Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 23

Elektriniai vandens autobusai Klaipėdoje: pirmoji savaitė viršijo lūkesčius

Praėjęs penktadienis, birželio 16 diena, tikrai bus įrašyta į Klaipėdos miesto ir Lietuvos istoriją – Danės upėje, maždaug 8 kilometrų atkarpoje nuo Biržos tilto iki Tauralaukio, pradėjo kursuoti pirmieji šalyje elektriniai vandens autobusai. Nedideli 11 vietų laivai stoja 6 stotelėse ir priima norinčiuosius patirti tylią ir ekologišką kelionę, gėrintis į didmiestį įsiterpusios laukinės gamtos vaizdais.
Po Danės upę plaukioja elektrinis autobusas, talpinantis 12 žmonių. Viliamasi, kad kitą vasarą jis galės plaukioti reguliariu kursu.
Po Danės upę plaukioja elektrinis autobusas, talpinantis 12 žmonių. Viliamasi, kad kitą vasarą jis galės plaukioti reguliariu kursu. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Pirmieji mūsų keleiviai buvo kauniečiai. Netikėta, kad nuo ankstyvo ryto – 8 valandos, pradedantys kursuoti elektriniai laivai domina ne tik klaipėdiečius, bet ir uostamiesčio svečius“, – pasakojo Vaidas Ramanauskas, maršrutą aptarnaujančios UAB „Klaipėdos paslaugos“ generalinis direktorius.

Vadovas apgailestavo, kad visi norintieji netelpa į pirmuosius reisus, ir prašė kantrybės. Planuojama, jog elektriniai autobusai kursuos iki vėlyvo rudens, tad pasimėgauti pramoga, nukeliauti iš senamiesčio į miesto pakraštį, dar bus progų.

Keleivinė laivyba Danės upe uostamiestyje nėra naujas reiškinys. Pasak istorikų, XIX a. kilmingieji iš miesto centro nedideliais garlaiviais keliaudavo į Luizės dvarą atsigerti arbatėlės. O kiti šaltiniai teigia, kad XX a. pradžioje laiveliais miestiečiai nukakdavo ir iki Tauralaukio, kur buvo smagiomis pramogomis garsėjančios smuklės.

VIDEO: Danės upe ėmė plaukioti dvylikos vietų elektrinis autobusas

Apie galimybę uostamiestyje atgaivinti keleivinę laivybą Danės upe imta kalbėti 2020 metais. Startuolio „Popa Boat“ įkūrėjas Tomas Vėlius, sukūręs ir sėkmingai nuomojęs į vandens dviračius panašius pramoginius dviviečius elektrinius laivelius, priėmė UAB „Klaipėdos paslaugos“ pasiūlymą pagaminti didesnį elektra varomą keleivinį vandens autobusą. Sulaukus investuotojo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko verslo inkubatoriuje buvo pastatytas pirmasis vandens autobusas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius