Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 01

Ekstremizmas ir radikalūs veiksmai su kario uniforma nesuderinami, sako prezidentės patarėjas Jonas Markevičius

Ekstremizmas ir radikalūs veiksmai nesuderinami su kario uniforma, teigia prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius, tačiau pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos jis nekomentuoja.
Prieš eiseną
Prieš eiseną / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Prezidentė jau buvo pasisakiusi dėl radikalių, ekstremistinių judėjimų. Jos nuomonė buvo kategoriška – kad mes negalime leisti reikštis radikaliems ekstremistiniams judėjimams, ar tai bus dešinysis neonacių, ar kairysis radikalizmas. Bet koks neapykantą kurstantis judėjimas yra pavojingas“, – BNS pirmadienį sakė J.Markevičius, paklaustas, ar asmens, tarnaujančio kariuomenėje, žygiavimas vadinamosiose patriotinėse eitynėse Kovo 11-ąją pirmose gretose su skustagalviais yra tik jo asmeninio gyvenimo dalykas.

Patarėjo teigimu, „ypač tai pavojinga, jeigu tai būtų siejama ar sietina su kario vardu, nes kariuomenės konstitucinė pareiga yra puoselėti moralinės ir pilietinės demokratijos vertybes“.

„Todėl bet koks ekstremizmas ar radikalūs veiksmai, kurie sieja karį, kario uniformą yra nesuderinami“, – kalbėjo jis.

J.Markevičius pabrėžė nekomentuojąs komentarų konkrečių atvejų, kuriuos dabar tiria kariuomenė.

Kas žemina kario vardą

„Tačiau jei tokie faktai apie kario vardą žeminančią veiklą pasitvirtintų, turi būti priimti atitinkami teisiniai sprendimai, to kario atžvilgiu atlikti visi veiksmai, ir kad tokie veiksmai būtų užkardyti pačioje kariuomenėje“, – sakė šalies vadovės patarėjas.

Neseniai tinklapyje antifa.lt paskelbtos nuotraukos, kuriose užfiksuoti skustagalviai ar jauni vyrai su svastikų tatuiruotėmis. Šalia šių nuotraukų rodomi į šiuos asmenis labai panašių kariuomenės uniformas dėvinčių jaunų vyrų nuotraukos.

Išplatinus šias fotografijas kariuomenė pareiškė savo gretose netoleruosianti radikalizmo ir diskriminacijos dėl rasės, tautybės, lyties ar pažiūrų.

„Kario tarnyba nesuderinama su dalyvavimu ultranacionalistinių organizacijų, abejotinos reputacijos judėjimų, kurie kursto neapykantą ir yra nukreipti prieš valstybę ar jos piliečius, veikloje“, – pranešime cituojamas laikinai kariuomenės vado pareigas einantis Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas.

Televizijos siužetas

Sekmadienį „Lietuvos ryto“ televizija parodė reportažą apie Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomojo bataliono seržantą Beną Šimkų, kuris yra dažnas Kovo 11-osios eitynių dalyvis. Šiemet Gedimino prospekte vykusiose eitynėse pirmose gretose kartu su skustagalviais žygiavęs B.Šimkus išplūdo protestavusiuosius prieš šį renginį. Tyrimą atlikusi kariuomenė jam skyrė įspėjimą.

Antifa.lt yra rodoma ir kito dar neseniai su kariuomene susijusio asmens nuotraukos – vienoje jis su uniforma, kitoje – nuogas, o ant jo peties matyti ištatuiruota svastika.

Krašto apsaugos ministerija BNS patvirtino, kad vienoje iš nuotraukų yra buvęs būtinųjų karinių mokymų Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke dalyvis Antanas Poškus, kuris tarnybos kariuomenėje tęsti nepanoro.

Ar kitoje nuotraukoje su svastika taip yra tas pats asmuo, pasak KAM, „sunku pasakyti net ir buvusiems A.Poškaus vadams“.

Tačiau ministerija tvirtina, kad priimant į tarnybą kariuomenėje tikrinamas asmens psichologinis tinkamumas tarnybai, o „tatuiruotės yra privatus reikalas ir į jas negali būti atsižvelgiama vertinant asmens tinkamumą tarnybai kariuomenėje“.

A.Anušauskas svastikas vertina neigiamai

Tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas sakė absoliučiai neigiamai žiūrintis į reiškinį, kai Lietuvos kariuomenės atstovai savo kūnus puošia svastikomis.

„Nors nesekiau spaudos, bet galiu pasakyti savo nuomonę. Pirmiausia manau, kad kiekvienas žino šitų ženklų prasmę. Be abejonės, kaip suaugę žmonės žino, ką tai reiškia, su kuo tai susiję, su kuo tai sieja kitos tautybės žmones. Aš žiūriu į tokius dalykus absoliučiai neigiamai be jokių išimčių“, – BNS sakė neseniai iš Gruzijos grįžęs A.Anušauskas.

Gegužės mėnesį kariuomenėje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, per kurį nustatyta, kad Kovo 11-osios eitynėse šiemet dalyvavo dešimt Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos 8-osios rinktinės 803 kuopos.

Atsižvelgiant į paaiškėjusias aplinkybes ir faktus bei surinktus įrodymus buvo nuspręsta atlikti papildomą tarnybinį patikrinimą dėl keturių savanorių, kurie dalyvaudami eitynėse ir savo veiksmais galėjo pažeminti kario vardą ar diskredituoti krašto apsaugos sistemos institucijas. Tyrimas, kuris dar nebaigtas, taip pat turėtų nustatyti, ar kariai nedavė melagingų parodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius