-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 30

Ekstremali situacija Kaune: iš žemės kelias dienas veržiasi fekalijos, kyla įgriuvos grėsmė

Kauno Draugystės gatvėje, vienoje iš automobilių stovėjimo aikštelių, susidarė ekstremali situacija: trūkus spaudiminei buitinių nuotekų linijai, iš po žemių stipriai veržiasi fekalijos. Avarinė UAB „Kauno vandenų“ tarnyba jau nuo pirmadienio bando sustabdyti tekėjimą, tačiau to padaryti nepavyksta. Aplinkosaugininkai ima mėginius – žala gamtai akivaizdi. Kyla ir įgriuvos grėsmė.
Kanalizacijos avarija Kaune
Kanalizacijos avarija Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ketvirtadienį į 15min redakciją kreipėsi kaunietis Remigijus, pranešęs apie ketvirtą dieną automobilių stovėjimo aikštelėje prie Draugystės g. 12A pastato nesikeičiančią avarinę situaciją. Vyras stebisi, kad institucijos į tai nereaguoja arba reaguoja vangiai. Juk fekalijos veržiasi iš po žemių, o tai gali reikšti įgriuvą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kanalizacijos avarija Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kanalizacijos avarija Kaune

„Kadangi į mūsų skundus nebereaguoja instancijos, kreipiuosi į jus, gal padėsite. Nuo šio pirmadienio pastebėjome, kad stovėjimo aikštelėje Draugystės g. 12A Kaune iš po žemių veržiasi vanduo, kuris dvokia kanalizacija. Ir smarkiai dvokia. Skambinome „Kauno vandenims“, atsakė, kad tuoj sutvarkys, užsuks sklendę, tačiau jau ketvirtadienis, o vis dar bėga. Dar kartą prisiskambinti sunku, prašome duoti atsakingų asmenų telefono numerį – neduoda, sako, kad perskambins. Skambinome gamtos apsaugai – nekelia ragelio. Kur dar reikia kreiptis? Žemė gali būti išplauta, tad asfaltas bet kada gali įgriūti“, – stebėjosi į 15min kreipęsis Remigijus.

15min fotografui ketvirtadienį apie vidurdienį nuvykus į vietą, smirdintis vanduo fontanėliu veržėsi iš po žemių ir tekėjo iki šalia esančio šulinio. Gatvės išsiveržęs vanduo nepasiekė. 15min susisiekė su „Kauno vandenų“ atstovais, kurie patvirtino, kad problema jiems yra žinoma, bandoma ją spręsti.

„Rugpjūčio 27 dieną gavus pranešimą, kad automobilių stovėjimo aikštelėje į paviršių sunkiasi vanduo, avarinė tarnyba reagavo nedelsiant. Patikrinus faktą ir šalinant gedimą – atjungiant buitinių nuotekų liniją, sugedo sklendės reduktorius. Šiuo metu vykdomi sklendės remonto bei montavimo darbai. Pašalinus minėtus gedimus, nežymus nutekėjimas bus sustabdytas jau rytoj, rugpjūčio 31 dieną“, – tikino „Kauno vandenų” technikos direktorius Dainius Gudavičius.

Į 15min perduodą informaciją žaibiškai reagavo ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno agentūros vedėjos pavaduotoja Rasa Jancevičienė. Ji patikino, kad gyventojų skundų dėl šios avarijos agentūra nebuvo gavusi. Į įvykio vietą skubiai buvo išsiųstas inspektorius Konstantinas Šumskas. Kalbėdamas su 15min jis reziumavo, kad situacija Draugystės g. yra sudėtinga. Žala gamtai 100 proc. yra padaryta, o sustabdyti taršos nėra jokių techninių galimybių. „Kauno vandenims“ gresia administracinė nuobauda. Įmonei teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą.

„Bėga fekalijos iš trūkusios 600-tinės spaudiminės linijos, einančios apie trijų metrų gylyje po žeme. Viso kvartalo fekalijos. Šiuo metu „Kauno vandenys“, atsikasę tą liniją, bando remontuoti. Techninių galimybių sustabdyti tekėjimui nėra. Tarša teka per aikštelę į lietaus nuotekų tinklus. Kadangi tai spaudiminė linija, vanduo stipriai veržiasi iš po žemių. Laboratorija semia mėginius, atlikus tyrimą paaiškės tarša.

Žala gamtai yra padaryta 100 procentų. Vanduo nėra skaidrus, ne vandentiekio avarija. Suveikia siurbliai, stipriau pasipila iš po žemių tos nuotekos. Būna momentų, kad sustoja tekėjimas visiškai. „Kauno vandenims“ (tikėtina, kad įmonei) bus surašytas administracinio nusižengimo protokolas. Tačiau ta bauda nedidelė, jei lyginsime su tuo, kokią žalą gamtai įmonei teks atlyginti“, – kalbėdamas iš įvykio vietos, 15min teigė K.Šumskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kanalizacijos avarija Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kanalizacijos avarija Kaune

Pasak jo, tai yra techninis linijos gedimas. „Kauno vandenys“ daro viską, kas įmanoma, tačiau taršos nutraukimas – neįmanomas.

„Skaičiuosime žalą. Ką nuo pirmadienio jie čia leidžia iki tol, kol sustabdys. Laboratorija per 12 dienų nustatys, kokia koncentracija taršos bėga. Tuomet pagal metodiką paskaičiuosime žalą, įvertinsime debitą. Negalime sakyti, kad „Kauno vandenys“ nededa pastangų likviduoti tai avarijai. Deda, dirba ir technika, ir žmonės. Tačiau jie susiduria su techniniais nesklandumais. Pastangos neatleis jų nuo būtinybės kompensuoti padarytą žalą“, – 15min teigė inspektorius.

VIDEO: Kauno Draugystės gatvėje keletą dienų iš po žemių sunkiasi vanduo

Paklaustas, kokia tikimybė, kad gali įgriūti asfaltas ir nutikti didesnė nelaimė, K.Šumskas to teigti nesiryžo. Tačiau „Kauno vandenims“ patarta avarijos teritoriją apsitverti.

„Neduok Dieve, paplaus dar visą gruntą. O juk mašinas čia žmonės stato. Akivaizdu, kad jei vanduo veržiasi į paviršių, tikimybė, kad yra išplautos ertmės, yra. Žemė valdiška, tad su aptvėrimu neturėtų kilti problemų“, – patikino aplinkosaugininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius