-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 23

Elektrėnų vadovai prakalbo apie apokaliptines mintis – uždaryti Ledo areną

Itin išaugusios sąskaitos už elektrą baseinuose ne vienos Lietuvos savivaldybės, ypač mažųjų, vadovus privertė svarstyti galimybę juos iš viso uždaryti. Vis dėlto kol kas uždarymai nepasipylė, tik kainos keliais eurais padidėjo. Elektrėnų savivaldybė sako, kad baseinas baseinu, tačiau štai Ledo areną jie išties svarstė uždaryti.
Ledo rūmai
Ledo rūmai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Turi saulės elektrinę

Elektrėnų ledo arena pernai atšventė 45-metį, tačiau dėl šiemet išaugusių elektros energijos kainų vos nebuvo uždaryta. Kol kas toks sprendimas nepriimtas – savivaldybė, kaip sako jos administracijos direktorius Gediminas Ratkevičius, ieško būdų išsisukti.

Jo teigimu, prieš kelerius metus Joniškio rajono savivaldybė „parodė gerą pavyzdį“ – centralizuotai nupirko elektros energiją savo įstaigoms, taip kasmet sutaupydama po 100 ir daugiau tūkstančių eurų.

„Nurodžiau mūsų savivaldybės darbuotojams irgi pasidomėti tokiu sprendimu, bet jie man pasakė, kad turi dar geresnį pavyzdį – europiniai pinigai ateina, galime pasistatyti savo saulės elektrinę. Finansavimo intensyvumas siekė 80 proc., mūsų dalis – tik 20 proc. Ir įkalbėjo, pateikėme paraišką, gavome finansavimą ir pastatėme saulės elektrinę už milijoną, mes prisidėjome 200 tūkst. eurų.

15min nuotr./Elektrėnų baseinas
15min nuotr./Elektrėnų baseinas

Ta elektrinė maitina visas savivaldybės įstaigas, išskyrus Abromiškių reabilitacijos ligoninę, kadangi ji savo iniciatyva savarankiškai jau anksčiau tą yra padariusi. Ir išskyrus Ledo rūmus ir baseiną – jie yra didžiausi elektros vartotojai, tačiau jų negalėjome pajungti, kadangi ten verslas ir pagal finansavimo sąlygas to negalėjome jungti, tik viešąsias, biudžetines įstaigas.

Ten verslo yra, vyksta patalpų, ledo nuoma, bet, mano manymu, dominuoja ne verslas, o ugdymas, kadangi 70 proc. visų tų veiklų yra ugdymas ant ledo, tai ledo ritulys, dailusis čiuožimas ir t.t.“, – kalbėjo G.Ratkevičius.

Jo teigimu, šis projektas atsipirkti turėtų per metus: „Jeigu dabar už kilovatą kaina yra 63,5 cento, netgi 80 centų, tai mums tai kainuoja tris centus.“

Tikėjosi 90 tūkst. eurų sąskaitos

Elektrėnai ketina statyti dar vieną tokią elektrinę, ji elektra aprūpintų gatvių apšvietimą.

Pastaroji sąskaita už baseino suvartotą elektros energiją buvo 35 tūkst. eurų. Tiek pat kainavo rugsėjį ir už Ledo arenos suvartotą elektrą, kas, kaip sako direktorius, nudžiugino, nes tikėtasi 90 tūkst. eurų sąskaitos.

Ten verslo yra, vyksta patalpų, ledo nuoma, bet dominuoja ne verslas, o ugdymas, kadangi 70 proc. visų tų veiklų yra ugdymas ant ledo.

„Turėjome jau tokių apokaliptinių minčių uždaryti Ledo rūmus. Latvijoje yra pavyzdžių, kai uždarinėjamos ledo arenos. Mes, ko gero, išsiversime. Tokių minčių buvo laukiant labai didelių sąskaitų, bet ji buvo mažesnė, tai dabar minčių uždaryti nėra.

O baseino pastatą ruošiamės renovuoti, gauname iš valstybės 1,5 mln. eurų, tiek pat prisidėti nori Vandensvydžio federacija per klubą „Žaibas“, elektrėniečiai yra Lietuvos vandensvydžio čempionai. Tai trys milijonai ir vis tiek mums neužtenka. Bet pradžiai užteks, kad apšiltintume pastatą, pagerintume energetines charakteristikas ir neturėtume tokių milžiniškų sąskaitų“, – kalbėjo G.Ratkevičius.

15min nuotr./Elektrėnų ledo arena
15min nuotr./Elektrėnų ledo arena

Darbai turėtų startuoti kitais metais, pasibaigus plaukimo sezonui – šiuo metu ruošiamasi, jau įsigyta laiko skaičiavimo sistema, chemijos maišymo įranga ir t.t.

Tolesnės prognozės dėl sąskaitų už elektros energiją, kaip sako Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius, optimizmo nekelia. Esą biudžetas surenkamas gerai, net „su pliusu“, bet esą tas pliusas neatperka padidėjusių sąskaitų dėl išaugusių kainų.

Tarkim, buvo 5 eurai, dabar šiek tiek paaugo, nepasakysiu tiksliai, bet gal iki 7 eurų.

Lankytojams baseine kainų Elektrėnai kol kas nekėlė. Keitėsi tik neformaliojo ugdymo baseine, Ledo arenoje kainos, bet jos, sako G.Ratkevičius, buvo labai nedidelės: „Tarkim, buvo 5 eurai, dabar šiek tiek paaugo, nepasakysiu tiksliai, bet gal iki 7 eurų. Meno ugdymas – 25 eurai per mėnesį, o sportinis pigesnis.“

Širvintos saviems nebrangina

Kituose miestuose baseinai kiek brango. Tai irgi lėmė, kaip sako savivaldybių vadovai, ne kas kita, o sąskaitos už elektros energiją.

Anksčiau 3,5 tūkst. eurų, dabar 16 tūkst. eurų. Toks pokytis sąskaitoje už elektros energiją privertė rimtai pasukti galvas ir sporto centro, kuriame yra baseinas, ir Širvintų rajono savivaldybės vadoves.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Širvintų laisvalaikio ir sporto centras
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Širvintų laisvalaikio ir sporto centras

Kaip sako Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė, ji labai tikėjosi, kad pavyks baseino kainų nekelti ir kaip nors išlaviruoti. Tačiau sąskaitos už elektros energiją tokios, kad teko ko nors imtis. Tad širvintiškiams baseinas brangs euru, miesto svečiams – 2,5 euro.

„Kelsime baseino įkainius, nes ir vandens kaina dar šoks. Turintiems širvintiškio kortelę bus nuolaida, nes kitaip širvintiškiams į akis negalėsiu pažiūrėti, o svečiams bus brangiau“, – aiškina Ž.Pinskuvienė.

Ignalina atsinaujino, bet brangs

Apie kylančias kainas užsimena ir Ignalina. Šio rajono Sporto ir pramogų centras turi baseiną ir pirtis, kurios per šią vasarą buvo atnaujintos.

Kaip teigiama Ignalinos rajono savivaldybės pranešime spaudai, remonto darbai kainavo apie 85 tūkst. eurų, dalį jų skyrė savivaldybė, dalis panaudota iš Sporto ir pramogų centro uždirbtų lėšų.

Per praėjusį sezoną baseine ir treniruoklių salėje apsilankė daugiau nei 46 tūkst. lankytojų. O nuo sausio iki rugsėjo mėnesio centro viešbutis buvo užimtas 100 procentų. Žinoma, kelis kartus išaugę skaičiai elektros sąskaitose verčia nerimauti ir peržiūrėti paslaugų kainas, tačiau, kaip sako centro direktorius Gintautas Guobys, kainos pakils nedaug, didesnę dalį reikalingos elektros energijos pagamins ant stogo įrengta elektrinė, o sunkųjį laiką išgyvena visi.

Ignalinos r. savivaldybės nuotr./Ignalinos baseinas
Ignalinos r. savivaldybės nuotr./Ignalinos baseinas

20 proc. brangimas

Alytus turi olimpinį 11 takelių baseiną su pirtimis ir mažesniais baseinais, sūkurinėmis voniomis. Valanda jame kainuoja 2,4 euro, nuolatiniams lankytojams, turintiems abonementą – dar mažiau, vos 1,8 euro. Dėl augančių elektros sąskaitų, prasidedančio šildymo sezono kainas kelti žadama apie 20 proc. iki 2,5 euro.

Elijaus Kniežausko/ Lietuvos vandensvydžio sporto federacijos nuotr./Vandensvydžio varžybų Alytuje akimirka
Elijaus Kniežausko/ Lietuvos vandensvydžio sporto federacijos nuotr./Vandensvydžio varžybų Alytuje akimirka

„Būrelis vaikui kainuoja 4 eurus plaukti penkis kartus per savaitę. Tėvai tikrai skaičiuoja, supranta, paskaičiuoja ir pradeda vertinti. Juk nepaplauksi už tiek Vilniuje.

Krepšinio treniruotės kainuoja mėnesiui 6 eurus su profesionaliu treneriu, kuris užaugino bent 15 Lietuvos rinktinės žaidėjų. Matome grįžimą jaunų šeimų, ypač turinčių galimybę dirbti nuotoliu. Jie čia įsikuria, jaučiasi gerai“, – kalbėjo Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Mero teigimu, pastarieji metai Alytui nebuvo lengvi: didžiulis gaisras, neteisėti migrantai iš Baltarusijos, karo pabėgėliai iš Ukrainos, COVID-19 pandemija, o dabar dar ir energetinė krizė. Bet ją, sako meras, tikimasi įveikti, nes Alytus čia „neblogiausiai atrodo“.

Vis dėlto meras pripažįsta, kad 4 centus kainavusi elektra dabar, po naujo konkurso, kainuoja jau 64 centus už kilovatą. Dalis mokyklų, darželių turi saulės kolektorius, kitos turės jau kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius