Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 15

Ekspertė: Černobylio vardas baugina, tačiau gaisro bijoti ir pirkti jodo tablečių nereikia

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės patarėja Beata Vilimaitė Šilobritienė teigia, kad šalia Černobylio atominės elektrinės siautėjęs gaisras didelio rūpesčio dėl radiacijos lietuviams kelti neturėtų. Jos teigimu, istorija rodo, kad tokios nelaimės oro taršai turi labai mažos reikšmės.

B.Vilimaitės Šilobritienės tikinimu, nors šiuo metu vėjas Lietuvai palankus, net jeigu kryptis ir pasisuktų, nerimauti nereikėtų.

„Šiai dienai nuogąstavimų neturime. Nematome (oro taršos. – red.) padidėjimo nei pagal europinio tinklo stoteles, nei Lietuvoje“, – teigia ji.

„Po gaisrų susidaro dalelės, kurios yra pernešamos. Iš praktikos turime patirties, kai po gaisrų buvo pernašos ir Lietuvos pusėn 1999-aisiais, 2004-aisiais. Taip pat stebėjome aktyvių medžiagų padidėjimą ir po 2011 m. avarijos Fukušimos atominėje elektrinėje. Tie lygiai, nors ir gerokai padidėja, bet nebuvo tos koncentracijos kenksmingos nei aplinkai, nei gyventojams. (…) Nuo tokių gaisrų gyventojai negauna jokios papildomos apšvietos ir tikrai nerimauti nereikėtų“, – 15min pasakoja specialistė.

Jos teigimu, kylantį susijaudinimą galima suprasti, mat Černybolio vardas yra bauginantis, tačiau vertinant padėtį vertėtų kliautis patikima, profesionalų skleidžiama informacija ir atsakingai žvelgti į galimas melagingas žinias. Ekspertė taip pat pažymi, kad dėl gaisro nėra jokio pagrindo pildytis ir jodo atsargų.

Žiūrėkite visą interviu su B.Vilimaite Šilobritiene:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius