-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 21

Elgetoms Vilniaus gatvėse vietos neliks

Vilniaus valdžia nusiteikusi išvaikyti elgetas iš sostinės gatvių. Aktyviau dirbs socialinės rūpybos darbuotojai, nakvynės namuose turėtų atsirasti daugiau vietų, o praeiviai neduoti išmaldos raginami net ir grasinant baudomis.
Daugelio žmonių skurdas tampa šalies gyvenimo norma.
Duodančius pinigų elgetaujantiems asmenims Vilniaus savivaldybė žada drausminti net piniginėmis baudomis. / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad apie pusė Vilniaus gatvėse sutinkamų benamių ir elgetaujančių asmenų yra darbingo amžiaus ir noriai keistų savo gyvenimą. Tad miesto valdininkai pasišovė jiems padėti – pasirūpinti dokumentais jų netekusiems, didinti nakvynės vietų skaičių ir galbūt net įkurti atskirą centrą.

„Tai būtų ir vienos nakties nakvynės namai, ir atsirastų galimybė gyventi ilgesnį laiką, dirbtų specialistai, kurie ugdytų normalaus gyvenimo įgūdžius, nes dauguma tų žmonių juos yra praradę“, – aiškino meras Artūras Zuokas.

Vietų kol kas pakanka

Šiuo metu vienos vienos nakties nakvynę galima gauti nakvynės namuose A.Kojelavičiaus gatvėje. Anot Vilniaus šių namų direktoriaus pavaduotojos Audronės Luneckienės, yra 60 vietų, kurios vasarą beveik visos būna užimtos. Žiemą norinčių pernakvoti priimama daugiau – apie 90 asmenų.

„Priimame visus ateinančius, nes negalime sakyti, kad neturime vietų, jeigu lauke šalta. Tiesa, gultų turime tik 60, kitiems patiesiame čiužinius. Visi norintys netilptų nebent tuomet, jeigu ateitų kokie 200 žmonių, tačiau tiek dar nėra buvę“, – teigė A.Luneckienė.

Jos manymu, būtina gerinti sąlygas, kad tie žmonės miegotų ne ant čiužinių, o lovose, turėtų daugiau erdvės, galimybę nusiprausti šiltu vandeniu.

Geradariams grasina baudomis

Vilniečius savivaldybė ragina išmaldos prašytojams neduoti grynųjų pinigų. Esą tokia pagalba tik dar labiau paaštrina problemą – pinigus šie žmonės išleidžia alkoholiui ar cigaretėms. Duodančius pinigų elgetaujantiems asmenims Vilniaus savivaldybė žada drausminti net piniginėmis baudomis.

Anot sostinės savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus Gintaro Žandaravičiaus, įvesti tokias baudas tikrai svarstoma.

„Baudų dydžių nesvarstėme, tik principinį dalyką. Taip norime pasiekti vilniečių sąmonę, kad jų duodami pinigai nėra panaudojami tikslingai. Todėl Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse toks punktas gali atsirasti“, – įspėjo G.Žandaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius