Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 17

Elektrėnuose perskaičiavus pirmojo turo balsus, mandatų pasidalijimas nepasikeitė

Teismo nurodymu sekmadienį Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) perskaičiavus pirmojo savivaldos rinkimų turo balsus Elektrėnuose, mandatų pasidalijimas savivaldybės taryboje nepasikeitė.
Išankstinis balsavimas Kaune
Balsadėžė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Daugiau biuletenių pripažinta negaliojančiais, todėl visoms partijoms balsų šiek tiek sumažėjo, tačiau mandatų pasidalijimas nepasikeitė“, – BNS sakė VRK narė Aistė Žilinskienė.

Perskaičiuoti Elektrėnų rinkėjų balsus VRK nurodė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

To reikalavo Liberalų sąjūdžio atstovai, jiems iki devinto mandato Elektrėnų taryboje pritrūko šešių balsų. Tačiau po perskaičiavimo trūkstamų balsų padaugėjo – dar septyni jiems priskirti biuleteniai pripažinti negaliojančiais.

Liberalų teigimu, Elektrėnuose dalis rinkėjų balsų supainiojus išankstinio balsavimo vokus ir nuvežus ne į tas apylinkes nepagrįstai buvo pripažinti negaliojančiais.

Skunde buvo pateiktas konkretus atvejis, kai Saulės rinkimų apylinkėje iš išorinio voko išėmus kitos – Versmės – rinkimų apylinkės rinkėjos kortelę, paskelbta, kad tai yra kitos apylinkės rinkėja, ir jos balsas priskirtas prie negaliojančių.

Liberalai teigė, kad rinkimų komisijos nesiėmė priemonių ištaisyti šios savo klaidos ir nepasirūpino, kad Versmės apylinkės rinkėjos balsas patektų į jos apylinkę.

Taip pat liberalai nurodė, kad rinkimų apylinkėse buvo biuletenių, kuriuose kryželiu pažymėta viena partija, o kiti – minusais, tad rinkėjo valia buvo aiškiai išreikšta, o biuleteniai tiesiog pridėti prie negaliojančių.

Anot teismo, nurodytos aplinkybės suteikia pagrindą manyti, jog atvejų, kai rinkėjų biuleteniai pateko į kitas rinkimų apylinkes ir buvo pripažinti negaliojančiais, galėjo būti ir daugiau, ir tai yra „pakankamas pagrindas abejoti rinkimų rezultatų Elektrėnų savivaldybėje pagrįstumu“.

LVAT nurodė VRK visus Elektrėnų savivaldybės balsus perskaičiuoti.

Kovo pradžioje per savivaldybių tarybų rinkimus, Elektrėnuose daugiausia mandatų – aštuonis – gavo Liberalų sąjūdis, visuomeninis rinkimų komitetas „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“ ir Socialdemokratų partija iškovojo po keturis mandatus, po tris gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Visuomeninis rinkimų komitetas „Nepartinė savivalda“ ir du – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Dėl mero pareigų antrajame ture rungėsi liberalas Kęstutis Vaitukaitis ir komiteto „Patriotų sąjūdis už Elektrėnų kraštą“ kandidatė Silva Lengvinienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius