-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 06

Eligijui Masiuliui nebus grąžinti per kratą paimti asmeniniai pinigai

Politinės korupcijos byloje teisiamam buvusiam Seimo nariui Eligijui Masiuliui nebus grąžinti per kratą iš jo ir sutuoktinės paimti daugiau nei 3 tūkst. eurų.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apeliacinis teismas antradienį paskelbė, kad atmeta kaltinamojo advokato skundą. Nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Apeliacinio teismo teisėja Ernesta Montvidienė posėdyje paskelbė, kad Vilniaus apygardos teismo nutartis paliekama galioti, o skunde nepagrįstai teigiama, kad nurodyti pinigai neatitinka konfiskuotino turto požymių. Pasak teisėjos, nėra pagrindo teigti, kad laikinas nuosavybės teisių apribojimas taikomas neproporcingai ilgai.

Politinės korupcijos byloje teisiamas buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E.Masiulis kreipėsi į Apeliacinį teismą, prašydamas grąžinti jam nors asmeninius pinigus – per kratą paimtus pinigus iš jo ir sutuoktinės piniginių.

Iš viso per kratas iš E.Masiulio paimta daugiau nei 242 tūkst. eurų. Šiems pinigams taikomas laikinas nuosavybės teisės apribojimas, jis nuolat pratęsiamas. Pastarąjį kartą Vilniaus apygardos teismas jį pratęsė spalio 15 dieną.

E.Masiulis Apeliacinio teismo neprašė grąžinti visų pinigų – jis siekia atgauti iš sutuoktinės piniginės paimtus 800 eurų ir jo piniginės – 690 eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų, 1600 JAV dolerių. Buvęs politikas sako, kad pastarieji pinigai buvo skirti į JAV planuotai kelionei.

E.Masiulio advokatas Mindaugas Bliuvas Apeliacinio teismo posėdyje pirmadienį prašė grąžinti šiuos pinigus, nes sutuoktiniai dirbo gerai apmokamus darbus, turėjo galimybę turėti tokias sumas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Laucius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justas Laucius

Prokuroras Justas Laucius teismo prašė skundą atmesti.

„Vilniaus apygardos teismo nutartis teisėta ir pagrįsta, nėra apribota daugiau turto, kuris nurodytas pateiktuose kaltinimuose. Teisingai teismas konstatavo, kad sudaro pagrindus dėl turto konfiskavimo, taip pat išplėstinio turto konfiskavimo“, – teismo posėdyje sakė J.Laucius.

Spalio 15 dieną Vilniaus apygardos teismas nusprendė negrąžinti daugiau nei 242 tūkst. eurų kaltinamajam politinės korupcijos byloje E.Masiuliui. Šie pinigai rasti per kratas kaltinimų korupcija sulaukusio buvusio politiko namuose ir automobilyje.

Trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad iš bylos medžiagos matyti, jog nuosavybės teisės apribotos tik į lėšas, kurios sudaro E.Masiuliui inkriminuotų nusikalstamų veikų dalyką.

„Atsižvelgus į apribojimo mastą, darytina išvada, kad kaltinamojo nuosavybės teisė nėra apribota neproporcingai ar apribojimas taikomas pernelyg ilgai“, – rašoma teisėjų Nijolės Žimkienės, Jurgitos Kolyčienės ir Ugniaus Trumpulio nutartyje.

Teisėjai atkreipė dėmesį, kad byloje E.Masiulis kaltinamas padaręs sunkius nusikaltimus, baudžiamoji byla yra didelės apimties ir sudėtinga, todėl, siekiant užtikrinti galimą turto konfiskavimą bei išplėstinį turto konfiskavimą, būtina pratęsti kaltinamojo laikiną nuosavybės apribojimo terminą.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E.Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Abu kaltinamieji tikina, kad pas E.Masiulį rasti pinigai – 90 tūkst. eurų – buvo R.Kurlianskio paskola.

Bylos duomenimis, per kratas pas E.Masiulį rasta 242,4 tūkst. eurų, 130 Jungtinės Karalystės svarų sterlingų ir 1,6 tūkst. JAV dolerių.

E.Masiulis ir jo advokatas ne kartą bandė atgauti pinigus, tačiau teismai jų prašymus atmetė.

Buvęs politikas yra sakęs, kad dalis šių lėšų priklauso kitiems asmenims ir buvo skirtos investuoti į nekilnojamąjį turtą ar yra jo šeimos pinigai. Taip pat jis teigė, kad nėra duomenų, jog lėšos būtų gautos nusikalstamu būdu.

Anksčiau Apeliacinis teismas yra skelbęs, kad iš E.Masiuliui pateiktų kaltinimų matyti, jog šios lėšos galėjo būti gautos jam priimant daugiau kaip 100 tūkst. eurų kyšį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

Teisėsauga teigia, kad likę per kratą paimti grynieji pinigai galėjo būti gauti iš nenustatytų pajamų šaltinių, nedeklaruoti, nepatvirtinti dokumentais ir galbūt nėra teisėtos pajamos.

Politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti trims juridiniams asmenims – Darbo partijai, Liberalų sąjūdžiui, koncernui „MG Baltic“. Be E.Masiulio, byloje kaltinimai pateikti buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, buvusiam parlamentarui liberalui Šarūnui Gustainiui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui bei buvusiam „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui.

R.Kurlianskis kaltinamas davęs kyšius buvusiems parlamentarams E.Masiuliui, Š.Gustainiui ir V.Gapšiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius