sveikatos priežiūros įstaigose ir šių įstaigų teritorijose;

2) darbo vietose, esančiose uždarose patalpose. Įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti įrengtos specialios patalpos (vietos), kuriose leidžiama rūkyti. Rūkymo patalpų (vietų) įrengimo ir eksploatavimo reikalavimus nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija;

3) bendrose gyvenamosiose, kitose bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru;

4) visų rūšių viešajame transporte, išskyrus tolimojo susisiekimo traukinius, kuriuose turi būti numatyti atskiri vagonai nerūkantiesiems ir rūkantiesiems, taip pat orlaivius, kuriuose numatytos atskiros vietos nerūkantiesiems ir rūkantiesiems;

5) restoranuose, kavinėse, baruose, kitose viešojo maitinimo įstaigose, klubuose, diskotekose, interneto kavinėse (interneto klubuose ir pan.), lošimo namuose (kazino), automatų ar bingo salonuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, patalpose, kuriose vyksta sporto varžybos ar kiti renginiai, ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ir (ar) pypkių klubus. Cigarų ir (ar) pypkių klubų įrengimo tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius