-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 02 17

Emanuelis Zingeris: Baltarusijos teisėsaugos užsakymai Lietuvai kelia labai didelių abejonių

Baltarusijos teisinės pagalbos prašymai po Alesio Beliackio istorijos kelia labai didelių abejonių ir juos reikia kruopščiai patikrinti, sako Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Emanuelis Zingeris, Baltarusijai susidomėjus Vilniaus dailės akademijoje vykusiais renginiais.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Baltarusijos teisėsaugos užsakymai Lietuvos teritorijoje po paskutinių patyrimų kelia labai didelių abejonių. Po A.Beliackio istorijos baltarusių prašymus reikia trigubai patikrinti, ar jie neturi papildomo atspalvio, papildomo užsakymo, nes Baltarusijos teisėsaugos objektyvumas kelia abejonių“, – BNS sakė E.Zingeris.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ penktadienį pranešė, jog Baltarusijos prašymu Lietuvos teisėsauga ėmė domėtis Vilniaus dailės akademijoje užpernai vykusiais renginiais, kuriuose dalyvavo baltarusių jaunimas.

Generalinės prokuratūros pavedimu Kriminalinės policijos biuro pareigūnai Vilniaus dailės akademijos rektoriui Audriui Klimui pranešė, kad tiriama baudžiamoji byla.

Seimo URK pirmininkas sako, jog neturint daugiau duomenų, kokiu pagrindu pradėta byla, sunku vertinti kaimyninės valstybės teisėsaugos veiksmus, tačiau taip pat sakė, jog jie skamba „pakankamai stebėtinai“.

E.Zingeris pabrėžė, jog būtina itin kruopščiai įvertinti, ar už Baltarusijos teisėsaugos teisinės pagalbos prašymo neslypi politiniai motyvai, kad būtų išvengta klaidų, padarytų suteikiant informaciją apie žmogaus teisių aktyvistą A.Beliackį, kurį Minskas įkalino puspenktų metų dėl pajamų slėpimo.

„Jei tai yra Aleksandro Lukašenkos klano bandymas gaudyti saviškius, tas būtų labai smerktina, reikia aiškintis, dėl ko visas šitas sujudimas vyksta, reikia tikrinti, ar tai nėra politiniu pagrindu“, – sakė E.Zingeris.

Dienraščio teigimu, Lietuvos pareigūnai Vilniaus akademijos rektoriaus užklausė dėl Baltarusijos valstybinio universiteto Jaunimo mados centro kasmetinio respublikinio mados ir fotografijos festivalio konkurso „Mados malūnas“ delegacijos, kuri 2010 metų birželio 19 – liepos 3 dienomis dalyvavo tarptautiniame jaunimo kūrybos renginyje „Mados malūnas Vilniuje”.

“Kokiam konkrečiam Vilniaus dailės akademijos atstovui, nurodant jo kontaktinius duomenis, buvo pavesta bendrauti su Baltarusijos valstybinio universiteto Jaunimo mados centro atstovu dėl šio centro narių dalyvavimo renginiuose Vilniuje, kitais šių renginių organizavimo klausimais, kada, su kokiu konkrečiu šio centro atstovu Vilniaus dailės akademijos atstovas bendravo kvietimo išsiuntimo į Baltarusiją, vizų ir jų išdavimo sąlygų gavimo renginių dalyviams iš Baltarusijos klausimais„, – rektoriaus raštu užklausė pareigūnai.

Kriminalinės policijos biuro 2-ojo skyriaus viršininko pareigas laikinai einančio Edmundo Maluko pasirašytame rašte taip pat reikalaujama pateikti duomenis, kokie renginiai, dalyvaujant Baltarusijos delegacijai, vyko jaunimo kūrybos festivalyje “Mados malūnas Vilniuje„, koks akademijos atstovas buvo atsakingas už jo organizavimą, kada, kur ir kiek įvyko pasirodymų.

Be to, pareigūnus domina, kas organizavo, užtikrino ir finansavo techninį ir kitą šių pasirodymų aprūpinimą (garsą, apšvietimą, patalpų nuomą ir kt.), kaip pasiskirstė priimančiosios ir atvykusios šalių išlaidos, įskaitant svečių iš Baltarusijos apgyvendinimą, maitinimą, vizų gavimą.

Kaiprašo dienraštis, gautas raštas suglumino Vilniaus dailės akademijos vadovą A.Klimą.

Kalbėdamas su “Lietuvos rytu„ rektorius sakė, kad toks tonas ausiai skamba neįprastai ir primena sovietinių laikų saugumo pažymas: “Klausiama maždaug tokių dalykų: ar buvote užsienyje ir jeigu buvote, kodėl grįžote? Kategoriškas ir tiesmukiškas rašto tonas stebina, kaip ir pernelyg didelis Lietuvos pareigūnų uolumas„.

A.Klimas pripažino, kad kriminalistai turbūt neprivalo išsamiai informuoti apie Baltarusijoje tiriamą baudžiamąją bylą, iškeltą dėl Vilniuje vykusiuose renginiuose dalyvavusių asmenų veiklos.

“Bet, matyt, byla nėra tiesiogiai susijusi su šiuo renginiu. Galbūt tie žmonės kur nors kitur dalyvavo ir taip pažeidė kokius nors Baltarusijos teisės aktus ar politines nuostatas?„ – svarstė rektorius.

“Lietuvos rytas„ teigia turintis neoficialių žinių, kad padedant lietuviams Baltarusijos teisėsaugininkai greičiausiai renka informaciją apie jų akiratyje atsidūrusį Vilniuje viešėjusios delegacijos vadovą Sašą Varlamovą.

Šio baltarusio vadovaujamas Jaunimo mados centras jau 19 metų Minske rengė šiuolaikinės mados, fotografijos ir dizaino festivalius “Mados malūnas”.

Lėšų kasmet vykstančiam festivaliui S.Varlamovas sugebėdavo gauti iš privačių rėmėjų, rūpinosi, kad įvairiose Minsko mokyklose dizainą studijuojančio jaunimo kolekcijas galėtų pamatyti didesnė auditorija.

Anot „Lietuvos ryto“, kriminalinė policija ir Generalinė prokuratūra šių veiksmų plačiau nekomentavo.

Lietuva jau yra patekusi į skandalą dėl teisinio bendradarbiavimo su Baltarusija.

Remdamasis Lietuvos ir Lenkijos suteiktais duomenimis, Baltarusijos teismas dėl pajamų slėpimo puspenktų metų įkalino žinomą žmogaus teisių aktyvistą A.Beliackį įkalino puspenktų metų. Vakarai pasmerkė šį nuosprendį, pavadinę jį politiškai motyvuotu. Lietuva atsiprašė A. Beliackio artimųjų, tačiau apkaltino Minską, kad šis pasinaudojo tarptautine sutartimi neteisėtiems tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius