Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 11

Emanuelis Zingeris: Rusija nuolat tikrina mūsų pasiruošimą ginti Lietuvą

Signatarų namuose dalyvaudamas iškilmingame Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo pripažinimo 21-ųjų metinių minėjime ir atsiimdamas medalį „Už nuopelnus Vilniui ir tautai“ Seimo narys Emanuelis Zingeris įspėjo, kad lietuvių tauta turi būti visada pasiruošusi ginti savo šalį. Rusija, E.Zingerio įsitikinimu, mus stebi nuolat.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Medalius „Už nuopelnus Vilniui ir tautai“ kartu su E.Zingeriu, kuris buvo pirmasis atkurtos Lietuvos Respublikos Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, taip pat gavo buvęs pirmasis užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas. Tačiau didžiausias dėmesys buvo skirtas šaliai, kuri pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę – Islandijai. Toks medalis keliaus ir pas buvusį Islandijos užsienio reikalų ministrą  Joną Baldviną Hannibalssoną.

Tiek E.Zingeris, tiek A.Saudargas, tiek buvęs Atkuriamojo seimo vadovas Vytautas Landsbergis dalijosi prisiminimais apie 1990-91 metų įvykius, santykių su Islandiją užmezgimą ir plėtojimą. Tačiau E.Zingeris paminėjo ir Rusiją, su kurią 1991 metų liepos 29 dieną Lietuva pasirašė tarpvalstybinių santykių sutartį.

Jūs galvojate, kad pažįstate savo tautą? Mes jūsų tautą pažįstame labiau.

„Kai minėjome sutarties su Rusija 20-ąsias metines, jie atsiuntė kažkokį antrąjį diplomatinį atstovą, nes ta sutartis per gera, kad ją minėtų dabar, po dvidešimties metų. Tada mes išpešėme per daug. Bet po dviejų dienų jie paėmė ir „nušovė“ Tomą Šerną“, – skaudžius 1991-ųjų metų liepos 31-osios įvykius prisiminė E.Zingeris.

Politikas įsitikinęs, kad nors pasirašomos įvairios svarbios šaliai sutartys, būtina ir pačių piliečių dvasios stiprybė bei pasiruošimas bet kam. „Esame pasirašę visas sutartis, bet jeigu tauta pasiųs ženklą... Jie visada tikrina mus, mūsų kraują, ar mes esame pasiruošę Lietuvą ginti“, – tvirtino E.Zingeris.

Politikas prisiminė istoriją. Esą kai pas Staliną lankėsi Vincas Krėvė-Mickevičius, Stalinas pastarajam pasakė: „Jūs galvojate, kad pažįstate savo tautą? Mes jūsų tautą pažįstame labiau.“

I-ojo bei II-ojo laipsnio apdovanojimai „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ įsteigti 2009 metų rugsėjį. Apdovanojimų komisijos pirmininkus išrinktas kunigas Tomas Šernas.

Per pastaruosius kelerius metus medaliai jau įteikti daugiau nei 150 asmenų, nusipelniusių Vilniui ir tautai. Tarp jų buvo poetas Justinas Marcinkevičius, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius akademikas Jonas Kubilius, dabartinis VU vadovas Benediktas Juodka, europarlamentaras prof. Vytautas Landsbergis, dainininkas Virgilijus Noreika ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius